6 évnél régebbi cikk

Új madárfaj jelent meg Magyarországon
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚj madárfaj jelent meg Magyarországon

Egy újabb ázsai madárfaj, a feketetorkú szürkebegy bukkant fel Magyarországon, amely sanszos, hogy a visszatérő télies időnek köszönhetően került a kutatók szeme elé. A kis madárka Európában egyáltalán nem őshonos, így valószínűleg nem is marad sokáig nálunk.

A szokatlan tollazatú élőlényt Pabar Zoltán madármegfigyelő fedezte fel 2018. március 19-én, Kisújszálláson – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Utóbb kiderült, hogy az állat egy hazánkban korábban nem látott Ázsiában őshonos madárfaj, a feketetorkú szürkebegy (Prunella atrogularis) képviselője. A feketetorkú szürkebeggyel Magyarország madárfaunája immáron 417 madárfajt tartalmaz.

A szürkebegyek veréb méretű, elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben, a bokrok ágai közt mozgó, rejtőzködő életmódot folytató apró madarak. Hazánkban a csoport egyetlen tagja az erdei szürkebegy (Prunella modularis) fészkel, de évről évre a havasi szürkebegy (Prunella collaris) néhány példánya is itt telel.

Két ázsiai faj, a szibériai szürkebegy (Prunella montanella) és a feketetorkú szürkebegy csak nagyon ritkán tűnik fel Európában, utóbbi pedig épp a napokban jelent meg először a hazai madárfigyelők szeme előtt. Tekintve azonban, hogy nem őshonos errefelé (főként az Urál-hegységben, Kirgizisztán, Kazahsztán és Kína határvidékén, a Tien-san-hegységben él), a hó elolvadását és a tényleges tavasz beköszöntét követően várhatóan el is hagyja Magyarországot.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek