5 évnél régebbi cikk

Tudtad, hogy áprilistól a legaktívabb a kullancs?
Fehérvár Médiacentrum fotója
precisionvaccinations.com
Tudtad, hogy áprilistól a legaktívabb a kullancs?

Agyvelőgyulladás és Lyme-kór – a kullancsok által terjesztett betegségek két fajtája, amelyektől joggal félünk, ám apró praktikákkal (és védőoltással) megelőzhetjük a fertőzést, s az abból fakadó súlyos következményeket.

A múltkor már tisztáztuk, hogy a tévhitekkel ellentétben a kullancsok tökéletesen jól érzik magukat hideg időben, esőben, rekkenő hőségben, és viharos szélben is. Így a mostani időjárás sincs ellenükre, ahogyan szívesen költöznek az erdőkbe, vagy a játszóterek hintái, padjai mellé, hogy ott várják lesben állva áldozatukat.

Igen, amikor pár héttel ezelőtt az egyik nap 20 fokot tapasztaltunk Székesfehérváron, aztán rá két napra leesett a hó, akkor is boldogan léteztek a kullancsok, nem fagytak meg, nem aludtak téli álmot. Képesek áttelelni, és az enyhe idő kifejezetten örömükre szolgál.

Hazánkban a kullancsok aktivitásában bizonyos szezonalitás figyelhető meg. Legaktívabbak az áprilistól június végéig tartó időszakban, amit egy nyári nyugalmi időszak követ, majd augusztus második felétől októberig ismét fokozódik az aktivitásuk. Ettől függetlenül, egész évben előfordulhat kullancscsípés.

A kullancsok különféle kórokozókat hordozhatnak, amelyek csípéssel az emberi szervezetbe jutva betegségeket okozhatnak. A leggyakoribb a Lyme-kór, amely nagyon aljas, kezeletlenül évekig tartó lefolyású, számos tünettel járó fertőző betegség. A csípés helyén kialakuló, (kokárda alakú) bőrpír hívhatja fel rá a figyelmet. Antibiotikummal jól gyógyítható, azonban a betegség kezelésében jártas szakembernek kell eldöntenie azt, hogy melyik készítményt, mennyi ideig, mekkora dózisban szükséges szedni. A betegség megelőzésére egyelőre nincs oltás.

Dr. Csizmazia Péter csecsemő- és gyermekgyógyásztól megtudtam, hogy az agyvelőgyulladás ellen rendelkezésünkre áll megfelelő vakcina.

Alapimmunizálásból és emlékeztető oltásokból álló sorozatot adunk a pácienseknek, előbbi - fő szabály szerint - két év alatt három részoltásból, utóbbi három-, majd ötévente egyszeri emlékeztető oltásokból áll.” – mondta az orvos – „Fontos, hogy a páciensnek figyelnie kell a soron következő oltások esedékességére.”

Az immunizáció bármikor elkezdhető, azonban a legjobb választás a tavaszi hónapok ideje. – Vagyis érdemes most, áprilisban felkeresni háziorvosunkat. Oltatni persze soha sincs későn, de ez az időszak a legoptimálisabb. Az oltóanyag orvosi receptre, gyógyszertárakban beszerezhető.

A vizsgálatok szerint hazánkban átlagosan minden ezredik kullancs hordozza az agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó vírust. Ennél sokkal gyakoribb a Lyme-kórt okozó spirochaeta amely Európa-szerte megtalálható minden tizedik kullancsban.

Dr. Csizmazia Péter szerint érdemes az agyvelőgyulladás elleni oltást beadni, mert nagyon súlyos kórképet előzhetünk meg vele. Családja és ő maga is be van oltva.

Mint mesélte, a praxisában szerencsére eddig még agyvelőgyulladás nem fordult elő. Ez talán annak is köszönhető, hogy sok szülő igényli az oltást. Lyme-betegség évente 2-3 páciensnél fordul elő. Ennek a kórismézése, gyógyítása nagy kihívás, a kórkép kezelésében jártas szakemberek pedig készséggel fogadják a hozzájuk irányított pácienseket.

Az oltáson kívül, hogyan védekezhetünk? Jó tudnunk, hogy a fedetlen részek (lábbeli és nadrágszár között), a nyak, tarkó, fülek mögötti terület tipikus behatolási helyek a rovar számára, könnyű öltözetben minden szabad bőrfelület is az. Erdei kirándulás, parkokban, kertekben tartózkodás esetén célszerű például a nadrág szárát a cipőbe tűrni, és kullancsriasztó oldatokkal védekezni. 

Dr. Csizmazia Péter – az oltás mellett – szintén használ kullancsriasztót. Mint mesélte: vitatott, hogy a Polybé, a pálinka, fokhagyma és egyéb ételek, italok fogyasztása elriasztja a vérszívót.

Ha mégis megcsíp a kullancs, akkor se essünk pánikba, s a lehető legrövidebb időn belül szakszerűen távolítsuk el! Kullancscsipesz segítségével a nyakánál megfogva, egy határozott mozdulattal kell kivenni a bőrből! Ez ugyan nem kifejezetten orvosi feladat, de bárki szívesen segít.

Mindig legyen nálunk megfelelő eszköz ehhez a művelethez! Ha más nincs, akkor egy szemöldökcsipeszt is használhatunk, amivel egy gyors csavaró mozdulatot kell elvégeznünk. Fontos, hogy az állat potrohát ne nyomjuk össze! Ha a feje – pontosabban szájszerve - bennmarad a testünkben, ne aggódjunk, mert a potrohában vannak a kórokozók!

Tartsuk észben, hogy nem szabad semmit rákenni a kullancsra! Emlékszem gyerekkoromban az a tévhit terjedt el, hogy meg kell „fullasztani” ezt az élősködőt bármilyen anyaggal, és sokan olajjal, zsírral, vajjal, vietnami balzsammal vagy kézkrémmel vonták be a kullancsot, hogy kimásszon. Ezt a képzetet azonban gyorsan hesegessük is el magunktól! Ha „fullasztani” akarjuk, akkor nem jut levegőhöz, s belénk öklendezi a váladékát és fertőzést kaphatunk.

Jó, ha esténként átvizsgáljuk a bőrfelszínünket, mert minél rövidebb ideig van bennünk a kullancs, annál kisebb a fertőzésveszély! A csípés helyét figyeljük egy ideig, s ha bőrelváltozást észlelünk, fényképezzük le és minél előbb forduljunk orvoshoz!

Állatainkat (kutyák, macskák) kullancsriasztó nyakörvvel óvjuk az élősködőktől!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek