5 évnél régebbi cikk

Miért van szaharai homok a fehérvári esőben?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Miért van szaharai homok a fehérvári esőben?

Hétfő reggel furán néztek ki a fehérvári autók és ablakok: különös sárfoltok borítottak mindent. Aki teheti, szerdáig ne is mossa le, csak a legszükségesebb felületeket, addig ugyanis még további szaharai homokot tartalmazó csapadék várható.

Mintha minden székesfehérvári kocsi valami titkos éjszakai ralin vett volna részt - nagyjából így néztek ki a város autói hétfő reggelre. A megmagyarázhatatlan sárfoltok mindent beborítottak, mosás közben pedig narancssárga lett a víz színe, és a legapróbb kis lyukakból is finom porszemcsék kerültek elő. Az ország fölé a hétvége utolsó óráiban érkezett a szokatlan tartalmú levegő.

Vasárnap este érkezett a poros-homokos légtömeg első hulláma, és amint az az aeroszol-előrejelzési animáción látszik, a keddi nap végéig felettünk is marad, sőt, a homok koncentrációja kissé tovább nőhet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldala. Kedden a nap végén egy hidegfront érkezik, amely szerdára okoz légtömeg-váltást, és ennélfogva a levegő "tisztulását". Az animáción kékes árnyalatú a tengeri só, zöldes a szárazföldi szerves anyag, pirosas pedig a sivatagi homok eredetű aeroszolt (kisméretű, lebegő részecskét) tartalmazó légtömeg.

Nem csak Magyarországra szállít a szél a szaharai porból. A legismertebb előfordulási helye a sivatagi homoknak a Kanári-szigeteken található. A vulkanikus eredetű szigetcsoport legnagyobb szigetén, Gran Canarián az évezredek alatt komplett mini-Szaharát fújt össze a szél. A szigeten mára hat kilométer hosszan húzódik a különös sivatag Maspalomas és Playa del Inglés üdülőhelyek környékén. Ha éppen valakinek arra szottyan kedve, akkor néhány száz métert gyalogolhat a strandig az akár több méter homokdűnéken keresztül, mielőtt az óceánhoz ér. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek