6 évnél régebbi cikk

Több székesfehérvári érintettje is van a társasházi csalásoknak
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Több székesfehérvári érintettje is van a társasházi csalásoknak

Volt, aki elzavarta a próbálkozókat, amikor azok biztosítékcserét ajánlottak vélhetően csalási szándékkal. Korábbi cikkünk kapcsán több ügy is napvilágra került.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, vélhetően csalók járják a fehérvári társasházakat, majd biztosítékcserére tesznek ajánlatot, és ehhez előleget is kérnek a lakóktól, ám a munka elvégzését csak az őszre ígérik. A témához Facebook-oldalunkon folyamatosan érkeznek a hozzászólások, amelyekből kiderül, a város több területén is előfordultak hasonló esetek.

Egyik kommentelő szerint a Sarló utcában is jártak a biztosítékcserét ajánló vállalkozók. A Fehérvár televíziónak Kovács Mária, egy Mancz János utcai érintett azt mondta: erőszakos és modortalan volt az ajtaján bekopogó férfi, egyáltalán nem keltette hiteles szakember látszatát, a biztosítékcserét pedig rá akarta erőltetni. „Azt mondta, hogyha nem cserélek, abból tűzeset származhat. Én a csere anyagi vonzata után kérdezősködtem, amikor belépett a lakásba, felnézett a berendezésre, és azt mondta, hogy a négy biztosíték negyvenezer forintba kerül. Én ezt abban a pillanatban sokalltam, megkérdeztem újra, hogy kötelező-e a csere, ekkor az úriember már egy kicsit ingerülten válaszolt, hogy de ebből vannak a tűzesetek. Ám végül elmondta, hogy nem kötelező, így én megköszöntem, és az úr tulajdonképpen sértődötten távozott.” - mesélte Kovács Mária.

Hasonló jellegű problémákkal rendszeresen fordulnak a lakók a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz. Czifra-Szabó Judit, a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Hatóságának osztályvezetője azonban azt mondta: biztosítékcserével kapcsolatos konkrét panasz ezidáig nem érkezett a hozzájuk. A szakember azt kéri: fenntartásokkal kezeljük az ilyen jellegű megkereséseket, és lehetőleg ne írjuk alá a szerződést!

„Hogyha aláírtuk, illetve hogyha már esetleg pénzt is fizettünk ki, akkor a jogorvoslati megoldásként a pénzünk visszatérítésére lehetőség van, mert üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységről van szó, 14 napon belül elállási jogunkkal élni a cég felé, tehát írásban kell ezt közölnünk, ebben az esetben ugye kérhetjük a kifizetett összeget, hogyha azonban ez nem teljesül, akkor a békéltető testület vagy a bíróság tud segíteni ebben az ügyben.” - emelte ki Czifra-Szabó Judit.

A Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben felmerül bűncselekmény lehetősége, akkor a lehető legrövidebb időn belül értesítsük a rendőrséget, hiszen csak bejelentés, vagy feljelentés alapján tudnak segíteni.

„A Fejér Megyei Rendőrkapitányságon a kérdéses témával összefüggésben jelenleg nincsen folyamatban büntető eljárás, azonban ennek ellenére mindenképpen szeretnénk óvatosságra inteni a lakosságot, és arra kérünk mindenkit, hogy minden esetben győződjenek meg arról, hogy az idegen, aki az ajtajukon kopogtat az valóban az-e, akinek mondja magát, és lehetőség szerint soha ne engedjenek be idegeneket az otthonaikba!” - mondta el Sipos Mónika szóvivő.

A Fehérvár Televízió ügyvédet is megkeresett az ügy kapcsán, aki szerint a szerződés valós is lehet, nehéz megállapítani, hogy valóban csalásról van-e szó. „Felmerülhet adott esetben a csalás. Ha a vállalkozó a munkát, amit rögzített, és amiért egyébként átvett előleget, nem végzi el. Ha viszont ezt a munkát elvégzi, akkor akkor nem csalás.” - emelte ki dr. Várhelyi Tamás ügyvéd

Arra azonban, hogy csalásról van szó vagy sem, a vállalkozó által tett ígéret szerint szeptemberben derül csak fény.

A Fehérvár Televízió összeállítása a téma kapcsán:

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek