5 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár összekeverve - A város nevezetességei anagrammákban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Székesfehérvár összekeverve - A város nevezetességei anagrammákban

Akárhova nézel, mindenhol Székesfehérvárt látod? Akkor ez a te játékod! Épp egy tucatnyi fehérvári nevezetesség betűit kevertük össze, és az ebből készült anagrammák megfejtésre várnak.

Fehér véres zsák - ez is egy anagrammája a Székesfehérvár szónak. Ezt a szórakoztató szójátékot sokan csak a kétezres évek elején ismerték meg Dan Brown világhírű könyvéből. A Da Vinci-kód csak 2009-ig 80 millió példányban fogyott el világszerte, és 44 nyelvre fordították le. A történet főszereplője Robert Langdon, a vallási szimbólumok és az ikonológia professzora, akinek egy különös gyilkossági ügy megoldásához néhány anagrammát is meg kell fejtenie. A könyv alapján készült filmben mindez így néz ki:

Van, aki tehát ránézésre felismeri ezeket a szórakoztató szójátékokat, másoknak viszont hosszas fejtörés után sem jön szájára a megoldás, akárhogyan is forgatja a betűket. Persze, sokkal könnyebb úgy kisilabizálni a megfejtést, ha tudjuk, merre is keresgéljünk. És akkor keresgéljünk mondjuk Székesfehérváron. 

Városunk nevezetességei közül épp egy tucatnyi betűit kevertük össze, az anagrammák pedig megfejtésre várnak. Kis segítség: nevezetességek alatt most nemcsak épületeket és szobrokat, hanem rendezvényeket, köztereket vagy bármit értünk, ami valamiért fontos része a város életének. Ha végképp nem tudsz rájönni a megoldásra, a képre kattintva az megfordul, és láthatóvá válik az eredeti szó vagy kifejezés. Jó szórakozást! Vagyis: rózsa tojó zsák.

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek