5 évnél régebbi cikk

Hasznos funkcióval újít a Google Maps - bevetik a kiterjesztett valóságot
Fehérvár Médiacentrum fotójaHasznos funkcióval újít a Google Maps - bevetik a kiterjesztett valóságot

A Google idei konferenciáján lapot húzott tizenkilencre és olyan újítást villantott, amelynek köszönhetően búcsút inthetünk az eddig megszokott iránymutatási rendszernek. A keresőóriás kiterjesztett valósággal turbózza fel a Google Mapset, így ezentúl valós térben a környezetre kivetítve kaphatjuk majd az instrukciókat.

Nem szoktam felkapni a fejem mindenféle apró újításra, de amit a Google saját térképszolgáltatása kapcsán bejelentett, amellett nem mehettem el szó nélkül. Az egész sztori ott kezdődött, hogy a Google megtartotta éves I/O konferenciáját, ahol is remek fejlesztésekkel nyűgözte le a nagyérdeműt a keresőóriás. Kiderült, hogy a mesterséges intelligenciával játszva újításokat kap a Fotók, illetve néhány igen fontos részletet is napvilágot látott a következő Androidról, és azt is leleplezték, hogyan jelentkezik be a fodrászhoz a cég digitális asszisztense.

Majd amikor már mindenki azt hitte, hogy ezekre zseniális újításokra nem lehet rálicitálni, akkor jött a Google Maps, amely egy teljesen újragondolt rendszer alapján képzeli el a jövőt: az iránymutatást immár a kiterjesztett valóság is segíti.

De valójában mit is jelent mindez? 

Megvan a VR (virtual reality) és manapság divatos VR-szemüvegek? Na, valami azokhoz hasonló élményben lesz részünk, csak ezúttal nem egy képzelt világban mászkálhatunk, hanem a valóságban, pontosabban a kiterjesztett valóságban (AR). Elég lesz csak felemelni az okostelefont, amely a kamerát használva az előttünk lévő objektumokra vetíti majd (akár egy cuki kis róka) a helyes irány felé navigáló ikonokat és mindenféle fincsi jelzéseket. A Google újabb fejlesztésével az ismeretlen helyszíneken való tájékozódás a korábbiaknál is sokkal egyszerűbb lesz, úgy is mondhatjuk: egy újgenerációs Google Maps-szel örvendeztetnek meg minket.

Arról, hogy mikorra várható a Google Maps új funkciója sajnos nem szól még a fáma, ám ha egyszer megérkezik, biztos vagyok benne, hogy nagyot fog szólni. És ha ez még nem lenne elég, a Google nemsokára Székesfehérvárra is ellátogat, ugyanis május 16-tól hazánkban is megkezdik az Utcakép funkció frissítését.

(Forrás: HVG)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek