5 évnél régebbi cikk

Ryan Reynolds és a haverok - Deadpool 2 kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaRyan Reynolds és a haverok - Deadpool 2 kritika

Nem sokkal a Bosszúállók: Végtelen háború után újabb Marvel gyöngyszem, a Deadpool 2 került terítékre, amely az első rész pozitív fogadtatása után szintén sikerre volt ítélve. Ryan Reynolds most sem spórolt a munícióval és olyan szuperhősfilmet hozott össze, amelyre méltán csettintenek mind a rajongók, mind pedig a stúdió. Látványosabb akciók, még több szuperhős, na, de jobbak is? Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Deadpool 2! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Valamikor a Marvel-filmek alkonyán még egyáltalán nem voltak ennyire biztosak a "vidámabb" szuperhősök sikerében, így annak rendje és módja szerint szépen feldarabolták a Marvel Studios filmes jogait. Most nem fárasztanálak titeket azzal, hogy éppen melyik szuperhős melyik stúdió égisze alatt kerül a mozikba, ugyanis annyira istenkirályul oldották meg, hogy szerintem sokszor a stúdiók sem tudják, hogy mikor éppen mi a szitu. Most akkor is meddig a miénk A fantasztikus négyes? Gyorsan csináljunk egy filmet, nehogy visszavegyék a jogokat? Na, kábé ez megy. 

Összességében elég annyit tudni, hogy a nagydumás Pókember-klón Deadpool az X-menekkel karöltve a 20th Century Foxhoz került, így eshetett meg 2009-ben az a katasztrófa (X-men Origins: Wolverine), amelyben aztán először láthattuk mozgás közben a karaktert. Később a filmmel sem a Deadpoolt játszó Ryan Reynolds, sem pedig a stúdió nem volt elégedett. Bevallom őszintén, DVD-n láttam és első körben azt hittem, hogy hibásan adták ki a mozit, ugyanis a film utolsó jeleneteiben Deadpool mintha tele lett volna aggatva CGI-szenzorokkal. Egészen botrányos!

Persze Ryan Reynoldsot sokáig nem hagyta nyugodni az X-men Originses baklövés, így addig lobbizott a szerepért, hogy végül 2016-ban ki is jött az a Deadpool, amelyre mindenki vágyott, és amelyre a mai szuperhősdömping mellett - valljuk be - mindenkinek szüksége is volt. De ez mind hagyján, a Deadpool annyira meglepte a filmes társadalmat, hogy sokan egészen egyszerűen a valaha készült legjobb szuperhősfilmnek tartják. 

Nem mondom, van benne valami, ugyanis vad humorával és brutális (sokszor véres) akcióival az egyik legtökösebb Marvel-filmet sikerült behúzniuk. Nem is csoda, hogy két évre rá jött is a folytatás, a Deadpool 2, amely rálicitálva az eddigiekre, mindenből többet, jobbat és betegebbet ígér. David Leitch már rendezett Deadpool-rövidfilmet, így egyáltalán nem lepett meg, hogy őt ültették a volán mögé. Az pedig, hogy manapság egyre grandiózusabb projektek élére nevezik ki, (The Division, Hobbs and Shaw) külön megnyugtató volt.

Sztori

A történetről megpróbálok spoilermentesen nyilatkozni, bár ugyanúgy, mint a Bosszúállók: Végtelen háború esetében, itt is meg fogok szenvedni vele. Szóval Wade Wilson, alias Deadpool már a film elején öngyilkosságot akar elkövetni, ám kudarcot vall, ugyanis szupererejének köszönhetően, ami abban merül ki, hogy konkrétan halhatatlan, szinte bármilyen sérülésből pillanatok alatt felépül. 

Deadpool rövid úton aztán találkozik egy sráccal, Russellel (Julian Dennison), aki fiatal kora ellenére jól bánik a tűzzel, és akit a jövőből érkező szuperkatona, Kábel (Josh Brolin) el akar pusztítani. Wade úgy dönt, hogy megvédi a fiút, ám Kábel túl nagy falatnak bizonyul, így segítségül hívja az X-force-ot. (Végre!)

Karakterek

Ryan Reynoldsot megmondom őszintén, nem tartom a legtehetségesebb színészek egyikének. Persze, voltak neki is pofás szerepei, de olyan rendkívül kiemelkedőt nem láthattunk tőle. Egészen eddig... ugyanis, mintha a Deadpool szerepét egy az egyben rá szabták volna. Eszméletlen. A színésszel készült interjúk és mindenféle beszélgetések után meg aztán már tényleg nem tudtam eldönteni, hogy akkor most magát Ryan Reynoldsot látjuk a filmben vagy Wade Wilsont? 

Josh Brolin rövid időn belül két Marvel-filmben játssza el a fő ellenlábast, és Thanos után Kábel szerepére is tökéletes választásnak bizonyult. Hibátlanul hozza a modernkori terminátort, aki elődjével ellentétben többet mutat fémvázból, mint élő szövetből.

Igazából megint abba a csapdába estem, hogy legszívesebben az összes karakterről írnék, de akkor itt ülnétek (olvasnátok) estig, ugyanis a Deadpool 2 is eszméletlen mennyiségű szereplőt vonultat fel. Kezdve Wade szerelmétől, a dögös Vanessától (Morena Baccarin) a teljes X-Force-ig, akik überbrutálra sikeredtek, nem beszélve a beugrós Brad Pittről vagy Matt Damonról. (Upsz, bocsi!) Tehát egy jó Deadpoolhoz híven van itt aztán minden, ami szem-szájnak és filmrajongóknak ingere.

Összegzés

Bár kétségkívül jól szórakoztam a Deadpool második etapján, a mozi elhagyása után valahogy az az érzésem támadt, hogy nem sikerült megugrani az előd által felállított mércét. Nem lett sem jobb, de rosszabb sem. Ugyanazt a minőséget kaptam, mint az első részben több ökörködéssel és még több szereplővel nyakon öntve, de a lényegét tekintve semmi nem változott: szív, lélek, humor, vér és még több vér.

Az első rész sikerén felbuzdulva sokkal több pénzt toltak a projektbe, amelynek köszönhetően látványosabb jelenetekre is futotta. Ezenkívül szinte minden szitut telepakoltak utalásokkal és kikacsintásokkal, és bármennyire soknak érezzük őket, remekül passzolnak a Deadpool által felépített univerzumba.

És ha már univerzum, a Deadpool 2 is bepróbálkozik a saját kis világának bővítésére, amelyhez természetesen ütős brigád és világbajnok szereplők is dukálnak. Ryan Reynolds itt is hozza a kötelezőt és szinte be nem áll a szája, és amit a Fox megengedett neki ebben a filmben, már az megér egy mozijegyet. Szüntelenül fröcsögnek a poénok (a DC és a Marvel egyaránt kapja az ívet), amelyeknek köszönhetően sokszor a röhögőgörcs kerülgetett.

Hogy a Deadpool 2 jobb-e, mint az első rész? Mindenki döntse el maga. Az biztos, hogy a Marvel egyik legnagyobb húzása volt, hogy két éve bevállalták ezt az őrült mozit. Mindenkinek ajánlom, legalább kétszer, ha nem többször. Ja, és egyetek chimichangát. Mert a chimichanga az jó.

10/8 - Deadpool még mindig baromira érti a dolgát

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek