Clear sky19 °C
2019. április 20. szombat Konrád, Tivadar
Menü

Így varázsol mesés szállodaszobát egy székesfehérvári szobaaszony - Ellestük a titkokat!

Így varázsol mesés szállodaszobát egy székesfehérvári szobaaszony - Ellestük a titkokat!
Vassné Tárkányi Erika (Fotó: Pápai Barna)

Aki vendégeskedett már szállodában, tapasztalhatta, ahogy „láthatatlan kezek” illatos, patyolattiszta környezetet, élére hajtogatott holmikat varázsoltak a szobájába, miközben éppen ebédelt vagy a medencében lubickolt. Városunk legpatinásabb szállodájában, a Hotel Magyar Királyban most megengedték, hogy bepillantsunk a szobaasszonyok titokzatos világába.

Hogyan lesz minden egyes ágyon olyan mértani egyformasággal hajtva az ágynemű? Hogy áll minden törölköző ugyanúgy minden fürdőszobában? A látvány, ami a belépő vendégeket fogadja, gyakorlott, szorgos kezek munkája, szinte már művészi alkotás.

Hófehérke dalolva mossa a törpék ruháit, Hamupipőke is trillázva súrolja a padlót – és bár nem kell Disney-hercegnőnek lenni ahhoz, hogy valakiből jó szobaaszony legyen, nekem bizony Vassné Tárkányi Erikáról ugyanez a derűs, könnyed lelkesedés jutott az eszembe, ahogy dolgozni láttam. Erika 2011. óta erősíti kisebb megszakítással a hotel housekeeping részlegének csapatát. Preilné Berta Kata vezetésével heten gondoskodnak arról, hogy a nyolcvanhárom szoba, a rendezvénytermek, az étterem, a folyosók, a lobby, szóval minden egyes helyiség szépen rendbe téve fogadják nap mint nap a szálloda vendégeit.

A napi listán követik, melyik szobából utaznak el a vendégek és melyikben laknak (Fotó: Pápai Barna)
A napi listán követik, melyik szobából utaznak el a vendégek és melyikben laknak (Fotó: Pápai Barna)

A reggeli megbeszélés után a kolléganők minden napra megkapják a listájukat a szobákról: melyikből utaztak el, hova érkeznek, és hol kell a bent lakó vendégek szobájában napi takarítást végezni. Mindenütt szellőztetni, port törölni, elutazás után minibárt ellenőrizni, minden bútor alá benézni. Következetes, előre begyakorolt sorrendben végzik a feladatokat, a szoba minden apró kis zugában.

A törölközők elhelyezése sem mindegy (Fotó: Pápai Barna)
A törölközők elhelyezése sem mindegy (Fotó: Pápai Barna)

„Az állandó sorrend betartása azért nagyon fontos, mert ez biztosítja, hogy semmiképp ne felejtsük el a legapróbb részletet sem: ellenőrizni az asztalon lévő mappát, vagy cukrot tenni a csészék mellé, kitisztítani a vízforralót. Az ágy alá például nagyon fontos benézni! Nem csak azért, mert ott is tisztaságnak kell lennie. Hiszen ne adja isten, hogy az előző vendég esetleg beejtett oda egy gyógyszeres pirulát és a következő család kisgyermeke találja meg azt… - osztotta meg velünk Erika. - Szem előtt tartjuk, hogy mit pillant meg először a vendég, amikor belép a szobába, ez alapján hajtjuk élére a törölközőt, a lepedőt. Utóbbinak minden oldalon feszesnek és egyforma hosszúnak kell lennie, ehhez is jól begyakorolt műveletsorunk van. Nekünk is nagyon kellemes látni a végeredményt! És én minden alkalommal izgatottan gondolok arra, hogy örül majd a vendég a szép szobának!”

Minden zugot ellenőrizni kell (Fotó: Pápai Barna)
Minden zugot ellenőrizni kell (Fotó: Pápai Barna)

Egy precízen megkoreografált táncra emlékeztet az a mozdulatsor, amivel leszedi a használt ágyneműt és eligazgatja az ágyon a tisztát, felhúzza a huzatokat, elhelyezi a díszpárnákat, vagy éppen vízkőteleníti a tükröt, a csempét, a kádat. Nincs egyetlen fölösleges mozdulat, hajlás sem – anélkül is nagy a fizikai terhelés, és az idő is szorít: a vendégek szeretnék időben elfoglalni a szobáikat. A huzatokat, az ágyneműt sosem a földre teszi le munka közben, csakis az ágyra vagy a fotelokra. Porszívózás után a fotelokat, a dohányzóasztalt is megfelelő szögben állítja be, sőt a kávéscsészék füle is megfelelően áll a tálcán - hogy harmonikus, otthonos összkép fogadja majd a belépőt.

Igen, még ezekben az apró résekben is kell port törölni! (Fotó: Pápai Barna)
Igen, még ezekben az apró résekben is kell port törölni! (Fotó: Pápai Barna)

Az ösztönös igényességet „civilben” sem tudják maguk mögött hagyni: „Most már otthon is ugyanígy hajtom az ágyneműt, a fürdőt is ugyanígy takarítom. Sőt, már a tizenöt éves lányom is eltanulta ezeket tőlem!” – mesélte Erika.

Egy csepp vízkő sem marad sehol (Fotó: Pápai Barna)
Egy csepp vízkő sem marad sehol (Fotó: Pápai Barna)

Azt gondolod, túlzok, amikor azt írom, jókedvűen és vidáman végeznek egy ilyen nehéz munkát: mégis, hogy lehetne mosolyogva vécét pucolni? Na jó, azt természetesen nekik sem kell. De összességében nagyon is lelkesen és sokat mosolyogva végzik a munkájukat, és büszkék a végeredményére.

"Az újakat régen úgy tanítottam be, hogy szeretném ha úgy sikálnának, hogy a recepción is hallják!" (Fotó: Pápai Barna)

Mielőtt idejöttem dolgozni, masszőr voltam, vállalkozóként. Itt összetartó csapatra találtam, szinte egy második családra. Az egész házat takarítjuk, nem csak a szobákat, reggel 6-tól kezdve. Össze kell dolgoznunk, bíznunk egymásban. Ilyen főnököm sem volt még soha, mint Kata. Ahogyan támogatja az embert, lelkesíti! Ő tanított be engem, és próbáltam ugyanazt a gyorsaságot, precizitást megvalósítani, amit ő képviselt. Nap mint nap kihívást jelent, hogy elkészüljön minden szoba hibátlanul, és jól esik, ha vendégektől is megkapjuk a visszajelzést, hogy elégedettek. Kedvesen ránk köszönnek a folyosón, megköszönik a munkánkat.”

Büszkén a végeredménnyel (Fotó: Pápai Barna)
Büszkén a végeredménnyel (Fotó: Pápai Barna)
Hattyúk törölközőből: a nászutasoknak jár egy kis extra (Fotó: Pápai Barna)
Hattyúk törölközőből: a nászutasoknak jár egy kis extra (Fotó: Pápai Barna)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

Eseménynaptár

 • Notre-Dame - Nem volt akkora a pusztítás, mint amekkorának tűnt
  Notre-Dame - Nem volt akkora a pusztítás, mint amekkorának tűnt
 • Eredményes a vastagbélrákszűrés
  Eredményes a vastagbélrákszűrés
 • Még mindig próbálkoznak a csalók az E.ON nevében
  Még mindig próbálkoznak a csalók az E.ON nevében
 • Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart
  Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart
 • Húsvéti forgatag a Szennai Skanzenben
  Húsvéti forgatag a Szennai Skanzenben
 • Elkerülhető az aszály mesterséges vízpótlással
  Elkerülhető az aszály mesterséges vízpótlással
 • A Hold déli sarkán landol a következő amerikai expedíció
  A Hold déli sarkán landol a következő amerikai expedíció
 • Családi programok a Várkert Bazárban
  Családi programok a Várkert Bazárban
 • Magához tért a lakáshitel-piac
  Magához tért a lakáshitel-piac
 • Húsvéti szemétszállítás - hétfő helyett vasárnap ürítik a kukákat
  Húsvéti szemétszállítás - hétfő helyett vasárnap ürítik a kukákat
 • Templomlátogatás kerékpárral
  Templomlátogatás kerékpárral
 • A túlélés diadala - emlékezés a holokausztra
  A túlélés diadala - emlékezés a holokausztra
 • Húsvéti táncház a Malom utcában
  Húsvéti táncház a Malom utcában