5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: cirkusz, játékfesztivál és Repülő Majális
Fehérvár Médiacentrum fotója
Városgondnokság
Fehérvári programok a hétvégére: cirkusz, játékfesztivál és Repülő Majális

Ez a hétvége a gyerekeké. Meg az örökgyerekeké. Május utolsó hétvégéjén (nem hivatalosan) kétnapos lesz a gyereknap, ennek megfelelően készül Székesfehérvár is: a Belvárosban Hetedhét Játékfesztivál, a Vásártéren a Hungária Nagycirkusz, Börgöndön pedig Repülő Majális lesz, míg a mozikban már vetítik az új Star Wars-filmet. Ráadásul egy kis szerencsével vasárnap a Videoton FC újra bajnoki címet ünnepelhet.

Cirkusz: Hungária Nagycirkusz
Mikor?: Május 24-27., csütörtök-vasárnap
Hol?: Vásártér

És mondd, fehér oroszlánt láttál-e már? Ha vasárnap estig ott leszel a Hungária Nagycirkusz valamelyik székesfehérvári előadásán, akkor erre a kérdésre igennel válaszolhatsz. A plakáton látható ragadozó ugyanis nem kamu és nem is Photoshoppal készült: Manuel Farina a tigrisek és a hagyományos színvilágú oroszlánok között ezzel a fehérrel is porondra lép. Rajta kívül láthatunk még indiai elefántot, struccokat, lámákat és alpakkákat, kolumbiai motorosokat a halálgömbben, egy venezuelai triót a nyolc méter magasan kifeszített drótköteleken és minden műsor egyik legfontosabb szereplője a díjnyertes bohóc, Christian Folco. A mélyen tisztelt nagyérdeműt pénteken 18 órától, szombaton 15 és 18 órától, vasárnap pedig 11 és 15 órától várják a Vásártéren felállított cirkuszi sátorban.

Gyerekek: Ezer Lámpás Éjszakája
Mikor?: Május 27., vasárnap 17:00
Hol?: Alba Plaza előtti tér

Vasárnap ismét 20 000 lufi emelkedik majd a magasba - Fehérváron is. Az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvényeinek valamennyi helyszínén pontosan ugyanennyi hófehér léggömb madzagját engedik el egyszerre a résztvevők, és reménykednek közösen abban, hogy az eltűnt gyerekek közül minél többen hazatalálnak majd. A jótékonysági rendezvényen fellép az egyik legismertebb magyar Youtube-sztár, Szabyest, itt lesz az Alba Plaza előtti téren Cserpes Laura, Csondor Kata és a New Level Empire is. A koncerteken kívül a civil helyszínekkel is érdemes lesz kicsit közelebbi kapcsolatba kerülni: gyerekeltűnésekkel kapcsolatos felvilágosítást tartanak, a rendőrség pedig látványos bemutatóval készül. 

Gyerekek: Hetedhét Játékfesztivál
Mikor?: Május 26-27., szombat-vasárnap
Hol?: Belváros

Szervusztok, pajtikák! - a híres mondat most hétvégén is elhangzik majd Székesfehérváron. A belvárosi Hetedhét Játékfesztiválon ugyanis tiszteletét teszi Vitéz László (szombat, 15:00), akinél ez a mondat és egy jól megtermett bunkósbot időnkénti használata mindig biztosra vehető. A közkedvelt bábfigurán kívül a teljesség igénye nélkül jön még Palya Bea (vasárnap, 10:00) és a Bóbita Bábszínház gólyalábas előadása is (Ördögszántotta hegy - vasárnap, 11:00), de a főszerep ezen a hétvégén mégsem a műsoroké, hanem a játékoké. Végül is ez egy játékfesztivál, nem? Játszani pedig, na azt lehet majd dögivel a Városház téren és a Fő utcán. Tavaly mindez így sikerült:

Fesztivál: Repülő Majális
Mikor?: Május 26., szombat 10:00-18:00 
Hol?: Repülőtér, Börgönd

Minek várnál szeptemberig, ha már most repülőgépek közelébe férkőzhetsz? Szombaton tartják ugyanis a Börgöndi Repülőnap kistestvérét, a Repülő Majálist. A helyszín ugyanaz, a belépő azonban ingyenes. Délelőtt tíztől várnak mindenkit a családi programra, ahol régi magyar repülőgépeket lehet megcsodálni, a legkisebbeknek lesz arcfestés és ugrálóvár, míg az eggyel nagyobbak sétarepülhetnek, vitorlázó repülésen vehetnek részt, és az ejtőernyösök ugrásait nézve el lehet határozni, hogy na majd jövőre mi is kipróbáljuk ezt (nem fogjuk). Repülőnaphoz ideális időjárás várható az időkép.hu szerint: a napi maximumhőmérséklet 26 fok lesz szombaton, és bár némi zápor, zivatar várható, így a nap sem fogja kiégetni az ég felé meredő szemeket. Azért a napszemüveget és az esernyőt senki se hagyja otthon.

Sport: Videoton FC - Budapest Honvéd FC
Mikor?: Május 27., vasárnap 19:30
Hol?: Pancho Aréna, Felcsút

Két forduló, három pont előny, vagyis egyszerű a matek: ha a Vidi ezen a hétvégén nyer és a Ferencváros nem, akkor már most bajnok lesz a fehérvári csapat. Ehhez mindössze a tavalyi ligaelsőt, a Honvédot kell legyőzni, hazai pályán. Egy évvel ezelőtt is a két csapat meccse döntött az aranyról, de akkor a budapestiek győzelme nekik jelentett bajnoki ünneplést, ezúttal azonban a kispestiek legjobb esetben is csak a harmadik helyen végezhetnek. Mivel a második helyen álló Fradi 17:30-tól fogadja a szintén győzelmi kényszerben játszó, a kiesés elől menekülő Diósgyőrt, a Videoton FC már úgy léphet pályára 19:30-tól, hogy pontosan tudni fogja annak a meccsnek az eredményét. És lehet, hogy azt is, hogy hány pontra van szüksége a csapatnak a klub történetének harmadik bajnoki címéhez.

Mozi: Solo: Egy Star Wars-történet
Mikor?: Május 24-től
Hol?: Cinema City Alba

Mozis szempontból ez az év véget ér, be lehet zárni, tovább lehet ballagni, kész, ennyi. Pár hete bemutatták a harmadik Bosszúállók-filmet, ami a Box Office Mojo adatai alapján már most minden idők negyedik legtöbb bevételt produkáló filmje, és máris itt van az év második nagy Disney-kaszája, a Han Solo eredettörténet. A Solo: Egy Star Wars-történet annak a kétévenkénti pénzcsapolási hadműveletnek a része, amit a mikiegeres filmstúdió a LucasArts megvásárlásával szabadított rá az emberiségre. A különösebb történet és mondanivaló nélkül sorjázó Star Wars-filmek között most éppen az egyik legkedveltebb karakter, Han Solo meggyalázása következik. Az előzetes kritikák alapján a film pont olyan lett, mint amit a trailer alapján várni lehetett: történet nem nagyon van, érthetetlen akció annál több, és megint csak a logóért fizetünk a mozipénztáraknál. Persze a remény hal meg utoljára, mi is megpróbálkozunk a filmmel, vasárnap pedig részletes kritikával jelentkezünk.

FRISSÍTÉS: Kritikánk a filmről itt: Harrison Ford is csettintene: Solo: Egy Star Wars-történet kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek