5 évnél régebbi cikk

Ne várj tovább, ha látni akarod a szentjánosbogarak rajzását az Alcsúti Arborétumban!
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/arboretumalcsut
Ne várj tovább, ha látni akarod a szentjánosbogarak rajzását az Alcsúti Arborétumban!

Az eredeti elképzelések szerint június 29-ig lehetett volna látni az Alcsúti Arborétumban a szentjánosbogarak látványos esti fényjátékát. Az időjárás azonban másként döntött: a korán beköszöntött nyár miatt június 20-ig csodálhatjuk meg a jelenséget. Siess, ha nem akarsz róla lemaradni!

A facebook oldalán figyelmeztet az Alcsúti Arborétum: a vártnál hamarabb befejeződik idén a szentjánosbogarak rajzása. Már csak június 19-én kedden és június 20-án szerdán csodálhatják meg a látogatók ezt a meseszép természeti jelenséget az esti órákban.

De mi is ez a szép jelenség pontosan? A wikipédia ezt írja róla:

''A hímek repülve keresik meg a fűben, avarban rejtőző nőstényeket; az ivarok egymásra találását fajspecifikus fénykibocsátásuk (biolumineszcencia) segíti. Fényüket a luciferin nevű pigment oxidációjával bocsátják ki. A sugárzott sárga vagy zöld fény hullámhossza 510 és 670 nanométer közötti. Nemcsak az imágók, de a lárvák, bábok és tojások is bocsájtanak ki fényt. A világítás hullámhossza és a felvillanások mintázata fajokra jellemző. Meleg nyári estéken, nedves réteken, erdőkben megfigyelhetjük a fű fölött keringő, s a fűben felvillanó morzejeleket. A szaporodási időszakban és nagy populáció esetén ez mesebeli látványt nyújt. A szentjánosbogarak násza este 9 és 10 óra között zajlik."

A magyarázat tehát tulajdonképpen romantikus. A látvány pedig nem mindennapi, úgyhogy érdemes újratervezni az esti programot, ha még látni akarjátok!

Egy kis kedvcsináló: ilyen csodaszép volt tavaly ilyenkor a szentjánosbogár rajzás Alcsúton.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek