5 évnél régebbi cikk

Csajok a csúcson - Ocean's 8 - Az évszázad átverése kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaCsajok a csúcson - Ocean's 8 - Az évszázad átverése kritika

Manapság olyan korban élünk, amikor szinte minden korábbi filmes klasszikust előrángatnak a jól megérdemelt és dicső nyugdíjból, hogy aztán vagy újragondolják, vagy folytassák őket és lehetőség szerint olyat bukjanak vele, hogy a fal adja a másikat. Kérdem én, ez mire jó? Az újabb áldozat az Ocean's 11 lett, amely a maga nemében tényleg legendának számít, így szinte várható volt a spin-off, amely Ocean's 8 - Az évszázad átverése címen meg is érkezett a mozikba. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Ocean's 8 - Az évszázad átverése! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Ahogy már említettem: a filmgyártás olyan fázisba lépett, ahol szerintem úgy vannak vele, hogy a közönség már mindent látott, így nehezen tudnak előállni olyan eredeti ötletekkel, amelyeket egyöntetű ováció kísérne. Így mit csinál a lelkes producer? Előkapja a régen bevált mozikat és leporolva, a kor szellemiségét visszaadva leforgatja pepitában ugyanazt a bulit és újként tálalja. Igen ám, de a nézők sem hülyék, így pontosan tudják mire megy ki a játék, ami elsősorban nem az ő szórakoztatásuk.

A másik: a női szereplők helyzete. Na, szóval az a szitu, hogy lassan, de biztosan mindenki kapcsol és észreveszi, hogy manapság egyre több a női főszereplő a filmekben. Persze ezzel nekem semmi problémám nincs, sőt, nagyon is bejövős, de van az a pont, amikor már simán levágós, hogy mennyire erőltetett az egész és nem tudják jól használni a női karaktereket. 

Példának okáért ott van a Szellemírtók-reboot, amelynél aztán tényleg semmi nem indokolta, hogy az alap brigádot tokkal-vonóval női főszereplőkre cseréljék. Lehetett volna egy vagy kettő nőci az alapnégyesből, de ennyire erőltetett menetet régen láttam. Vagy a legutóbbi személyes kedvencem, amit Steven Spielberg nyilatkozott: a világ megérett egy női Indiana Jonesra. Tényleg? Mi lesz a következő? Egy férfi Lara Croft? Na, de itt meg is húznám a vonalat, csak muszáj volt leírnom ezt a pár sort, mert úgy érzem, bár nem annyira, mint az előbb említett példáknál, de az Ocean's 8-nél is kicsit felesleges volt (de nem rossz) szinte a teljes betörő-garnitúrát női színészekre cserélni. Pont.

Az első Ocean's-film bemutatása egészen 1960-ig nyúlik vissza, amikor is Frank Sinatra főszereplésével kijött A dicső tizenegy című bűnügyi vígjáték. Ezt a filmet kapta fel 2001-ben a Warner Bros., ahol is Daniel Ocean (George Clooney) vezényletével összeszedtek egy ütős brigádot, hogy aztán jól kifosszanak három kaszinót (Ocean's 11 - Tripla vagy semmi). A sikerre való tekintettel a folytatásra három évet kellett várni, amely már Ocean's 12 - Eggyel nő a tét címen fut, és ahol meglepő módon újra rablásra adja a fejét a banda. A 2007-es Ocean's 13 - A játszma folytatódik már csak hab volt a tortára, ezzel lett teljes és klasszikus az Ocean's-trilógia.

A spin-offra nem kevesebb, mint tizenegy évet kellett várni, amely nem egy teljesen új világot épít fel, hanem Danny Ocean örökségét viszi tovább. Rendezőnek azt a Gary Rosst tették meg, aki Az éhezők viadalával már bizonyított, és az előző három Ocean's-filmet jegyző Steven Soderbergh is a fedélzeten maradt producerként. Főszereplőnek megkaptuk Sandra Bullockot, akinél tökéletesebb színésznőt el sem tudtam volna képzelni Danny Ocean húgának.

Sztori

Debbie Ocean (Sandra Bullock) most szabadult a dutyiból és, ahogy elleshette a bratyótól, egyből beleveti magát a következő nagy buliba. Ezúttal egy 150 millió dollár értékű gyémántnyaklánc meglovasítása lesz a cél, amihez jó heistmovie-hoz híven egy ütős kis csapatot verbuvál össze. És itt jön a csavar: mivel a melóhoz ezúttal még jobban be kell szivárogni a célterület környékére és a férfiak sokkal feltűnőbbek, mint a nők, ezért Debbie csajokból állítja össze a tolvajbandát, hogy végrehajtsák az évszázad átverését. 

Karakterek

Az Ocean's 8 - Az évszázad átverése rengeteg szereplőt vonultat fel, így ha az összes színészt górcső alá venném, akkor bizony itt ülnénk estig. Ezért úgy döntöttem, hogy azokat a karaktereket mutatom be, amelyek valamilyen szinten megmaradtak bennem.

Kezdjük az egész balhé kiagyalójával, Debbie Oceannel, akit Sandra Bullock személyesít még és szerintem simán jó a szerepben. Az Ocean's 8 nem árul zsákbamacskát azzal, hogy a Clooney-féle trilógia szereplőit kívánja női színészekre átültetni. Sandra Bullock legjobb barátosnéjának megkapta Cate Blanchettet, aki egyértelműen Brad Pitt szerepét hivatott betölteni. Mondjuk Blanchett azon kívül, hogy a józan észt képviseli, kicsit hozzátesz a szerephez és ha már csajok, akkor lelki támaszként is működik.

Helena Bonham Carter imádnivalóan habókos, Rihanna elképesztően dögös hackerként, Sarah Paulsonnak pedig nagyon is jól áll a rabló családanya szerep. Ám a show-t nem ők, hanem Anne Hathaway lopja el szókimondó stílusával és még mindig piszkosul jól áll neki a Neveletlen hercegnőből kölcsönvett eszköztára.

Összegzés

Az Ocean's 8 - Az évszázad átverése nem szólt akkorát, mint amekkorát előzetesen vártak tőle. Szó mi szó, a casting szinte tökéletesre sikeredett, ám részben a rendezőnek, részben pedig a forgatókönyvnek köszönhetően ezek a tehetséges színészek nem igazán lubickoltak szerepeikben. De ezt még simán el is nézném a filmnek, ha nem az eredeti Ocean's-film majmolása lett volna a cél. Értem én, hogy spin-off és akkor valami kapaszkodót kell adni a népnek, de akarásnak nyögés lett a vége és szerintem ezen úszott el a film.

Egyáltalán nem lett rossz, korrekt iparosmunka és leginkább ez a legnagyobb problémája. Semmi újat nem mutat, kiszámítható a cselekmény, emellett pedig túlságosan Ocean's akar lenni és látszik, hogy mindent ennek akartak alávetni, ám ezzel elúszott minden bája, amit a csajszis frissítéssel be akartak hozni a moziba. Ha egy olyan filmet keresel, ami nem zavar sok vizet, de két órára kikapcsol, és másnap már nem is emlékszel rá, akkor az Ocean's 8 - Az évszázad átverése a te filmed lesz. 

10/7 - Nem rossz, de messze van az elődöktől

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek