5 évnél régebbi cikk

Jön(ne) a műanyagmentes július - hol tölthetjük újra kulacsunkat Székesfehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Jön(ne) a műanyagmentes július - hol tölthetjük újra kulacsunkat Székesfehérváron?

Itthon a PET-palackok kerülnének júliusban tiltólistára a Plastic Free July nemzetközi mozgalomban, amelynek része, hogy a műanyag flakonok, kulacsok újratöltésére buzdítanak mindenkit. Ám míg sok helyen sima ügy bemenni egy étterembe és megkérni a pincért erre, addig itthon még mindig erősen ciki. Hol tölt(tet)hetjük újra kulacsunkat Fehérváron?

Mindenki látott már a közösségi médiában terjedő fotókon műanyagszeméttel megfojtott, egykor gyönyörű tenger- és óceánpartokat, hulladék fogságában élő állatokat - nem hiszem, hogy sokáig kellene magyarázgatni annak tényét, hogy lassacskán belefojtjuk magunkat, aztán meg a Földet a szemetünkbe. Csak 2017-ben és csak a Tiszából 100 000 palackot szedtek ki a PET-kupa résztvevői.

A PLastic Free July nemzetközi mozgalomhoz csatlakozó hazai szervezetek kezdésként a legnagyobb szennyezők közül (műanyagzacskó, csomagolóanyagok) a PET-palackokat pécézték ki. A „Töltsd velünk a júliust” kampánnyal csökkentenék az egy használat után szemétbe kerülő PET-palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy amikor csak teheti, töltse újra palackját vagy vigyen magával kulacsot.

A kezdeményezéshez már több Fenntartható Vendéglátóhely csatlakozott, hozzájuk bátran betérhetünk, ingyen újratöltik a kulacsot, palackot, és közben még csak csúnyán sem néznek ránk. Az éttermek ajtaján a Refill matricája jelzi majd a lehetőséget, és ezen a térképen láthatjuk, hogy kik csatlakoztak. Igen, egyelőre azt is láthatjuk, hogy Székesfehérvárról még egyetlen vendéglátóhely sem jelentkezett a Refill-matricáért, de még nem késő! 

Ám, ha mégsem csapna le erre a környezetbarát lehetőségre senki a városunkban, akkor is van néhány lehetőségünk arra, hogy újratöltsük a kulacsunkat. A Városgondnokság és a Fejérvíz Zrt. tájékoztatása szerint összesen több mint harminc állandó vízvételezési pont található Székesfehérváron, illetve időszakosan, hőségriadó és rendezvények alatt, még több ponton frissíthetünk. Íme, a lista:  

Belváros

Belvároson kívüli közkutak

Játszóterek, ahol van ivókút

A fenti, egész évben üzemeltetett közkutakon kívül a Fejérvíz Zrt. hőségriadó idején reggel 8 órától az esti órákig a következő helyeken található tűzcsapokra ivókutakat szerel fel:

Ugyancsak a Fejérvíz Zrt. a Szent István királyi napokon a Koch László utcánál és a Városház téren telepített faházban oszt ivóvizet, valamint városi rendezvények ideje alatt, mint például a lecsófesztivál, a város által kért tűzcsapokra szerelnek fel további ivókutakat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek