5 évnél régebbi cikk

Gólyatöcs, Gulipán, Nagy Póling - Melyikük lesz az év madara?
Fehérvár Médiacentrum fotója
magyarmezogazdasag.hu
Gólyatöcs, Gulipán, Nagy Póling - Melyikük lesz az év madara?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében 1979 óta választják meg az év madarát, melynek 2019-es címéről netes szavazás dönt a fenti három faj között.

Az MME 1979 óta tartó kampányának fő célkitűzése, hogy széles körben is megismertesse hazánk lakosságával a Magyarországon állandó vagy ideiglenes lakosnak számító, veszélyeztetett madárfajokat. A 2019-es győztest három hosszú csőrű "szurka-piszka" faj: a gólyatöcs, a gulipán és a nagy póling közül választhatjuk ki.

Gólyatöcs:

Gólyára emlékeztető, fekete-fehér színezetű, hosszú lábú, egyenes csőrű parti madár. Főleg szikeseken, nedves réteken, elöntéseken, belvizeken lehet megfigyelni. Öt alfaja a világ szinte összes kontinensén megtalálható. Kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva és egyesével is költ, hazánkban sokszor a gulipán társaságában. Fészkét úgy alakítja ki, hogy lehetőség szerint víz vegye körül, a növényzeti borítottság 50% körül alakuljon, magassága körülbelül 30 cm legyen.

Magyarországon rendszeres fészkelő, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200-1000 pár között alakul. Fészke kis talajmélyedés, amibe növényi törmelékeket hord. Fészekalja 3-5 tojásból áll, a kotlási idő 25-26 nap. A fiókák fészekhagyók, felszáradás után elvezeti őket a tojó a fészektől, egy hónapos korukban már képesek repülni, de szüleikkel még ezután is összetartanak.

Főleg vízi rovarokat és más gerincteleneket szedeget össze a víz színéről és a partról. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonuló madár, tavasszal március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából, a költési időszak végén korán útra kel, többségük augusztusban el is hagyja hazánkat.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

 Gulipán

Felfelé hajló csőrével kitűnik a parti madarak sorából. Eurázsiában és Észak-Afrikában a tengerpartok és a kontinentális sós tavak mentén költ. Telepesen, rendszerint a vízhez közel, alacsony növény borítottságú területen, szigetszerű kiemelkedéseken, a talajon fészkel. Kisszámú, de rendszeres fészkelő hazánkban. Tradicionális költőhelyei a Kiskunsági szikes tavak, de az Alföld más területein és a Dunántúlon is fészkel. Hazai állománya a csapadékviszonyok függvényében ingadozik, 100-850 párra tehető.

Fészke legtöbbször egy egyszerű talajmélyedés. Fészekalja általában négy tojásból áll, melyből a fiókák 22-24 nap múlva kelnek ki. A fiókák fészekhagyók, a szülők vezetik és védelmezik őket, míg el nem érik röpképességüket 35-42 napos korukban. Csőre speciális táplálkozásmódjához idomult – a víz színén oldalirányú kaszáló mozdulatokat végez, eközben apró rovarokat, rákokat szűr ki a sekély vízből.

A szikesek rekonstrukciója, megfelelő kezelése hosszú távon biztosíthatja a hazai állomány fennmaradását. Mivel halastavakon, ülepítőkön is megjelenik, költésükre tekintettel fokozott figyelemmel kell lenni ezek vízszintjének szabályozásakor. Vonuló madár, tavasszal márciusban érkezik vissza, a telet a mediterrán térségben és Afrikában töltik.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Nagy Póling:

A legnagyobb termetű hazai parti madár, feltűnően hosszú, lefelé hajló csőrrel. Jellegzetes „pó-li, pó-li” hangját sokszor hallatja, innen ered népi neve - a szélkiáltó. Eurázsia mérsékelt és hideg övi tőzeglápjain és turjánosain fészkel. Magyarország vizenyős rétjein, turjánvidékein és lápjain szórványosan és csak kis számban költ. Hazai fészkelő állománya csak 20-60 párra tehető.

Fészkét a vizenyős élőhely szárazabb foltjain, főleg száraz fűből építi. Legtöbbször négy tojást rak, melyeken a két szülő felváltva kotlik 29-30 napig. A fészekhagyó fiókák felszáradásuk után követik szüleiket, 5-6 hetes korukban már röpképesek. Hosszú és hajlott csőrével képes mélyen az iszapba és a laza talajba nyúlva férgeket és egyéb apró gerinctelen zsákmányállatokat keresgélni. Száraz táplálkozóterületeken ugyanez a csőr precíziós rovarcsipeszként segíti a táplálkozásban.

Hazai állományának védelme csak jellegzetes költőhelyeinek, a turjánosoknak megőrzésével biztosítható, és ugyanez mondható el európai populációjáról is, ami csökkenést mutat. Szintén vonuló, jelentős, a hazai fészkelő állományt messze meghaladó számban vonul át az Alföldön február és április, valamint augusztus és november között. A telet Európa déli területein, Afrikában és Ázsia déli részén tölti.

Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyébként 2011 óta internetes szavazás keretében választja ki a következő esztendő madarát. Azért ennyire előre történik a választás, hogy az MME kellőképpen fel tudjon készülni a következő esztendő kezdetéig a győztes fajt bemutató kampányára.

Szavazni ide kattintva lehet, egészen július 23-án déli 12 óráig. Vasárnap, vagyis július 8-án késő estig egyébként majd hétezer szavazat futott be, ezek közül 40% a gólyatöcs, 28% a gulipán, 31% pedig a nagy póling neve mellé került.

Az első "Év Madara" 1979-ben a gyurgyalag lett, míg az idei esztendőben a vándorsólyomé a megtisztelő cím.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek