5 évnél régebbi cikk

Nyári bakancslista - 5+1 dolog, amit mindenképpen meg kell tenned, ha fehérvári vagy
Fehérvár Médiacentrum fotójaNyári bakancslista - 5+1 dolog, amit mindenképpen meg kell tenned, ha fehérvári vagy

Mivel már javában zajlik a nyár, sokan talán túl is vannak a nyaraláson, ám akadnak olyanok is, akiknek lefoglalt időpontjuk még igencsak távolinak tűnik. Ilyenkor sokszor nem nagyon tud mit kezdeni magával az ember, és majd megőrül, hogy csináljon valamit, ha már egyszer az év legmelegebb hónapjait koptatja. Segítségül összeszedtünk néhány tippet, hogyan dobjátok fel a szürke, nyári fehérvári hétköznapokat.

1. Menjetek ki a megújult fehérvári strandra!

Mivel is kezdhetnénk a listát, mint egy kiadós csobbanással? Igen ám, de ezúttal nem kell elmennetek a Velencei-tóig vagy neadjisten a Balatonig, ugyanis a nemrég felújított és teljes harci díszben pompázó fehérvári strand minden strandolási igényt maradéktalanul kielégít. Vannak itt lurkóknak való medencék, úszómedencék és bezony csúszdás medencék is. Tehát nincs is más hátra, irány a strand!

2. Nézzétek meg a naplementét a Háromágútól!

Nincs is szebb látvány, mint egy hosszúra nyúlt nyári éjszakán az eget pásztázva kedvesünkkel a karunkban végiglesni egy naplementét. Ugye, hogy ugye! Székesfehérváron sajnos nincsenek olyan magas tornyok, illetve kilátók, hogy mindezt át tudjuk élni (kicsit arrébb a Velencei-tónál viszont akad jó pár), de az öreghegyi Milleneumi emlékmű, alias a Háromágú tökéletes helyszínül szolgálhat a romantikus élményhez.

3. Nézzétek meg az évszázad leghosszabb holdfogyatkozását!

Az idei év úgy néz ki, hogy a különleges csillagászati események éve is, ugyanis rögtön kezdésként január 31-én rövid időn belül egymás után figyelhettük meg a szuperholdat, a kék holdat és a holdfogyatkozást. A három történés pikantériáját az adta, hogy konkrétan 150 éve figyelték meg ezeket utoljára együtt. Nyáron pedig a szokásos meteorrajok mellett július 27-ről 28-ra virradóan az évszázad leghosszabb holdfogyatkozását is megcsodálhatjuk. Elő a pokrócokat, irány a rét, aztán jöhet is a sötétség!

4. Járjátok végig a Fő utca romkocsmáit!

Magyarországon nagy hagyománya van a romkocsmázásnak. Egyre több külföldi azért jön hazánkba, hogy végigigya végiglátogassa a városok által nyújtott romkocsma-felhozatalt. A romkocsmákban ütött-kopott, össze-vissza berendezett bútorokat, a falakon lógó látszólag indokolatlan retrótárgyakat és összefirkált berendezéseket találhattok, melyek bár első blikkre furcsának hathatnak, az összképet tekintve mégis tökéletes feelinget adnak.

Fehérvár is tele van jobbnál-jobb romkocsmákkal is, melyeket jellemzően a hosszan elnyúló Fő utcán találhattok. A kocsmatúrákat csak ajánlani tudom, segítségül mi is összeszedtünk néhányat, amelyet érdemes meglátogatnotok.

5. Nézzétek meg az augusztus 20-i tűzijátékot egy panel tetejéről!

Minden évben megrendezik a Szent István ünnepe köré szervezett tíznapos, augusztusi rendezvénysorozatot, amely Székesfehérvár egyik, ha nem a legfontosabb eseménye. Ennek fényében lesz itt néptáncfesztivál, népművészeti fesztivál és koncertek tömkelege, amelyekre az augusztus 20-ai tűzijáték teszi fel a koronát. Persze a városból is tökéletesen lehet látni a fénycsodát, ám egy tízemeletes panel tetején ücsörögve azért mégiscsak impozánsabb a látvány.

5+1. Bulizzatok a FEZEN-en!

És ha már tűzijáték, parádé meg minden, akkor bezony kicsit korábban, egészen pontosan július 25-28-ig, de Fehérvár is belecsap a lecsóba és egy olyan fesztivált zavar le, amelyre az egész országból és külföldről is özönlenek majd a népek. A fellépőkről mi is folyamatosan beszámoltunk itt, itt és itt, így ezekkel most nem untatnálak titeket, ám azt mindenképpen meg kell említenem, hogy Magyarországon először a FEZEN-en lép majd fel a világhírű Pitbull. Rajta kívül többek között olyan sztárok buliznak még itt, mint a The Prodigy, a Ministry és DJ BoBo. A teljes programot a hivatalos honlapon megtaláljátok. Aztán indulhat az ereszdelahajamat!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek