5 évnél régebbi cikk

Okos strandolás – elkerülhető fertőzések
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Okos strandolás – elkerülhető fertőzések

Szinte alig van olyan nő, aki ne esett volna már át kisebb-nagyobb „strandfertőzésen” a vakáció alatt. A különféle fertőzések ellen lehet védekezni, és ha nem is tudjuk ezeket mindig elkerülni, azonban a kockázat csökkenthető!

A nyár egyik igen gyakori betegsége az alsó húgyúti fertőzés, amely kellemetlen panaszokat okozhat. Van, aki tudatosan próbál védekezni a fertőzések ellen, a megkérdezett hölgyek egy része pedig a házi praktikák híve, és sokan megelőzésképpen fogyasztanak például vörös áfonyát és tőzegáfonyát. A legtöbben fontosnak tartják a megelőzés szempontjából az intim higiéniát, a pH-semleges mosakodók és a vécéhasználat higiénés szabályainak betartására is fokozottan figyelnek.

Az alsó húgyúti fertőzések főleg a lányoknál jelentkeznek, hiszen a húgycső rövidsége miatt sokkal hajlamosabbak a felszálló jellegű fertőzésekre, mint a fiúk. A jellegzetes tünetek közé tartozik a gyakori vizelési inger, a csípő érzés vizeletürítés közben, de alhasi fájdalom is jelentkezhet, sőt esetleg véres lehet a vizelet. A betegség antibiotikummal gyógyítható, de fontos a bőséges folyadékfogyasztás is.

A szakember azt mondja, kihagyni semmiképpen sem kell a fürdőzést, de mértékletességgel elkerülhető a felfázás. Érdemes elkerülni a tömeget, mert ahol sok ember van egyszerre, remek táptalaj keletkezhet a baktériumoknak. Ha tehetjük, csak rövidebb ideig tartózkodjunk a vízben!

„ A hólyag, a kismedence lehűl, megfázik. Az sem tesz jót, ha miután kijönnek a a hölgyek a vízből, a nedves fürdőruhát magukon hagyják, ami állandó nedvességet tart fönt, és ez egyben felfázást is okozhat! De nemcsak ezért nem jó, ha nem cseréljük le a nedves fürdőruhát, hanem azért sem, mert a nedves fürdőruha különböző kórokozókat tartalmazhat, és természetesen fertőzéseket hozhat létre!”- összegezte dr. Hagymásy László, nőgyógyász, a Fejér Megyei Szent György Kórház osztályvezető főorvosa.

Ezért fontos, hogy mindig tartsunk magunknál száraz fürdőruhát is, és ha tehetjük, egy zuhany után azonnal cseréljük le. Az osztályvezető főorvos kiemelte, hogy kis elővigyázatossággal sokat tehetünk azért, hogy gombás vagy bakteriális megbetegedések ne keserítsék meg a vízparton töltött napokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek