5 évnél régebbi cikk

A Komáromi kisleány és a Három kívánság lett az ország tortája idén
Fehérvár Médiacentrum fotója
cukraszat.net
A Komáromi kisleány és a Három kívánság lett az ország tortája idén

Egy körtés-vaníliás-gyömbéres torta lett az ország tortája 2018-ban. A Komáromi kisleány receptje januárig titkos, de augusztus 18-tól kapható lesz a legtöbb cukrászdában. Az ország cukormentes tortájának idén a chia magos-diós mandulapiskótából, meggyből és a darabos túróból készülő Három kívánságot választották.

Idén a komáromi Jánoska Cukrászda tortája lett az ország tortája. A Komáromi kisleány névre keresztelt édesség tésztája mézes-diós alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér. A tortát készítő Sztaracsek Ádám még februárban így mutatta be a bumm.sk-nak a későbbi győztest:

A Komáromi kisleány fantázianevet viselő torta íze a körte köré épül fel. Van benne egy étcsokis krémréteg, egy vaníliás mascarpone mousse, egy gyömbéres körtekompót réteg, és kétféle tészta, egy diós morzsa és egy diós-mézes tészta. A gyömbér az egyik legrégebbi magyar fűszer, a török kor előtt annyira népszerű volt, mint azt követően a paprika. A név utal egyrészt az ismert népdalra, illetve ha belegondolunk a folytatásba (vigyél által a Dunán – a szerk.), akkor utalunk a most épülő Duna hídra is.

Hetedszer választottak az országnak cukormentes tortát is. Idén a budapesti Nándori Cukrászda Három kívánság névre keresztelt édessége lett a győztes. 

A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet. Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró, frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes hab borítja. A Három kívánság alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz.

A két tortát először augusztus 18-án, 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján lehet megkóstolni. A győztes torták receptjét csak januárban teszik közzé, mivel az elmúlt években sok volt a rossz minőségű hamisítvány. A következő fél évben kizárólag a cukrász ipartestület csaknem 400 tagcukrászdájában lesznek kaphatók. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től a cukraszat.net oldalon lehet megtalálni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek