5 évnél régebbi cikk

Mire figyeljünk tanuló- vagy dolgozósarok kialakításakor?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Mire figyeljünk tanuló- vagy dolgozósarok kialakításakor?

Kell egy asztal meg egy szék – gondolhatjuk elsőre. Ám ahhoz, hogy a tanuló- vagy dolgozósarok kényelmes, és főleg egészségbarát legyen, több szempontot is szem előtt kell tartanunk.

Bár még egy hónap visszavan nyárból, ám ha éppen iskolakezdés előtt áll gyermekünk, akkor itt az idő, hogy elkezdjük tervezni és persze kivitelezni a tanulósarkot. De akkor is éppen jó időben vagyunk, ha csak újragondolnánk az otthoni dolgozórészt, hiszen az év ezen időszakában, éppen az iskolakezdés apropójából sok helyen kedvezményekkel gondolnak a terheinkre.

Egy jó tanuló- vagy dolgozósarok kialakítása elsőre egyszerű feladatnak tűnik, ám van néhány olyan szakmai fogás, szempont, amit szem előtt tartva jól funkcionáló, kényelmes és főleg egészségbarát helyet tudunk kialakítani. Hogy mik ezek a trükkök, azt Kiss Edith lakberendező foglalta össze nekünk.

Az első lépés az asztal

Tanulósarok kialakításakor tartsuk szem előtt, hogy a gyermeknek térre van szüksége. Régi beidegződés, hogy jó nagy asztalt vegyünk a kisiskolásnak, ami aztán a szoba jelentős részét elfoglalja. Pedig nincsen rá szükség, bőven elég egy 100-110X60-as méretű íróasztal, hiszen lassan az oktatásban is eltolódik a hangsúly a digitális világ felé, és bizony hamar a laptop veszi át majd a főhelyet az íróasztalon.

Ugyanez a helyzet a dolgozósarok kialakításánál: nem kell különösen nagy bútorban gondolkodni, ami megüli a teret.

Tárolni is kell

Érdemes hangsúlyt fektetni a rendszerezésre is. Sok helyen lehet kapni teljesen lebutított, fiók vagy polc nélküli íróasztalokat, amelyek valóban kedvező árúak. Ez elsőre jó választásnak tűnhet, de használat során szinte mindig kiderül, hogy kevés: nincs hova tenni a füzeteket, könyveket, a ceruzákat, az iskolához szükséges napi dolgokat. Ha van rá hely, akkor legyen az íróasztal mellett legalább egy nyitott polc.

Dolgozósarok esetében hatványozottan fontos a tárolás. Érdemes kialakítani egy polc- vagy szekrényrendszert, ahova el tudjuk tenni az otthoni adminisztrációs dolgokat: a számlákat, a levelezést, az iratokat külön-külön iratpapucsba, hogy mindent megtaláljunk, átlátható és rendezett legyen.

Fontos a fény, de nem mindegy, hogy milyen

Szintén megszokott dolog, hogy az íróasztalt az ablak elé helyezik. Ez nem feltétlenül a legjobb megoldás, inkább arra kell törekedni, hogy a jobbkezes gyermek balról, a balkezes pedig jobbról kapja a fényt. A lámpáknál mostanra óriási a kínálat, itt a legfontosabb szempont, hogy magasról érkezzen a fény. Az alacsony asztali lámpák ugyanis csak egy kis sugarú körben, éppen a gyermek kezét világítják meg, ami kevés. Javaslom, hogy karos, mozgatható fényforrást válasszunk.

Dolgozósarok kialakításánál szinte egyáltalán nem szempont a természetes fény, sőt olykor hátrány is, de kiemelten fontos a jól megválasztott világítás.

A (hang)súly a gerincen van

A legfontosabb bútor a szék. A gerincproblémák mára népbetegséggé váltak, a megelőzés egyik hangsúlyos frontja pedig a jó minőségű, ergonomikus kialakítású szék használata, már gyermekkortól kezdődön, hiszen szinte mindennap sok órát töltünk el benne. Olyan forgószéket javaslok, ami fel-le állítható magasságú, és a háttámlája is dönthető. Gyerekeknél nem tartom jónak a karfát, hiszen 10-11 éves korig még behúzzák magukat egészen az asztal lapjáig, és ebben a karfa akadályozza őket.

Bár óriási a választék a kisebbeknek az aranyos, figurás, mintás székből, de ezek többnyire alacsonyabb komfortfokozatúak, és nem feltétlenül olyan kiképzésűek, ami hosszútávon egészséges.

Érdemes gyermeknél és felnőttnél is egy kicsit többet szánni a székre, hiszen a legolcsóbb kategóriájúaknak szinte minden esetben gyengébb a szivacsozása, rossz és nem is állítható a háttámlája, és az anyaguk sem bírja a strapát. Az a tapasztalat, hogy két-három év alatt elhasználódnak.

Főnöki szék fejtámasszal vagy elég, ha a derekat tartja?

A gyerekeknek készült székeknél nem is lehet olyat kapni, ami fejtámasszal rendelkezik, de nincs is szükségük rá. Amikor széket választunk, el kell döntenünk, hogy milyen célra kell. A fejtámaszos székeket inkább a számítógépes játékokkal időt töltők számára szoktuk ajánlani, minden más tevékenységhez, gondolok itt a tanulásra, kézműveskedésre, rajzolásra vagy dolgozásra, nincs szükség fejtámaszra. Ha jó magasságban támaszt a háttámla, illetve azt is lehet dönteni, akkor mindig ideális a gyerekek, de a felnőttek számára is. Jó alternatíva lehet még a térdeplőszék, ami szintén nagyon gerincbarát.

 

A rend alapja a rendszer

Amikor belépünk egy szobába, azonnal érezzük, hogy harmonikus a kialakítása vagy sem. Nem ritkán áll fenn az az eset, hogy egyik bútort itt vettük, mert megtetszett, a másikat ott, mert ott meg az volt szép. Lehet, hogy önmagukban ezek a darabok jól mutatnak, de amikor összerakjuk azt az öt-hat bútort egy szobába, akkor mégis káosz lesz. Ezt egy kisgyerek is érzi. Nem feltétlenül tudja kimondani, hogy nem jó, de érzi.

Ha törekszünk az egységre, megtervezzük a színeket, akkor az harmonikus lesz, és könnyebb lesz rendet is tartani. Sőt, a gyermek is sokkal inkább szeretné majd megtartani a rendet, hiszen érzi, látja, hogy szép az a bútor, szép az polc.

Nagyos sok olyan ügyfelünk van, aki ezt az egységet ugyan nem tudja egyszerre kivitelezni, de van egy terv a kezében, és szépen apránként megvalósítja.

Amennyiben dolgozósarkot alakítunk ki, hatványozottan fontos, hogy egységben legyen az adott szoba stílusával, színvilágával, mert hatalmas káosz alakulhat ki. Egy komolyabb, esetleg rusztikusabb szobába nem illik például a fémvázas asztal, esetleg álló munkavégzéshez alkalmas laptopasztal, hiszen ezek inkább a fiatalos stílushoz passzolnak.

További ajánlatok: www.karrierirodabutor.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek