Partly cloudy19 °C
2020. június 2. kedd Anita, Kármen
Menü

Egy régi sörfőzde új élete Székesfehérváron - minőségi kézműves sör a 972 Sörfőzdéből

Egy régi sörfőzde új élete Székesfehérváron - minőségi kézműves sör a 972 Sörfőzdéből
Régi álmok és precíz megvalósítás - 972 Sörfőzde (Fotó: Horváth Reni)

A Budai út végén új életet kapott városunk régi sörfőzdéje. Teljesen újat. Olyat, ahol a jelszó a minőségen, a precizitáson és a családon van. Egy különleges történet Székesfehérvárról.

Piros zászlókat lenget a nyári szellő a Budai út 392. előtt, a zászlókon pedig egy fontos dátum áll: 972. Ez a szám azonban most nemcsak Székesfehérvár alapítására utal, hanem egy újjáéledt sörfőzdét is hirdet. Ahogy az üzemet és a hozzá tartozó vendéglátóhelyet vezető fiatal pár, Pásztori-Horváth Renáta és Pásztori Ferenc vallja, ezen a helyen a régi álmok és a precíz megvalósítás találkozik, és ez így a 972 Sörfőzde.

„Három éve fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy szeretnénk olyan közös családi vállalkozásba kezdeni, aminek kézzelfogható eredménye van.” – meséli Pásztori Ferenc, aki nemcsak egyik megálmodója, de ügyvezetője is a 972 Sörfőzdének. – „Néhány utcával lejjebb laktunk, és én még abba a generációba tartozom, aki amikor éppen beért a korba, hogy ihatott sört, még elkapott a korábbi hely utolsó éveiből egy-egy kortyot itt. Vagyis a helyszín és a főzde megvolt a fejemben, fejünkben, de azt tudtuk, hogy az évek alatt a sörök iránti kereslet a messziről indult sörforradalom miatt jelentősen megváltozott, ezért komoly munka vár ránk. A családi kupaktanács végül úgy döntött, hogy ez jó ötlet, és nagyon sok segítséget kaptunk.”

Az üzem pedig az utolsó csavarig megújult, ahogy az épületek is teljes renováláson estek át, hiszen aljzatbetonig, tégláig bontottak vissza mindent.

„A sörfőzde átalakításakor arra törekedtünk, hogy olyan technológiát alakítsunk ki, aminek köszönhetően stabil minőséget és állandó kínálatot tudunk tartani, megfelelő higiéniai körülmények között.” – veszi át a szót Pásztori-Horváth Renáta, aki a Szent István Egyetem sörfőző mester szakmérnöki képzését is elvégezte, amíg még csak tervezték a jövőt, és most kereskedelmi vezetője a 972 Sörfőzdének. „Nagy hangsúlyt fektettünk a higéniára a sörfőző technológia kiválasztásakor, illetve a sörfőzde átépítésekor. Míg például itt régen teremhűtéses eljárás volt, addig most külön tartályokban és teljesen zárt rendszerben történik a hűtés.”

Horváth Renáta és Pásztori Ferenc, na meg a 972 Sörfőzde sörözője (Fotó: Horváth Reni)
Horváth Renáta és Pásztori Ferenc, na meg a 972 Sörfőzde sörözője (Fotó: Horváth Reni)

A múlt hangulatát így ma már csak az a néhány gyönyörűen megöregedett fagerenda őrzi, amelyek a barátságos vendéglátó térben díszítik a plafont, hol az üzemben főzött söröket meg is lehet kóstolni.

„A vállalkozásunk alappillére a sörfőzde, az pedig egy remek lehetőség volt számunkra, hogy ki tudtunk alakítani egy sörözőt, annak közvetlen szomszédságában” – emeli ki Renáta. – „Olyan helyet álmodtunk meg, ahova családosok is szívesen jönnek, bátran hozzák el a gyereket, a kutyájukat, és szép környezetben kóstolhatják meg a söreinket, néhány méterre az előállítási helyétől.”

„A hangsúly nem az iváson van.” – erősíti meg Ferenc – „Éppen ezért töményszeszből például limitált a választékunk. Mi itt a minőségi italfogyasztáshoz, a közösségi léthez szeretnénk hátteret, na, meg minőségi sört kínálni. Hiszem, hogy Székesfehérváron van erre közönség, van erre igény.”

Jelenleg négy fajta sört kóstolhatnak meg azok, akik kíváncsiak a 972 Sörfőzde italaira: egy világos lágert, egy búzát, egy félbarna valamint egy barna sört.

„Az alapszortiment kiválasztása volt a legnehezebb feladat.” – erősíti meg Ferenc – „Jelenleg a piacon a tendencia kicsit eltérő attól, amit mi itt kínálunk. A többség a legkülönlegesebb sörökre támaszkodik a kínálatának kialakításakor, hiszen azt könnyebb jobb áron értékesíteni. Mi visszanyúltunk a klasszikus, letisztult ízekhez kezdésnek, és a hangsúlyt az elkészítésük precizitására helyeztük. Olyat szerettünk volna az első körben főzni, amiből mindenki tud egyet választani, és utána még mindig jól esik megkóstolni akár egy másikat is. Arra törekedtünk, hogy az ízek ne sokkolják le azonnal az ízlelőbimbókat. A későbbiekben szeretnénk bővíteni a termékcsaládot, amiben helyet kapnának a szezonális valamint a meghökkentőbb sörök is.”

„A célunk, hogy ne csak itt áruljuk a söreinket, éppen ezért keressük a kapcsolatot éterremekkel, sörözőkkel is, főként itt, Székesfehérváron és környékén, de természetesen Budapest irányába is nézünk.” – mondja Renáta.

Akik pedig szeretnék megkóstolni mind a négy ízt, nemcsak a Budai út 392. szám alatt tehetik meg, hanem a Királyi Napok alatt is megtalálható lesz a 972 Sörfőzde a Zichy-színpad közelében.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

  • A Törökkút virágdísze lett a legszebb
    A Törökkút virágdísze lett a legszebb
  • A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
    A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
  • Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
    Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
  • Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú
    Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú

A hét sztorija

  • Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg
    Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg
  • Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi
    Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi
  • Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
    Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
  • Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
    Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
  • Veszélyesek a kullancsok
    Veszélyesek a kullancsok
  • A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
    A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
  • Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
    Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
  • Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső
    Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső

Eseménynaptár

  • Ma hajnaltól újra üzemel az esztergomi teherkomp
    Ma hajnaltól újra üzemel az esztergomi teherkomp
  • Itthon is beindult a hazai turizmus
    Itthon is beindult a hazai turizmus
  • Csapadék délután kis valószínűséggel fordulhat elő
    Csapadék délután kis valószínűséggel fordulhat elő
  • Csaknem másfél hónap után épségben elengedtek egy elrabolt kisfiút Belgiumban
    Csaknem másfél hónap után épségben elengedtek egy elrabolt kisfiút Belgiumban
  • Tovább könnyítik a családi kedvezmények igénylését
    Tovább könnyítik a családi kedvezmények igénylését
  • Mától országszerte kinyithatnak az iskolák
    Mától országszerte kinyithatnak az iskolák
  • 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
    29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
  • Napközis táborok a Bregyóban
    Napközis táborok a Bregyóban
  • A hó végéig még ingyenes a parkolás
    A hó végéig még ingyenes a parkolás
  • Keresik a város anekdotáit, meséit
    Keresik a város anekdotáit, meséit
  • Hétfőtől újra látogatható a Colosseum
    Hétfőtől újra látogatható a Colosseum
  • Újraindult a belföldi turizmus
    Újraindult a belföldi turizmus
  • Országgyűlés - háromnapos ülés kezdődik
    Országgyűlés - háromnapos ülés kezdődik