Partly cloudy26 °C
2019. június 24. hétfő Iván
Menü

Királyi programok tíz napra: néptáncfesztivál, Koronázási Szertartásjáték és tűzijáték

Királyi programok tíz napra: néptáncfesztivál, Koronázási Szertartásjáték és tűzijáték
Néptáncosok Fehérvár belvárosában (Fotó: Horváth Reni)

Akkor kezdődjön. Innentől kezdve tíz napig Királyi Napok Székesfehérváron, vagyis megint lesz tánc (Nemzetközi Néptáncfesztivál), komolyzene (Musica Sacra), színház (Koronázási Szertartásjáték), katonazene (Fricsay Richárd Katonazenei Fesztivál), vásár és tűzijáték. Hétvégi programajánló helyett kivételesen a következő másfél hét legizgalmasabbjait szedtük össze.

Tánc: XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál
Mikor?: Augusztus 11-15., szombat-szerda
Hol?: Belváros, Zichy-színpad, Táncház

Ha van magával ragadó, igazi fesztiválhangulatú rendezvénye Székesfehérvárnak, akkor az a néptáncfesztivál. Sokan ezzel a néhány nappal azonosítják a Királyi Napokat, talán nem véletlenül, hiszen a kiralyinapok.hu oldal is ennek a hivatalos honlapja. Ráadásul mi lehet jobb dolog annál, mint egy nyári délutánon a fapadot támasztva egy korsó sörrel (vagy egy vice-házmesterrel) egyébként távoli, akár elérhetetlennek tűnő országok néptáncosait és zenéit hallgatva beszélgetni? Esetleg annyi, hogy ezt másnap is meg lehet ismételni. Idén érkeznek majd táncosok Indonéziából, Indiából, Mexikóból, Görögországból, Franciaországból, Csehországból, Bulgáriából és a hivatalosan Oroszországhoz tartozó Baskír Köztársaságból is. Tavaly ilyesmi volt a rendezvény hangulata, így idén is valami hasonlóra készülhetünk:

Színház: Koronázási Szertartásjáték
Mikor?: Augusztus 18-19., szombat-vasárnap, 21:00
Hol?: Nemzeti Emlékhely

A show - nemes egyszerűséggel így is lehetne hívni az évről évre grandiózus díszlettel, színpaddal és műsorral jelentkező Koronázási Szertartásjátékot. A világot jelentő deszkák a fehérvári előadás esetében sokkal inkább csak Magyarországot  jelenti, de azt nagyon. Színészként talán az egyik legnagyobb megtiszteltetés lehet néhány centiméterrel annak a bazilikának a romjai felett játszani, ahol egykor a magyar királyok többségét koronázták. Az évről évre egyszeri és megismételhetetlen előadások sorában idén II. Andrást ismerhetjük meg közelebbről, aki leginkább az 1222-ben kiadott Aranybullával, vagyis a korabeli alkotmánnyal írta be magát a magyar történelembe. A címszerepet Sághy Tamás alakítja, még több részlet az előadásról a koronazas.hu oldalon található. 

Zene: Musica Sacra - Rossini: Petite messe solennelle
Mikor?: Augusztus 12., vasárnap 21:00
Hol?: Nemzeti Emlékhely

Ha csak egy olyan zenei rendezvényt kellene mondani, ami tökéletesen visszaadja Fehérvár hangulatát, akkor mi a Musica Sacrára szavaznánk. Egy fülledt nyári este, a séta a belvárosi kisutcákon keresztül a Nemzeti Emlékhelyig és a monumentális színpad mind-mind fontos kiegészítője egy olyan zenei élménynek, mely évente csak egyszer adatik meg. A Musica Sacránál jobban talán semmi nem passzol a történelmi belváros, templomtornyokkal tűzdelt fenséges hangulatához, idén ezt majd a Petite messe solennelle (Kis esti mise) című Rossini alkotással nyomatékosítja az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Vezényel az olasz operazene világhírű szakértője, Janos Acs. A koncert idén ráadásul ingyenes lesz.

Vásár: Királyi Ünnepi Játékok
Mikor?: Augusztus 17-19., péntek-vasárnap
Hol?: Belváros

Egyszercsak szembejön veled egy apród. Egy férfit kalodába zárnak az utcán, miközben asszonyok pletykálkodva teregetik ki a frissen mosott ruhákat. A sajtárus utánad kiabál, de nem hallod tisztán, mert szavait elnyomja a reneszánsz lant hangja. Mégis, hol az ördögben vagy? Nem, nem egy filmben, de mégcsak nem is egy álomban, hanem a fehérvári belvárosban. Három napra a középkoré a főszerep, a hangulatos kirakodóvásárban szinte bármi megtörténhet, amit már a mozikban is láttál. Beszélgess, ismerkedj, kóstolj, játssz, vásárolj vagy egyszerűen csak élvezd a vásári forgatagot!

Zene: VI. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál
Mikor?: Augusztus 16., csütörtök 15:40-
Hol?: Belváros

Csak egy délután, de az milyen... Aki szeretne a következő tíz nap során egy kicsit kiszakadni a középkor és az andalító zene hangulatából, jövő csütörtök délutánra ne csináljon semmilyen programot magának. Jön ugyanis a fesztivál a fesztiválban: a város megtelik katonazenekarokkal, hogy a hőségtől kitikkadt fehérváriakat egy kicsit felrázzák a rézfúvósokkal. A székesfehérvári zenekar mellett érkezik egy Budapestről, Debrecenből és Tatáról is, őket lehet a Fő utca több pontján meghallgatni 15:40-től. Húsz perccel később aztán majd a Városház téren lesz a nyitány, és onnantól bő egy órán keresztül a pattogós tempóké lesz a főszerep.

Családi: Tűzijáték
Mikor?: Augusztus 20., hétfő 22:00
Hol?: Palotavárosi tavak

Ez lesz a Királyi Napok legnagyobb durranása. Sőt, rögtön több száz durranás is. Még kényelmesen oda lehet érni a Palotavárosi tavakhoz, miután a tévében véget ért az este kilenckor kezdődő, nagyjából félórás budapesti ünnepi tűzijáték közvetítése. Itt ugyanis pontban este tízkor lövik fel majd az első rakétákat. Az élmény a tó partjáról a legjobb, de a környék lakóházainak ablakából is elsőrangú szórakozás lehet, a bátrabbak pedig minden évben felmerészkednek a panelek tetejére is (csak óvatosan!). Onnan ilyen kilátás nyílik a Királyi Napokat, az augusztus 20-i ünnepet és a kicsit talán a nyarat is lezáró pirotechnikai előadásra:

(Az augusztus 10-20. közötti Királyi Napok teljes és részletes programját az esemény hivatalos honlapján találhatod meg.)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Átadták a Csalai Közösségi Teret
  Átadták a Csalai Közösségi Teret
 • Emlékezés Gyóni Gézára
  Emlékezés Gyóni Gézára
 • Lakossági fórum lesz Maroshegyen
  Lakossági fórum lesz Maroshegyen
 • Többen vesznek fel hitelt új ingatlanra
  Többen vesznek fel hitelt új ingatlanra
 • Dinnyeszezon - kisebb hazai kínálattal indulhat
  Dinnyeszezon - kisebb hazai kínálattal indulhat
 • Újra itt a nyár: visszatér a kánikula a héten
  Újra itt a nyár: visszatér a kánikula a héten
 • Csaknem 300 embert mentettek ki a spanyol partoknál
  Csaknem 300 embert mentettek ki a spanyol partoknál
 • A magyar meggyet népszerűsítik
  A magyar meggyet népszerűsítik

Eseménynaptár

 • Támogatják a méhészeket
  Támogatják a méhészeket
 • Csökkent a kínai járműexport
  Csökkent a kínai járműexport
 • Dízelbotrány - 60 ezer Mercedest hív vissza a Daimler
  Dízelbotrány - 60 ezer Mercedest hív vissza a Daimler
 • Nem javulnak a kompetenciamérések eredményei
  Nem javulnak a kompetenciamérések eredményei
 • Új Tisza-híd épül Szolnokon
  Új Tisza-híd épül Szolnokon
 • Adategyeztetés - jó ötlet a hosszabbítás a bankszövetség szerint
  Adategyeztetés - jó ötlet a hosszabbítás a bankszövetség szerint
 • Villámvédelem - az áramtalanítás nem elég
  Villámvédelem - az áramtalanítás nem elég
 • Kevesebbet költünk, mint az uniós átlag
  Kevesebbet költünk, mint az uniós átlag
 • Sokat segít a béremelés a diákhiteleseknek
  Sokat segít a béremelés a diákhiteleseknek
 • Szent Iván-éji tűzugrás a Prohászka ligetben
  Szent Iván-éji tűzugrás a Prohászka ligetben
 • Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések
  Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések
 • Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Sri Lankán
  Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Sri Lankán
 • Szolgálatba állították a világ legnagyobb szivattyús öntözési rendszerét
  Szolgálatba állították a világ legnagyobb szivattyús öntözési rendszerét