Clear sky17 °C
2019. szeptember 21. szombat Máté
Menü

Székesfehérváron is megjelent Momo, a rémlény, aki halálba akarja kergetni a gyerekeket

Székesfehérváron is megjelent Momo, a rémlény, aki halálba akarja kergetni a gyerekeket
Székesfehérváron is riogat! (Fotó: tomsguide.com)

Sajnos a székesfehérvári gyerekekig is elért Momo, az Internet legújabb és életveszélyes rémlénye, aki már öngyilkosságért is felelős.

Ahogy hétfői cikkünkben is írtuk, az Internet megint a gyerekeket vette célba. Úgy tűnik, hogy meglehetősen hatásosan, hiszen egy ismerős székesfehérvári anyuka arra hívta fel a figyelmet a Facebookon, hogy 12 éves kisfiát sajnos megtalálta Momo. Az Internet legújabb torzszüleménye öncsonkításig és öngyilkosságig hajszolja a gyerekeket utasításaival.

"Kedves Szülőtársak! Az internet egyik újabb réme immár hozzánk is elért. Ez a momo (szándékosan kisbetűvel) megtalálta az én gyermekemet is. Én örülök, hogy olyan bizalmas viszonyban vagyunk, hogy azonnal szólt, mi történt, és bár 12 éves nagyfiú, rendesen felzaklatta. Sokat kellett és kell is vele(velük) beszélgetni mire megnyugodott, elfogadta nem valós, ami az üzenetben áll. Amíg ez a neten keringő, gyerekek rémisztgetését szolgáló szörnyűség kering, arra kérnék mindenkit, beszéljen erről a gyermekével, gyermekeivel. Hihetetlen, milyen lelki sérülést tud okozni a légből kapott fenyegetéseivel. Most ott kell lennünk a porontyaink mellett és segíteni megakadályozni, hogy korunk fertője még nagyobb károkat okozzon. Biztos, nem a teljes tiltás az, ami segít, hanem ha beszélgetünk velük, hiszen még éretlenek, bizonytalanok a világ dolgai felől. Nekünk kell segítenünk abban, hogy ezeket az ingereket a helyükön kezeljék. Mellesleg a gyermekem nem Facebookozik, társai küldik neki a továbbított üzeneteket. Fogjunk össze ez ellen a jelenség ellen, hogy ne okozzon több kárt, félelmet, szorongást gyermekeinkben! Beszéljetek velük, hadd legyen bizalmuk a világ, az emberek, a felnőttek és főleg saját maguk felé. Köszönöm, hogy meghallgattatok" - áll az édesanya üzenetében, aki gyermekekkel foglalkozó szakemberként pontosan tudja, mennyire fontos a kommunikáció, hogy a kicsik ne maradjanak egyedül ilyen helyzetben.

Momo teljes alakja (Fotó: trome.pe)
Momo teljes alakja (Fotó: trome.pe)

Ráadásul a probléma nem egyedi, azóta több székesfehérvári szülő is jelezte, hogy az ő gyermekét is betámadta Momo, aki eredetileg a WhatsAppon keresztül küldte üzeneteit, de mostanra már Facebookon, és egyes források szerint pedig YouTube-on is támad. Üzeneteiben arra próbálja a gyerekeket és tinédzseket rávenni, hogy hajtsanak végre feladatokat.

Az utasítások egy része kevésbé veszélyes, például hogy a címzett hajnalban legyen ébren bizonyos órákban, de a durvább feladatok közt már öncsonkítás és öngyilkosság is szerepel.

A feladat elvégzéséről képes bizonyítékot kér a Momónak nevezett figura, amit ha nem teljesít az áldozat, akkor nyomasztó képi- és hanganyagokkal zsarolja meg, vagy azzal tart sakkban, hogy megjelenik éjszaka a gyerek ágya mellett és kárt tesz benne. Az argentin és spanyol rendőrség figyelmeztetést adott ki a gyerekek és szülők számára azután, hogy egy 12 éves argentin kislány felakasztotta magát, vélhetően Momo miatt.

Egyelőre tisztázatlan, hogy ki vagy kik, és milyen indíttatásból működtetik Momót, akit egyébként nem ők alkottak. A madártestű, de emberfejű lény alakja először egy japán kiállításon tűnt fel 2016-ban, és a Link Factory készítette, akkoriban kezdett el terjedni képe futótűzszerűen a neten, amit a zsarolófiók tulajdonosai használnak.

Kiberbiztonsági szakértők szerint nyilvánvalóan nem egy horrorból előlépett entitásról van szó, hanem kiberbűnöző(k) alkották a lényt, céljuk pedig az adatlopás lehet. WhatsAppon eddig három ismeretlen számról tudni, amelyeken keresztül a rejtélyes alak kapcsolatba lép a gyerekekkel, ezek japán, mexikói és kolumbiai számok.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Huszonöt éve mutatták be a Jóbarátokat - Teszteld le, mennyire ismered a sorozatot!
  Huszonöt éve mutatták be a Jóbarátokat - Teszteld le, mennyire ismered a sorozatot!
 • Már fel lehet szállni a székesfehérvári óriáskerékre
  Már fel lehet szállni a székesfehérvári óriáskerékre
 • Autómentes hétvége lesz a fővárosban
  Autómentes hétvége lesz a fővárosban
 • Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
  Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
 • Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
  Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
 • Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
  Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
 • Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
  Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
 • Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
  Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán

Eseménynaptár

 • Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
  Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
 • A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
  A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
 • Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
  Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
 • Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
  Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak