5 évnél régebbi cikk

Egy hatalmas aszteroida közelíti meg Földünket
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgy hatalmas aszteroida közelíti meg Földünket

A 2016 NF23 jelzéssel ellátott aszteroida az előrejelzések szerint augusztus 29-én fog elszáguldozni bolygónk mellett, nem kevesebb mint kábé 32 000 kilométer per órával. Az objektum még az aszteroidák között is meglehetősen nagynak számít, a NASA becslései szerint nagyobb, mint a gízai nagy piramis és kétszer olyan széles, mint egy Boeing 747. Para.

A Daily Mail információi szerint egy igencsak - ahogy ők írják - masszív aszteroida közelíti meg a Földet. A kutatók számításai alapján a 2016 NF23 névvel ellátott óriási objektum augusztus 29-én ér ide, ekkor mintegy 4 800 000 kilométerre lesz a Földtől. Ez gyors "fejszámolás" után 0,03 csillagászati egységre (CsE) jött ki. A Wikipedia szerint a csillagászati egység az égi mechanikában használatos hosszúságegység. Eredeti definíciója: a Föld-Hold rendszer tömegközéppontja Nap körüli pályájának fél nagytengelye. Így már tisztább, nem? Egy csillagászati egység a Nap és a Föld átlagos távolságával egyenlő, amely egészen pontosan 149 597 870 kilométernek felel meg.

Az Aten aszteroidaosztályba tartozó méretes égitest 70-160 méter széles lehet és kábé 32 000 kilométer per órás sebességgel haladhat, nem beszélve arról, hogy a NASA a potenciálisan veszélyes objektumok közé sorolta. Ebbe a kategóriába olyan égitesteket kerülnek, amelyek keringésük során 0,05 CsE-nél közelebb kerülnek a Földhöz, fényességük pedig eléri a 22 magnitúdót. Így mivel a 2016 NF23-nek becézett aszteroida 0,03 csillagászati egységnyire lesz bolygónktól és még 22,9 magnitudóval is ragyog, tökéletesen megfelel a kategóriának. 

Éppen ezért a NASA folyamatosan figyeli a közeledő aszteroidát a többi földközeli objektummal együtt, hogy kiderítsék, valóban veszélyeztetik-e a Földet.

A NASA az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektet a 2016 NF23-hoz hasonló, 140 méternél nagyobb földközeli objektumok megfigyelésére. Becslések szerint a nagyobb, 1 kilométernél szélesebb égitestek 90%-át már azonosították, ezzel szemben a kisebb, potenciálisan veszéllyel rendelkező, de még katasztrofális hatással bíró aszteroidák csupán 10%-a ismert.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek