Partly cloudy23 °C
2019. július 18. csütörtök Frigyes
Menü

A Trabant a véremben van - interjú Nagy Antival

A sárosdi Nagy Anti már egészen fiatal kora óta a Trabantok bűvöletében él. Első családi autójuk is Trabant volt, így szinte adta magát, hogy élete első négykerekűjeként, ő is a legendás járgányban szelje az utakat. Sajnos az idő vasfoga még a német kisautókat is utoléri, ám Anti mégsem bízta a véletlenre szeretett kocsija sorsát. Úgy döntött, hogy újjáépíti azt. De mit keresett a Trabi a sárosdi Kapa-Kupán?

Augusztus 25-én a negyedik alkalommal megrendezett sárosdi Kapa-Kupán (kapálógép ügyességi verseny) jártam, amelyről itten megleshetitek az élő videómat. A videózás közben (a kezdőkép jobb oldalán láthatjátok) is feltűnt - lévén nagy autórajongó vagyok - egy patent kis Trabant a Kapa-Kupa pálya kellős közepén. Már akkor tudtam, hogy meg akarom nézni magamnak, ám ahhoz gyorsan kerítenem kellett valakit, aki bevisz a szemmel láthatóan kifogástalan állapotban lévő legendához. Mert hát Trabanton szállni élvezet...

Szerencsémre az első kapa-kupás srác, akit leszólítottam, nemhogy segített bejutni, de kiderült, hogy egyenesen ő az autó tulaja. Így ismertem meg Nagy Antit, aki kérdésemre, hogy mit is láthatok, lelkesen válaszolt: "Egy 1989-es évjáratú, utolsó szériás 601-es Trabantot. Egy kicsit le van retrósítva, ami a 80-as évek előtti lökhárítón, felnin és dísztárcsán is tökéletesen látszik. Fénykorában rendszeresen mentem vele, ám idővel eléggé rossz állapotba került, így kábé 8-9 évvel ezelőtt félreállítottam. Később úgy döntöttem, hogy megtartom, semmiképpen nem adom el sem magát az autót, sem pedig az alkatrészeket. Mivel mostanában eléggé divat a régi autók felújítása, ezért úgy gondoltam, hogy nekiállok egy értékes darab megmentésének."

A Trabant a véremben van - interjú Nagy Antival

A Kapa-Kupára készülve (Nagy Anti (balra)) (Fotó: Facebook/Sárosd Kapa-Kupa)

Anti elmondta, kézenfekvő volt, hogy régi Trabantját újítja fel, mivel ez volt az első autója (2000-ben vásárolta) és elég sok kilométert gyűrt le vele problémamentesen. "Nem volt ez egy rossz gép, de mivel bejöttek az újabb járgányok, az újabb modellek, így nyilván haladni kellett a korral és egyre inkább háttérbe szorult a régi Trabantom. Ennek az lett az eredménye, hogy csak porosodott a garázsban, így arra gondoltam, mi lenne, ha újra életet lehelnénk bele."

Maga a felújítás 2015 környékén kezdődött, de kisebb-nagyobb megszakításokkal, mert a munka mellett nem mindig volt rá ideje Antinak. "Még most sincs teljesen kész. A beltéren van még mit csiszolgatni, vannak még munkálatok: nincs hifi, illetve a kárpitok is hiányosak, de a közeljövőben azokat is pótolni fogom."

A rozsda miatt eléggé nehéz volt egyáltalán belekezdeni a műveletbe, ugyanis Anti alig talált olyan autófényezőt, homokfúvóst, akinek a kamrájába befért a Trabant. A nyertes kiválasztása után fémtisztára homokszórták a csodát, így gyakorlatilag a nulláról építette fel a járgányt. Homokszórás, alapozás, majd jött a fényezés. Ezzel a technológiával nemcsak a karosszéria lett megdolgozva, hanem minden egyes alkatrésze is, így a Trabant utolsó porcikáját is felújították.

Miután Nagy Antit további autók újjápofozásáról faggattam, mintha előre tudta volna, mit fogok kérdezni, úgy adta a válaszokat: "Igen, mindenképpen szeretnék további Trabantokat felújítani, újjáépíteni, mert Trabant-fanatikus vagyok. Ha egy mód van rá, akkor régebbi modellekkel szeretnék foglalkozni: az első szériások közül az 500-as vagy a 600-as modell lenne a cél. A későbbiekben valószínűleg olyan autókat is fogok építeni, amelyeket eladok, mert úgy látom, hogy lenne rá igény. Németországból már több helyről is jeleztek, hogy ha van ehhez hasonló felújított gépjármű, akkor érdekelné őket."

Majd az említett Trabant fanatizmusra terelődött a szó, és azt is megtudtam, hogy a Trabant mindig is családi autó volt náluk. Antinak egészen kicsi korától kezdve mindig a szeme előtt volt legalább egy Trabant. Azzal utaztak, azt is lehetne mondani, hogy a Trabant az évek során a vérébe ivódott. "Ennek köszönhetően az első autóm is Trabant lett és úgy gondoltam, ha édesapám alatt 15-20 évig jól teljesített, akkor nálam is jó helye lesz. A mai napig megvannak a régi trabantos javítási könyvek, szerelési útmutatók, elsősegély csomagok, amik majd idővel belekerülnek a felújított járműbe is."

Természetesen nem maradhatott el kedvenc kérdésem sem, amely a Trabant jövőjére vonatkozik: "Mindenféleképpen el szeretném vinni különböző autós találkozókra. Igaz amióta kiállítható állapotban van még egyre sem jutottam el, mert valami mindig közbejött, de a közeljövőben meg szeretném mutatni a kis csodát a nagyvilágnak."

Jó, jó, de van egy kis bibi. Még mindig nem tudjuk, hogyan is került ki a Trabant a Kapa-Kupa pályájának kellős közepére. "A Kapa-Kupának a kezdetektől fogva a tagja és támogatója vagyok. A műsorvezető, Lorán Barnabás (Trabarna) is rendszeresen részt vesz a rendezvényünkön, így összekötöttük a kellemest a hasznossal: ha már Trabarna és Kapa-Kupa, akkor kézenfekvő volt, hogy a helyszínre is egy Trabival érkezzen."

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Campus Fesztivál - Megnyílt az Egyetem tér a nulladik napon
  Campus Fesztivál - Megnyílt az Egyetem tér a nulladik napon
 • Egy motorkerékpárossal ütközött össze egy kisbusz Móron
  Egy motorkerékpárossal ütközött össze egy kisbusz Móron
 • Kamionokon elhelyezett plakátokkal növelnék a közlekedésbiztonságot
  Kamionokon elhelyezett plakátokkal növelnék a közlekedésbiztonságot
 • Drágul a gázolaj péntektől
  Drágul a gázolaj péntektől
 • Királyok a Belvárosban című program szombaton folytatódik
  Királyok a Belvárosban című program szombaton folytatódik
 • A gyermekkorban összegyűjtött sok UV sugárzás komoly szembetegségekhez vezethet
  A gyermekkorban összegyűjtött sok UV sugárzás komoly szembetegségekhez vezethet
 • Tíz év alatt csaknem négyszeresére emelkedik az ápolási díj összege
  Tíz év alatt csaknem négyszeresére emelkedik az ápolási díj összege
 • Elfogadta a francia a parlament a Notre-Dame felújításáról szóló törvényt
  Elfogadta a francia a parlament a Notre-Dame felújításáról szóló törvényt

Eseménynaptár

 • Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban
  Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban
 • Négy újonc lánglovag kezdte meg munkáját Fejér megyében
  Négy újonc lánglovag kezdte meg munkáját Fejér megyében
 • A csángóföldről érkeztek vendégek Fehérvárra
  A csángóföldről érkeztek vendégek Fehérvárra
 • Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
  Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
 • Ausztrália és Madagaszkár élővilága elevenedik meg a Szegedi Vadasparkban
  Ausztrália és Madagaszkár élővilága elevenedik meg a Szegedi Vadasparkban
 • Holnap rajtol a Kékszalag Nagydíj
  Holnap rajtol a Kékszalag Nagydíj
 • Palóc Világtalálkozót rendeznek Nógrád megyében
  Palóc Világtalálkozót rendeznek Nógrád megyében
 • Az Ab elutasította a lakástakarék-pénztárak ügyében benyújtott ellenzéki indítványt
  Az Ab elutasította a lakástakarék-pénztárak ügyében benyújtott ellenzéki indítványt
 • Agyonlőttek három török diplomatát az észak-iraki Erbílben
  Agyonlőttek három török diplomatát az észak-iraki Erbílben
 • Bankkártyával is fizethető a helyszíni pótdíj Budapesten
  Bankkártyával is fizethető a helyszíni pótdíj Budapesten
 • Estére 20, 24 fok lesz, holnap reggelre 15, 16 fokig hűl a levegő
  Estére 20, 24 fok lesz, holnap reggelre 15, 16 fokig hűl a levegő
 • Palóc Világtalálkozó - összművészeti fesztivál Nógrádban
  Palóc Világtalálkozó - összművészeti fesztivál Nógrádban
 • Ős-operák - különleges helyszínen folytatódik a Harmonia Albensis
  Ős-operák - különleges helyszínen folytatódik a Harmonia Albensis