Light rain3 °C
2019. december 12. csütörtök Gabriella
Menü

Londonba is eljuthatsz, ha megnyered a kő-papír-olló bajnokságot

Londonba is eljuthatsz, ha megnyered a kő-papír-olló bajnokságot
Szeptember 7-én jön a játék magyar bajnoksága! (Fotó: youtube.com)

Megvan a pénzfeldobás alternatívájaként is használt játék, a kő-papír-olló? Nos, jövő héten magyar bajnokságon is elindulhatnak a legügyesebb kezűek.

A kő-papír-olló a legelterjedtebb nézetek szerint távol-keleti eredetű játék, majdnem olyan szofisztikált módja a problémamegoldásnak, mint egy pénzérme feldobása vagy az ókori Spártában alkalmazott metódus, ahol a szavazás a hangosabban üvöltő tábor javára dőlt el. Egyes sportokban ezzel a játékkal (és nem pénzfeldobással) határozzák meg, melyik csapat kezdi a meccset. Eső esetén néha így döntik el, megtartsák-e a játszmát. Élő szerepjátékokban is használják véletlenek létrehozására, mivel semmiféle felszerelés nem szükséges hozzá. Néha fogadást is kötnek rá, a szerencsejátékokhoz hasonlóan.

Ha pedig már ilyen gazdag felhasználási területtel rendelkezik, miért ne lehetne neki bajnokságot rendezni? Szerte a világban már komoly hagyománya van a kő-papír-olló versenyeknek, 2007-ben hazánkban is volt próbálkozás, mely most kis szünet után ismét lehetőséget kínál a legjobbaknak a megmérettetésre.

A verseny szeptember 7-én 18 órakor kezdődik a Kincsem Parkban, és telt ház esetén várhatóan legalább három órán keresztül tart majd. A bajnokság egyenes kieséses rendszerben zajlik, a továbbjutáshoz a versenyzőknek legalább kétszer kell legyőzniük az ellenfelüket. A szabályok csak az utolsó körökben változnak: a legjobb 16-nak 5 meccset kell megnyernie a továbbjutáshoz, az első helyért már 9 párbajban kell győznie a leendő magyar bajnoknak.

A kutatások szerint a
A kutatások szerint a "papír" a leginkább nyerő mozdulat (Fotó: Northfoto)

A részvétel regisztrációhoz kötött, maximum 256 fő jelentkezhet versenyzőnek. További információkat az esemény Facebook-oldalán talál. A tét nem kicsi, hiszen a győztes jutalma egy londoni utazás, egyben részvételi lehetőség a játék Európa-bajnokságán.

Az indulni szándékozóknak adnánk is egy tippet a tuti győzelem jegyében. Egy tanulmány szerint ugyanis a legtöbben a követ mutatják, melyet a játékban a papír győz le, a végső sikerre tehát akkor növelhetjük esélyünket, ha minél több papírt mutatunk.

Szintén jó hír a bajnokságra készülőknek, hogy a mezőnyben nem lesz ott a Tokiói Egyetem Ishikawa Oku Laboratóriumának robotja. Az ottani kutatók ugyanis egy olyan robotot fejlesztettek ki, amely verhetetlen a kő-papír-olló játékban, száz százalékos arányban megnyeri a meccseket. A robot kamerája révén egy milliszekundum alatt felismeri ellenfele választását, így az emberi szem számára észrevehetetlen módon, de valamivel a másik választása után dönt. Az eszköz olyan gyors, hogy az IEEE.org szerint az sem működik, ha az a játékos félúton meggondolja magát, mert a robot még időben észreveszi a turpisságot, és másik állapotot választ.

Szóval a magyar bajnokság csak humanoid lesz, papírral van a legjobb esélyünk, így aztán hajrá, irány London!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Új munkahelyek - hetvenmilliárd forintnyi dél-koreai beruházás érkezik Magyarországra
  Új munkahelyek - hetvenmilliárd forintnyi dél-koreai beruházás érkezik Magyarországra
 • Advent fényei - gyönyörködjenek a polgármester irodájából
  Advent fényei - gyönyörködjenek a polgármester irodájából
 • Hulladékszállítás - így ürítik a kukákat az ünnepek alatt Székesfehérváron
  Hulladékszállítás - így ürítik a kukákat az ünnepek alatt Székesfehérváron
 • Magyar Nemzet - Adóügyi államtitkár: sok ezer nyugdíjas jut pluszpénzhez
  Magyar Nemzet - Adóügyi államtitkár: sok ezer nyugdíjas jut pluszpénzhez