Clear sky3 °C
2020. január 21. kedd Ágnes
Menü

A világ legbizarrabb versenyei – van, amit székesfehérvári csapat nyert

A világ legbizarrabb versenyei – van, amit székesfehérvári csapat nyert
A világ legbizarrabb versenyei közé mindenképpen befér a kanadai Hajfagyasztó verseny (Fotó: kanadavilaga.com)

Amióta világ a világ, meg kell, hogy méressünk, tudnunk kell, ki a jobb a diszkoszvetésben, hosszútávfutásban, palacsintaevésben, de akár sírásásban is. Igen, utóbbiban éppen székesfehérvári csapat diadalmaskodott a napokban, és pont ez ihletett meg, hogy megnézzem: melyek a világ legbizarrabb versenyei?

A versengés olyan természetes lételeme az emberi fajnak, mint a levegővétel, úgyhogy nem túl meglepő, hogy ma már szinte mindennek van világbajnoksága meg Guinness-rekordja. Bár utóbbi kategóriában, az asztalon ülő feleségét fogaival a legmesszebbre cipelő férfi motivációját nem teljesen tudom feldolgozni, de a versenyek sorában is van még néhány olyan bizarr szám, aminek életre hívása igen komoly kérdéseket vet fel, de legalább is meghökkent.

Sírásó verseny

Kezdjük talán azonnal azzal a versenyszámmal, amiben mi, székesfehérváriak is érintettek vagyunk: a sírásó versennyel, amit harmadik alkalommal rendezett meg a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete, és amit idén székesfehérvári csapat nyert meg. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a feladattal: a kétfős csapatoknak két óra állt rendelkezésére egy 80 centiméter széles, 2 méter hosszú és 160 centiméter mély sírgödör kiásására, és további 15 perc a hantolásra. Aki a leggyorsabb volt, az vitte el a pálmát. 

És igen, a halál – sajnos – az élet része, de azért valljuk be, elég meghökkentő a sírásásról, mint versenyszámról olvasni. Ez azonban semmit nem von le a győzelem értékéből: ezúton is gratulálunk a Városgondnokság két munkatársának, Mizda Jenőnek és Herczog Tamásnak, akik megnyerték az országos versenyt, így ők képviselik majd Magyarországot a V4-es sírásó versenyen. Merthogy a sírásóverseny nemzetközi életet is él...

Munkában a sírásóverseny mezőnye (Fotó: varosgondnoksag.hu)
Munkában a sírásóverseny mezőnye (Fotó: varosgondnoksag.hu)

Hajfagyasztó verseny

A hosszú téli éjszakák bizony adnak időt arra, hogy az ember elgondolkozzon az élet fontos dolgain, a világ folyásán, meg írhatnék még néhány hasonló örökbecsű bölcsességet. Vagyis vélhetően a hosszú téli éjszakák ihlethették a hajfagyasztó versenyszámot, merthogy más egyéb indokot nehezen tudok elképzelni. A kanadai Whitehorse-ban lévő Takhini hőforrásnál ugyanis minden februárban megrendezik ezt a megmérettetést, melynek az első helyéért 150 kanadai dollárt kaszál a győztes. 

Hogy miről is szól ez a remek próbatétel? Az indulók megmártóznak a Takhini forrás átlagosan 40 fokos, ásványi anyagokkal dús vizében, belövik a sérót, majd iziben kidugják a fejüket a szabadba, ahol a hőmérséklet ilyenkor februárban simán üti a mínusz harminc Celsius fokot. A többit pedig a természet intézi is, és ilyen remekművek születnek:

Sajtgurító verseny

Ez az a versenyszám, ami önmagában nem tűnik sem bizarrnak, sem meghökkentőnek, legfeljebb is csak furcsának. Önmagában. Ám ha azt is hozzátesszük, hogy ez az a versenyszám, ahol a résztvevők nem ritkán szereznek súlyos, borzalmas sérüléseket, akkor így már simán belefér a bizarr kategóriába.

A feladat egyszerűnek tűnik: a Cooper’s Hill Cheese Rolling and Wake sajtgurító versenyen ugyanis az indulóknak egy 180 méter magas domb tetejéről kell megindítaniuk egy Double Gloucester sajtot, majd egyetlen másodperc késéssel utánavágtázniuk, és lehetőleg utolérniük. Hogy mekkora esélyük van erre? Nagyjából semmi, ugyanis a sajt akár 70 kilométer per órára is felgyorsulhat, úgyhogy nem ritkán rongyababaként hömbölödnek utána az emberek végig a dombon, közben pedig gyakoriak a boka-, váll- és fejsérülések. Ennek ellenére 2018-ban is rekordot döntött a résztvevők száma. Így nézett ki az idei verseny:


Gerincszépségverseny

Avagy, mutasd a csigolyád bébi! Úgy éreztem, ez a lista nem lehet teljes szépségverseny nélkül, a kínálat pedig igazán széles: létezik kecske-, tehén-, de legrondább kutyamustra is, vagy ha a Homo sapiens vonalat nézzük, akkor választhattam volna a leggömbölyűbb fenekek felvonulását. De mindez elhalványul az '50-es évekbeli Amerikában rendezett Miss Correct Posture megmérettetés mögött. Az államokbeli marketingesek és pr-osok már akkor tudhatták mitől döglik a légy, ugyanis ezt a verseny a kiropraktőrök egyesülete szabadította a világra, hogy népszerűsítse a kiropraktika tudományát, amelyet akkoriban még nem ismertek el a hivatalos orvoslásban.

A szigorú bírák ezúttal nem az arcberendezés szimmetriáját, vagy a csábos mosolyt, derekat pontozták, hanem a szép testtartást és a gerincoszlopot. A kívánatos, vagyis az ideális testtartás pedig a minden irányból egyenes volt, azaz egy magát szépen tartó hölgy se jobbra, se balra, se előre nem dőlt, a vázizomzatát pedig nem hagyta elernyedni. A zsűri kiropraktőrökből állt, akik nem restelltek röngtenfelvételt is készíteni a versenyzők gerincoszlopáról.

Szerintem kevesen vagyunk, akik egyetlen könnycseppet is elhullajtanak, hogy a sorozat megszakadt. Bár az is kérdés, hogy mostanság hány potenciális Miss Correct Posture futkos eldigitalizálódott világunkban...

1956-ban a 18 esztendős Lois Conway lett a győztes (Fotó: npr.org)
1956-ban a 18 esztendős Lois Conway lett a győztes (Fotó: npr.org)

Lekeitio libafesztiválja

Első, de még második olvasásra sem akartam elhinni, hogy létezik a következő, számomra gyomorforgató és teljességgel értelmetlenül brutális, haszontalan verseny. Ha volt bármilyen elképzelésünk eddig, hogyan nézhet ki egy libafesztivál, akkor most azt ezzel a lendülettel el is felejthetjük. És még egy jó tanács: csak akkor olvass tovább, ha erős a gyomrod.

Szóval a spanyol Lekeition élő jóemberek azt gondolták ki, hogy ők úgy ünneplik a libák napját, hogy megpróbálják széttépni a szárnyast. Jó hír: míg korábban élő állatok szenvedték az ember kreatív ünneplés- és versengésvágyát, addig ma már "szerencsére" az akció előtt kivégzik a jószágokat.

A verseny pedig a következőképpen néz ki: felkötik a libát a drótra/kötélre, és bekenik egy kis zsírral, hogy jól csússzon. A drótot a város kikötőjének két partján tartják a nézők, amíg az elszánt és bátor versenyző az erősen lelkes szurkolóival együtt egy csónakkal aláevez. Amikor már kellő közelségbe kerültek a jobb sorsra érdemes libával, a fiatal, minden esetben férfi induló elkapja az állat nyakát, és egészen egyszerűen megpróbálja eltépni, miközben a parton lévők húzzák a drótot, hogy meglegyen a kellő lendület. Az nyer, aki állatdarabostól a leghamarabb a vízben landol.  

Nos, ha valaki úgy érezné, hogy ezt a pompázatos, állattisztelő és emberi nagyszerűséget méltató versenyt megnézné, bátran megteheti: 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Gyorsan fejlődő ágazat - egyre több fiatal tanul informatikát
  Gyorsan fejlődő ágazat - egyre több fiatal tanul informatikát
 • Pódiumest, magyar filmek, kiállítás – programok Fehérváron a magyar kultúra napján
  Pódiumest, magyar filmek, kiállítás – programok Fehérváron a magyar kultúra napján
 • Echo Innovációs Műhely - folytatódik a civil szervezetek segítése Fejérben
  Echo Innovációs Műhely - folytatódik a civil szervezetek segítése Fejérben
 • Kizárták a pártból - elítélték Kínában az Interpol korábbi vezetőjét
  Kizárták a pártból - elítélték Kínában az Interpol korábbi vezetőjét
 • Megerősítette - Juhász Roland az idény végén visszavonul
  Megerősítette - Juhász Roland az idény végén visszavonul
 • Új tanulmány - óriási áttörés készül a rákkutatásban
  Új tanulmány - óriási áttörés készül a rákkutatásban
 • Kínai koronavírus - már Ausztráliában is megjelent
  Kínai koronavírus - már Ausztráliában is megjelent
 • Halálos baleset - leégett egy munkásszálló Szibériában
  Halálos baleset - leégett egy munkásszálló Szibériában

Eseménynaptár

 • Vízválság - nemzetközi ötletverseny a megelőzésért
  Vízválság - nemzetközi ötletverseny a megelőzésért
 • Tovább romlott a levegő minősége - Fehérváron még mindig elfogadható
  Tovább romlott a levegő minősége - Fehérváron még mindig elfogadható
 • Átalakulás - létrejön a Budapest Fejlesztési Központ
  Átalakulás - létrejön a Budapest Fejlesztési Központ
 • Így készül a jó kocsonya
  Így készül a jó kocsonya
 • Teljes útzár az M7-esen, összeütközött két autó
  Teljes útzár az M7-esen, összeütközött két autó
 • Csökkennek a felvételi ponthatárok
  Csökkennek a felvételi ponthatárok
 • A NAV nem veszi figyelembe a hétfői határidőt a KAÜ-rendszer problémája miatt
  A NAV nem veszi figyelembe a hétfői határidőt a KAÜ-rendszer problémája miatt
 • Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában
  Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában
 • Banksy kiállítás lesz Budapesten.
  Banksy kiállítás lesz Budapesten.
 • Megkezdődött a balatoni nádaratás
  Megkezdődött a balatoni nádaratás
 • A heves viharok,jégeső és bozóttüzek is pusztítanak Ausztráliában
  A heves viharok,jégeső és bozóttüzek is pusztítanak Ausztráliában
 • Februárban lesz a házasság hete.
  Februárban lesz a házasság hete.
 • Rendkívüli viharok pusztítanak Spanyolországban
  Rendkívüli viharok pusztítanak Spanyolországban