5 évnél régebbi cikk

Ingyenes és anonim szűrés lesz a halálos kórra Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
hazipatika.com
Ingyenes és anonim szűrés lesz a halálos kórra Székesfehérváron

Magyarország lakosságának körülbelül egy százaléka érintett krónikus vírushepatitisz-fertőzés miatt, ami akár húsz-ötven évig is lappanghat. Közben sunyin és szinte tünetmentesen szétroncsolja a májat. És fertőz, szerelmet, gyermeket, anyát és apát úgy, hogy nem tudnak róla. Aztán megöl.

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (Vimor) szeptember 15-én, szombaton országos szűrést szervez a hepatitis C vírussal fertőzöttek felderítésére. Székesfehérváron, a Jancsárkert Termelői Piacon 8.00 és 13.00 óra között lehet részt venni a programon. A rizikó-felméréssel és felvilágosítással egybekötött szűrés nemcsak gyors, de ingyenes és anonim is. 

A cél, a fertőzöttek felkutatása, hogy minél hamarabb megkezdhessék náluk a kezelést, a betegség ugyanis ma már gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható.

Szakmai becslések szerint Magyarország lakosságának körülbelül egy százalékát érintik a krónikus vírushepatitisz-fertőzések. Mivel a betegség húsz-ötven évig is lappanghat, így nem okoz jellegzetes panaszokat, az érintettek nagy része nem is tud a fertőzöttségéről és a fertőzőképességéről.

A hepatitis C ráadásul nemcsak sunyi, de meglehetősen hatékony is: szinte tünetmentesen, észrevétlenül rombolja a májat, és mire a jellegzetes tünetek jelentkeznek, addigra sokszor előrehaladott májkárosodás, májzsugor, májrák alakulhat ki.

A fertőzés vérrel terjed, védőoltás nincs ellene – hívja fel a figyelmet a szervezet.

Veszélyeztetettek lehetnek többek között az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek, a hepatitis C fertőzöttekkel egy háztartásban élők, valamint szexuális partnereik, a hepatitis C-pozitív anyák gyermekei, továbbá az intravénás drogokkal élők.

A betegszervezet szerint mindenképpen érdemes szűrésre menniük azoknak is, akiknek tetoválásuk vagy testékszerük van, valamint akik 1993 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak.
(forrás: mti)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek