5 évnél régebbi cikk

Pisicsepp a WC-deszkán - kit mi zavar legjobban a munkahelyén?
Fehérvár Médiacentrum fotója
feministing.com
Pisicsepp a WC-deszkán - kit mi zavar legjobban a munkahelyén?

Érdekes felmérés készült a közelmúltban: irodai dolgozókat kérdeztek arról, hogy mi a legzavaróbb tényező a munkahelyükön.

Az Inspira kutatócég kétszáz, 30 és 55 év közötti irodai dolgozót kérdezett meg a felmérésben. Talán nem meglepő, hogy a többség a mosdók állapotát találta a legkritikusabbnak, hiszen nincs olyan ember – és nemcsak irodai dolgozó –, akinek a gyomrát ne kavarta volna meg kellemetlen meglepetés az illemhelyen, legyen az egy ottfelejtett kósza csík a csészében vagy egy hanyagul elengedett csepp a deszkán.

Egészen pontosan a kutatásban résztvevők 48 százalékát zavarta a mellékhelyiségekben hagyott körülmény, és úgy tűnik, a kor előrehaladtával mind háklisabbak leszünk erre, ugyanis a középkorúak a 35-40 évesek kifogásolták leginkább ezt a pontot. Valószínűleg az sem okoz különösebb meglepetést, hogy a nők érzékenyebbek a szagokra, mint a férfiak.

Az illemhelyeket az általános higiéniás körülmények követik, ettől némileg lemaradva az étkező állapotán akadtak még fent a legtöbben (39 százalék), de a porra is sokan panaszkodtak (38 százalék). A takarítással egyébként az irodai dolgozók zöme, 69 százaléka elégedett, természetesen a nők egy kicsit kevésbé, mint a férfiak.

A megkérdezettek 16,5 százalékát az zavarja, ha allergiásokkal ül egy irodában, a válaszadók egyharmada pedig az irodába bevitt kutya vagy macska miatt morog, igaz, jobbára csak magában, ugyanis mindössze 7 százalékuk szól emiatt. A többség ugyanakkor igényelné a légtisztítást, és hiszi, hogy ez a komfortérzetét növeli.

Ha pedig már levegő: a BBC a közelmúltban éppen a munkahelyek egyik sarkalatos és nagy vitákat kiváltó témájával, a légkondicionálással foglalkozott. Bár számadat nem áll rendelkezésünkre, de az teljesen egyértelmű, hogy az ilyen felszereléssel ellátott irodák dolgozóinak közel 100 százaléka konfliktusforrásként tekint arra a bizonyos hőfokszabályzó távkapcsolóra.

Ahogy az is egyértelmű, hogy ebben a témában a két nem feszül egymásnak. És minő meglepetés, tudományos(?) álláspont is létezik a légkondicionálás körében. Ezúttal nem brit, hanem holland tudósok kutatási eredménye szerint a férfiak teszik jégveremmé az irodát, lakást, autót, nyaralót, míg mindeközben a nők diszkréten megfagynak. Ők ugyanis inkább a meleget élvezik, és a testük jobban is bírja azt. A férfiak számára általában az ideális hőmérséklet a 21-22 Celsius-fokban a nők pedig 25 fokban is teljesen elvannak.

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek