5 évnél régebbi cikk

Készülhetnek az autósok, jönnek az átlagsebességet mérő traffipaxok!
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Készülhetnek az autósok, jönnek az átlagsebességet mérő traffipaxok!

Hamarosan nem lesz elég csak akkor lassítani, ha traffipax közelébe érnek az autósok. A rendőrség már javában dolgozik az átlagsebességet mérő rendszeren, amit nemsokára élesíthetnek is.
A kollégáim most dolgoznak annak a rendszernek a kialakításán, amely majd lehetőséget biztosít arra, hogy – ha a jogszabályi feltételek meglesznek -, alkalmazható lehessen ez a módszer.

Ezt a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes mondta az InfoRádióban. Halmosi Zsolt hozzátette: a VÉDA-rendszert felkészítették arra, hogy a fix telepítésű eszközök, illetve a fix és mobil berendezések között átlagsebességet mérjen. Ezzel a módszerrel ki tudják majd szűrni azokat az autósokat, akik kizárólag a traffipaxot észlelve lassítanak. 

Az átlagsebességmérés egy nagyjából 3-5 kilométeres útszakaszon ellenőrzi a jármű gyorsaságát, a mérés kezdetétől a mérés végéig megtett út és idő arányából számolja ki az átlagsebességet. A rendszer telepítésének feltétele, hogy két mérőpont között zártnak kell lennie, vagyis nem lehet parkoló vagy kereszteződés a mért útszakaszon. A section control névre keresztelt módszert éppen ezért külföldön leginkább hidakon és alagutakban használják.

A statisztikák szerint ez a fajta mérés akár 10 százalékkal is csökkentheti a sebességet az érintett útszakaszon, a halálos áldozatok száma pedig 20-50 százalékkal lehet kevesebb. 

Magyarországon 2018-ban eddig 432 ember vesztette életét közúti balesetben.

(Forrás: vezess.hu, InfoRádió)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek