5 évnél régebbi cikk

Te hogyan eszed a bundás kenyeret?
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaTe hogyan eszed a bundás kenyeret?
·Gasztrorecept·Utolsó frissítés: undefined

Mindenki szereti a bundás kenyeret. Ezzel a kijelentéssel nem is érdemes vitatkozni, ugyanis a kicsik és a nagyok is egyaránt odavannak a tojásos bundába öltöztetett ropogós falatokért. De ahogy a mondás tartja: ahány ember, annyiféle szokás, így összegyűjtöttem néhány variációt, ti hogyan is készítitek a bundás kenyeret!

A bundás kenyér talán az egyetlen elemózsia, amely végigkövet minket életünk során. Gondoljatok csak bele: melyik volt az az étel, amelynek csukott szemmel is felismertétek az illatát? És ha már illat, mindenki járt már úgy, hogy ahogy felkelt, evett volna valamit, de egyszerűen semmi nem jutott eszébe. És akkor megcsapta a bundás kenyér ínycsiklandozó bukéja. Ugye, hogy ugye?

Tehát a bundás kenyérre mindig lehetett számítani, és nemcsak gyerekkorban, hanem felnőttként is ugyanolyan mohón veted rá magad az arannyal bevont étekre, mint amikor életedben először pillantottad meg. A minap egyik ismerősömmel - aki hasonlóan bélpoklos, mint én - diskuráltunk a bundás kenyér elkészítéséről. Az elején minden stimmelt, majd bedobta, hogy ha elkészült a tojásos étek, akkor ráadásként jól be szokta kenni Nutellával (vagy bármilyen mogyorókrémmel), amit gyümölcsdarabokkal bolondít meg. Náluk ez a hagyományos bundás kenyér. Hogy mi van?

Világéletemben úgy ettem a bundás kenyeret, hogy csak "simán" megforgattam (vagy inkább megforgatták nekem) a tojásban, kisütöttem, majd forró citromos teával tálalva, addig tömtem magam, míg szét nem durrantam. Nem volt semmilyen Nutella, lekvár meg mindenféle indokolatlan feltét. Igen ám, de egy kis kutakodás után azt is megtudtam, hogy kábé minden családnál változó a bundás kenyér fogyasztás szabálya, így körbekérdeztem pár ismerőst, hogyan is eszik a népszerű eledelt. Ezek a (sokszor elborult) megoldások születtek:

Sajtos bundás kenyér

Talán ez a variáció a számomra leginkább elfogadható, ugyanis a sajtot is sajttal eszem, így mi baj lehet, ha a legendás étel bundájába is keverünk egy kis edamit. 

Fokhagymás-tejfölös bundás kenyér

Ezt nem lángosra szoktuk kérni? Bingó, ám a kérdezett alany elmondása szerint: náluk családi hagyomány fokhagymával és különböző fűszerekkel (amit nem árult el) összekeverni a tejfölt, majd azt rákenve, illetve paradicsommal társítva fogyasztani a bundás csodát.

Francia bundás kenyér

A francia bundás kenyérrel konkrétan csak pár hete, egy hosszú hétvégés nyaralás alkalmával találkoztam először. Amikor reggeliért mentem, akkor egyből kiszúrtam a jó öreg bundást, ám a tetején található porcukor miatt azt hittem, véletlenül valaki a szilvás bukta helyett ezt szórta telibe. Így megvártam a következő kört, ami után gyorsan kiderült, hogy direkt ilyen, sőt, a só helyett cukrot használva a bunda is édes. Jájjj.

Töltött bundás kenyér

Ez a másik csoda, amelyet nemrég ismertem meg. A recept egyszerű: két kenyér közé pakolnak sonkát, sajtot, majd egyszerre kisütik, és voilà: kész is a töltött bundás kenyér. Persze azt tesztek bele, amit csak akartok, a lényeg, hogy tele legyen tömve finomságokkal.

Ketchupos bundás kenyér

Na, itt már közeledünk a legelborultabb variációkhoz. Ketchupos bundás kenyér. Ketchup? Mi a... ? De most komolyan, értem én, hogy valaki mindent ketchuppal eszik, na, de elrontani ezt a finomságot a paradicsomos szósz markáns ízével? Egyenesen bűn. Az ismerőseim többsége mégis erre esküszik. Mondom, ha már náluk ennyire megy, biztos tudnak valamit, így kipróbálom. Két óra szenvedés után sem tudtam rávenni magam, ami sok az sok.

Minden, mi jó

Itt már csak egyszerű felsorolást használtam, ugyanis annyi beteges receptet találtam, hogy sok lett volna, ha mindegyiknél külön kiakadok. Tessék, csemegézzetek: létezik főzelékes, rakott , fahéjas, mézes, juharszirupos, mogyoróvajas, vaníliás, narancsos szirupban áztatott, lekváros, banános-kókuszos és csokis-tejszínhabos bundás kenyér is, de ezeket már tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlom.

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek