5 évnél régebbi cikk

Sportolsz? Növeld a teljesítményedet megfelelő légzéssel!
Sportolsz? Növeld a teljesítményedet megfelelő légzéssel!

A legtöbb sportoló – legyen hivatásos vagy amatőr – gyakran nem megfelelően lélegzik, mert nem is gondol arra, hogy milyen sokat segíthet a megfelelő légzés a vágyott teljesítmény elérésében. – Holott pár egyszerű gyakorlattal tökéletesen ki lehet aknázni a bennünk rejlő potenciált.

Sokan úgy gondolják, hogy az edzés minősége, eredményessége azon múlik, hogyan étkezünk, milyen sokat edzünk, és nem mellékes a különböző táplálék-kiegészítők használata sem. Vannak, akik ennél tovább mennek, és már figyelnek a regenerációra is, mely magába foglalja a minőségi pihenést, az edzésmentes napokat. Vajon van még valami, ami befolyásolhatja edzésünk „sikerességét”? Hogyne lenne! (Különben nem írnám meg ezt a cikket.)


 Vajon mi befolyásolhatja edzésünk sikerességét? (Fotó: Szepcsik Zoltán Facebook-oldala)

Sokak szerint a megemelt tonnák, a lefutott kilométerek számítanak csak. Valóban, ezek nélkül lehetetlen atlétát kreálni. De a másik oldalon ott van maga az adaptáció, vagyis ehhez a terheléshez szükséges alkalmazkodni. Ezt a részét alapvetően a sportolók és edzők ma még alul értékelik. És ennek kiemelt területe a légzés.” – véli Lakatos Péter, a kettlebell legfőbb hazai népszerűsítője, Pavel Tsatsouline magyarországi képviselője.

Lakatos Péter szerint nagyon fontos a megfelelő légzés (Fotó: Lakatos Péter Facebook-oldala)

Mint kifejtette: sokfajta téveszme létezik a légzéssel kapcsolatban. A súlyzós sportokban például mélyen beidegzett utasítás, hogy előre kell nyomni a mellkast, s mély levegőket venni. A mélyen vett levegő definíciója legtöbbször egy hatalmas, sóhajszerű lélegzetet foglal magába, ami automatikusan mellkasi légzést jelent. Ez pedig nem hatékony - és nem is biztonságos.

Amit sokan nem értenek még, az az, hogy a légzés segíti elő a belső hasüregi nyomáson keresztül a gerinc, és így a törzs stabilitását. És ez életfontosságú ismeret, ha tartós atlétát akarunk építeni. Mitől óvakodjunk hát sport közben, a légzésre vonatkozóan?

 

Bármilyen sport-tevékenységet végzünk, fontos, hogy figyeljünk a légzésünkre. Még a képen látható gyakorlat elvégzéséhez is nagyfokú koncentráció / tudatosság szükséges, a megfelelő légzést sem elhanyagolva! (Fotó: Temesvári Márta)

Fontos, hogy nyugalmi állapotban ne a maximális intenzitásnál elfogadható légzést alkalmazzuk!” – tanácsolja Péter – „Alapvetően nyugalmi helyzetben és alacsony intenzitás esetén csak orron keresztül lélegezzünk be és ki. Magasabb intenzitás esetén a száj is bevonásra kerülhet, de ha van lehetőség a pihenésre, akkor újfent törekedjünk az orrlégzésre.”

Az, hogy hogyan vegyünk levegőt, s miként fújjuk ki az függ az adott tevékenységtől és a mozgás intenzitásától is. Ha olyan sporttevékenységet végzünk, amikor a közel maximális törzs stabilitására van szükség, akkor biomechanikai légzésre lesz szükség. Ebben az esetben az orron beszívott levegő a szájon át távozik, miközben a gégefő lezárásával és szakaszos felengedésével szabályozzuk a belső hasüregi nyomás mértékét.

A légzés pontos végrehajtását elmagyarázni szinte lehetetlen, viszont egy gyakorlott – és ehhez értő! - edző hamar megtanítja ezt bárkinek.

Az igazán jó edző mindig figyel arra, hogy tanítványa megfelelően lélegezzen! (Fotó: Lakatos Péter Facebook oldala)

Hogy miért fontos az, hogy jó legyen sportolás közben a légzésünk? Ahogyan a szakértő mondja: „Milyen következménye van annak, ha az autónknak nem jók a beállításai? Csökken a hatékonyság. És a sportban ma már 1-2% különbségért küzdenek a top atléták. Pont a légzés lehet ez az 1-2 százalék."

A megfelelő légzéssel - túl azon, hogy két megterhelő gyakorlat között gyorsabban tudunk regenerálódni -, magasabbra kerül az anaerob küszöb, s nehezebben érjük el azt a szintet, ahol az ismert savasodás miatt csökken a teljesítmény, koordináció. De ez most csak a jéghegy csúcsa, mert ott van a regenerációs terület, amelyre megint kevesen használják a speciális Buteyko és Oxygen Advantage gyakorlatokat.

 A tudatos szülők már kiskorban megtanítják gyermeküket arra, hogy milyen fontos a sport / testmozgás és a helyes légzés! (Fotó. Temesvári Márta)

S most talán nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy Péter szerelme alapvetően a Buteyko légzés volt, amit sok-sok évvel ezelőtt kezdett el tanulmányozni, és egy ideje rendelkezik is azokkal a jogosítványokkal, amelyek hivatalosan engedélyezik számára, hogy tanítsa is ezt a módszert.

Viszont, mivel hivatását tekintve is az élete a sport körül mozog, így nem nyugodott bele a helyes, „lenyugtatott” légzés elsajátításába, hanem követte mentorát, Patric McKeown-t, aki egy új irányba indult el.

Lakatos Péter és mentora, Patric McKeown Fotó: Lakatos Péter Facebook oldala)

A híres légzéskutató – aki egykor maga is a Buteyko technikával küzdötte le az asztmáját és az alvás közben jelentkező rendellenes légzését – átültette az alapmódszert a sportolók mindennapjaiba. E programot elnevezte Oxygen Advantege-nak, s erről tart előadásokat jelenleg is szülőhazájában, Írországban, valamint Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában.

Sőt, a napokban Magyarországon is járt Lakatos Péter meghívására, aki úgy gondolta, ideje, hogy magától Patric-től hallják az érdeklődők azt, miként lehet a légzés segítségével kiaknázni a bennünk rejlő potenciált.

Patric McKeown, Lakatos Péter - és azok, akik kíváncsiak voltak most programjára (Fotó: Lakatos Péter Facebook oldala)

Mivel alapvetően sportolókkal dolgozom, izgalmas volt látni, hogy miképpen optimalizálhatjuk a légzésen keresztül a regenerációt.” – mesélte Péter – „Most már Patric segítségével a teljesítményt is direktben tudjuk növelni, és ez szörnyen izgalmas terület.”

Majd elmondta, hogy tapasztalatai szerint a sportolók alapvetően borzalmasan lélegzenek, mert nem értik, micsoda lehetőség van a légzésben. Pár gyors gyakorlattal aktivizálni lehet a lépet, és máris több oxigén van a szervezetben. Aztán vannak olyan gyakorlatok, amelyekkel növelni lehet a nitrogén-oxid szintet, és máris rugalmasabb lesz az érfal. De emelhetjük akár a széndioxid szintet is, ami hörgőtágító hatással jár, vagy próbálhatunk megszabadulni a felesleges széndioxidtól - megint speciális légzéssel.

Ha a gyermekek azt látják, hogy szüleik sportolnak, ők is ki akarják próbálni az adott sport-tevékenységet. S ugyanígy fogékonyak a helyes légzés elsajátítására is. (Fotó: Temesvári Márta)

Ugye, milyen izgalmas ez a terület? Akit sikerült kellőképpen felcsigáznom, az olvassa el a folytatást, amiben majd konkrét gyakorlatokat is bemutatok a szakértő segítségével!

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek