5 évnél régebbi cikk

Elektromos fűtés – egy tisztább jövő ígérete
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Elektromos fűtés – egy tisztább jövő ígérete

Az elektromos fűtési rendszer egyszerűen és gyorsan kiépíthető, ráadásul akár okostelefonról is távvezérelhetjük. Hogy mi mindenért jó még? Arra kerestük a választ szakértő segítséggel.

Egyre több új építésű társasházban, családi házban használnak elektromos fűtést. Az okosotthonokban mindenképp, hiszen ezek a rendszerek okostelefonról könnyedén vezérelhetőek távolról, léteznek wifire csatlakoztatható változataik is. De akár egy régi, rosszabbul szigetelt családi házat vagy lakást is kényelmesen és biztonságosan fűthetünk vele. (Nem kell tartani a gázfűtés rémétől, a szén-monoxidtól sem…). A fűtéskorszerűsítés vagy kiépítés pedig nem kerül szélsőségesen magas összegekbe. Néhány konzol segítségével a panelek könnyedén rögzíthetőek a falra.

Heczel Tibor, egy elektromos fűtőpaneleket és padlófűtéseket forgalmazó székesfehérvári cég vezetője elmondta: „Egyre enyhébbek a telek, egyre jobban szigeteltek a házak. Nincs akkora igény arra, hogy nagy hőveszteséget pótoljunk. Így már gazdaságosság szempontjából is nagyon jó elektromos árammal fűteni. A norvég elektromos fűtőpanelek bevezetése nagyjából tíz évvel ezelőtt indult el Magyarországon. Kellett úgy négy-öt év, mire igazán megbarátkoztak vele az emberek, és kitapasztalták, hogy tényleg megéri. Tiszta rendszerek, melyek egyszerűen kivitelezhetőek. Egy 100-120 négyzetméteres házat félmillióból fel lehet szerelni, míg összehasonlításképpen a gáz bevezetése 3-4 millióba kerül.”

Hogy működik az elektromos fűtés?

Az elektromos fűtőpanelek rendkívül stabil működésű rendszerek, melyek nem igényelnek éves ellenőrzést, nincs szükségük különösebb karbantartásra, és nagyon csendesek. „A helyiség felmelegítését úgy végzik, hogy az alul beáramló levegőt felmelegítve keringtetik vissza a légtérbe. Az aljukon egy termosztát érzékeli a visszaáramló levegőt, és ha például huszonkét fokra beállítjuk, amint akár fél fokkal hűvösebb áramlik be, máris felmelegíti a belső fűtőpaneljét, és kiegyensúlyozza a helyiség levegőjének hőmérsékletét.”  Fürdőszobába is nyugodtan választhatunk elektromos fűtést, mert léteznek fröccsenő víz ellen védett, a párát hosszú távon is jól bíró változatok.

TIPP: A falra szerelt fűtőpanelek alja ne legyen harmincöt centiméternél messzebb a talajtól. Ha ugyanis magasabbra tesszük, az alsó légrétegeket (ahol a leghűvösebb a levegő), már nem képes felszippantani.

Nem a méret számít, hanem a teljesítmény

A panelokból többféle méretű létezik, közös jellemzőjük azonban a nagy szélesség, hogy minél nagyobb felületen adják le a hőt. Hogy mekkora helyiségbe milyet válasszunk, elsősorban a teljesítmény alapján döntsük el: „Ha a nyílászáróink és a házunk is jól szigetelt, akkor körülbelül 25-30 Wattal számoljunk légköbméterenként, a régebbi háznál 30-35-el. Az összteljesítmény aztán akár több panelból is összeadódhat. ” – tudtuk meg a szakembertől.

Sok kicsi sokra megy
Az elektromos fűtőpaneleknek sok kényelmi előnye is van más fűtéstípusokkal szemben. Nem csak egyszerűen felszerelhetők, de mindössze néhány kilós súlyuknak köszönhetően könnyedén magunkkal is vihetjük a hétvégi házba vagy akár csak a másik szobába. Ráadásul egy nagy helyiséget nem kell feltétlenül egyetlen, nagyobb panellel fűteni, hanem használhatunk több kisebbet.

További ajánlatok: www.htled.hu/nordart

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek