Cloudy8 °C
2020. február 26. szerda Edina
Menü

Életre kel a történelem az ExperiDance előadásában

Életre kel a történelem az ExperiDance előadásában
Ezeregyév (Fotó: ExperiDance)

Mintegy százan táncolnak majd egyszerre a színpadon az ExperiDance Ezeregyév Generációk előadásában október 20-án délután és este az Alba Regia Sportcsarnokban.

A nagyszabású produkció ugyanis a társulat bemutatkozó előadásának, az Ezeregyévnek a látványos újrateremtése. A mostani előadásban az egyes szerepeket az évek során alakító táncművészek sorra a színpadra lépnek majd:

Sok Évát, sok Ádámot, sok Lucifert, angyalkákat és ördögöket láthatunk majd - mesélte Román Sándor alapító, a darab koreográfus-rendezője. - „Ez volt az országban az első néptánc alapokra helyezett, egész estés műsor. A története és a cselekménye olyan, amit a prózai színházi produkcióktól, a musicalektől vagy az operától megszoktunk. Ezért vagyok büszke erre, mert ez egy teljesen új a műfaj, amit az ExperiDance teremtett meg. Ebben nagy segítségemre volt Schwajda György, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, drámaíró, rendező, aki rámutatott arra, hogy ez a táncművészet akkor fog arra a rangra emelkedni, amit más elbeszélő, cselekménnyel bíró műfajok tudnak, ha mi is megteremtjük táncban azt, hogy legyenek karakterek, legyen tartalma, cselekménye, üzenete, és két órán keresztül le tudja kötni a nézőt. Azt gondolom, hogy mi az Ezeregyévvel ezt az elvárást teljesítettük. Szinte minden előadásunk kétfelvonásos, egész estés és ezen alapelvek mentén született. Az új darabokban már nem csak a tánc dominál, hanem prózát, zenét, éneket és különféle technikai innovációkat vonunk be annak érdekében, hogy az előadás még színesebb legyen.”

Ezeregyév (Fotó: ExperiDance)
Ezeregyév (Fotó: ExperiDance)

Román Sándor az eredeti darabban a Teremtőt alakította. A szerep most Patonai Norberté, és remélhetőleg a székesfehérvári színpadon mindkettőjüket láthatjuk majd. „Nagyon igyekszem odaérni  - mondta Román Sándor. - Van egy tánckarunk Németországban, akikkel pontosan azon a hétvégén lesz egy nagy show premierje egy arénában péntek este. Ezért szombat reggel tudok majd visszaindulni, de bízom benne, hogy a második előadás végén már ott állok a színpadon. Székesfehérvár egyébként is különleges helyszín az ExperiDance számára: itt tartottuk az ExperiDance első edzőtáborát az Ezeregyévre készülve tizennyolc évvel ezelőtt. Hahn-Kakas Istvánnak köszönhetően kaptunk próbatermet a Táncházban. Sokat dolgoztam Székesfehérváron, nagyon szeretem a várost.”

Patonai Norbertnek szintén közel áll a szívéhez Székesfehérvár: „Kislányommal egy időben egy évben egyszer apa-lánya programként felkerestük az ország egy-egy nagyobb városát, az első ilyen éppen Székesfehérvár volt. Szállást foglaltunk, és bejártuk a nevezetességeket, templomokat, a régi patikát. Nagyon szeretem Székesfehérvárt.”

Patonai Norbert az előadásról a következőket mesélte: „Én a Teremtő leszek, aki Ádámot és Évát vezeti majd keresztül egy időutazáson, melyben felvonultatjuk Magyarország történelmének fontos eseményeit. Tánckarunk több mint harminc táncosból áll, de ebben az előadásban fellépnek azok a régi szereplők is, akik korábban alakították a karaktereket, valamint a közel százhatvan fős táncakadémiánk növendékei közül is sokan. Így egyes jelenetekben mintegy száz táncművész lesz egyszerre a színpadon!"

 Az ExperiDance-nek közel húsz évvel ezelőtti alapítása óta több mint kétezerötszáz telt házas előadása volt szerte a nagyvilágban, tizenhét országban. Több mint két és fél millióan látták az előadásaikat.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Baleset miatt lezárták az M3-as autópályát
  Baleset miatt lezárták az M3-as autópályát
 • Aláírták a bérmegállapodást a BKV-nál
  Aláírták a bérmegállapodást a BKV-nál
 • Máté-passió a Szent Sebestyén-templomban
  Máté-passió a Szent Sebestyén-templomban
 • 15.000 db ingyenes belépő a Dinnyési Várparkba diákok részére
  15.000 db ingyenes belépő a Dinnyési Várparkba diákok részére

A hét sztorija

 • Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola lett az Arany János EGYMI szakiskola
  Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola lett az Arany János EGYMI szakiskola
 • Délelőtt gyengül a csapadékhajlam
  Délelőtt gyengül a csapadékhajlam
 • Katonaportrék - Vándorkiállítás
  Katonaportrék - Vándorkiállítás
 • Székesfehérváron tartotta évértékelő értekezletét a Magyar Honvédség Parancsnoksága
  Székesfehérváron tartotta évértékelő értekezletét a Magyar Honvédség Parancsnoksága
 • Ma van hamvazószerda, megkezdődik a nagyböjt
  Ma van hamvazószerda, megkezdődik a nagyböjt
 • A nemzet színészévé választották Jordán Tamást
  A nemzet színészévé választották Jordán Tamást
 • Idén is megrendezik a Fehérvári Versünnepet
  Idén is megrendezik a Fehérvári Versünnepet
 • Reggel, délelőtt borult idő várható
  Reggel, délelőtt borult idő várható

Eseménynaptár

 • Székesfehérvár is megemlékezett a kommunizmus áldozatairól
  Székesfehérvár is megemlékezett a kommunizmus áldozatairól
 • Felfüggesztette a parlament a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetését
  Felfüggesztette a parlament a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetését
 • Egyre több európai országban üti föl a fejét a korona vírus
  Egyre több európai országban üti föl a fejét a korona vírus
 • Újabb magyar került karanténba Budapesten
  Újabb magyar került karanténba Budapesten