5 évnél régebbi cikk

Tom Hardyból előbújt a méregzsák - Venom kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaTom Hardyból előbújt a méregzsák - Venom kritika

Amikor a Sony bejelentette, hogy 2017-től a Marvel gazdálkodik a Pókember jogaival, sok rajongónak esett le kő a szívéről. Erre mi történik 2018-ban? A Sony csak nem tanult a korábbi évek félresiklott projektjeiből, és újabb hősös filmet hozott tető alá. A Venomot a többség (Tom Hardy ide vagy oda) kétkedve fogadta, ám az előzetesek meggyőzőre sikeredtek, így mindenki nyugodtan várta a premiert. Aztán megcsapta a fejeseket a pénz szaga... Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Venom! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Kétség sem fér hozzá, hogy a Marvel-univerzum egyik legnépszerűbb karaktere a barátságos és közkedvelt Pókember. Így a rajongók (az itthon is vetített animációs sorozatoknak köszönhetően mi is betéve tudjuk a rosszarcok neveit) számos szuperhős közül talán Póki ellenlábasait ismerik a legjobban, sőt, nemcsak ismerik, hanem az évek során konkrét kedvencek is születtek. 

Sokszor már nem tudod eldönteni, hogy kinek szurkolj: Pókembernek vagy pl. Mysteriónak. Nem beszélve a sok badass antihősről, akik folyton-folyvást borsot törtek kedvenc hősünk orra alá, és ez így is van jól. Nincs Dr. Octopus, Skorpió vagy Kraven, a vadász Pókember nélkül. A Sony az elmúlt évek szerencsétlenkedései után (A csodálatos Pókember 1-2.), és a Marvel Studios Pókembert is felvonultató filmjeinek (Amerika Kapitány: Polgárháború, Pókember: Hazatérés, Bosszúállók: Végtelen háború) láttán újra erőre kapott és lapot húzott tizenkilencre: bejelentették, hogy tető alá hoznak egy Venom mozit Pókember nélkül. Hurrá!

Bár pengeélen táncolt az alkotás, egészen a moziban levetített képkockákig minden flottul ment. Eddie Brock szerepére leszerződtették Tom Hardyt, aki egyszerűen nem tud rosszul játszani. Éles váltás ez a Sony részéről a Sam Raimi-féle Pókember harmadik etapjában feltűnt Topher Grace-hez képest. Meglepő, de hibátlan, ugyanis Hardynál keresve sem találhattak volna jobb színészt a feladatra. Az az érzése támadt az embernek, hogy mintha egyenesen rá szabták volna Venom szerepét. Ruben Fleischer (Gengszterosztag) rendezői székbe ültetésével is maximálisan elégedett voltam. Mondom, papíron minden jól mutatott, aztán...

Sztori

Eddie Brock (Tom Hardy) oknyomozó újságíróként tengeti mindennapjait, amikor is azt a feladatot kapja, hogy elcsípje egy interjú erejéig a Élet Alapítvány vezetőjét, Carlton Drake-et (Riz Ahmed). A két egó találkozása viszont nem éppen a legjobb forgatókönyv szerint zajlik, így Eddie Drake-kel való csörtéjének hála rövid távon az utcára kerül. 

Brockot csak nem hagyja nyugodni az alapítvány és az ott zajló titokzatos kísérletek, így úgy dönt, hogy csak megnézi magának a helyet még egyszer. A második túra után Eddie, bár rájön a turpisságra, nem egyedül távozik, innentől pedig az "Én" szerepét átveszi a "Mi"...

Karakterek

Tom Hardy az Tom Hardy. Nem is rejtem véka alá, hogy az egyik kedvenc színészemként tartom számon, de minden elfogultság nélkül is kijelenthető, hogy ezúttal is sikerült klasszis teljesítményt letennie az asztalra. Maximálisan beleélte magát Venom szerepébe, így rajta egyáltalán nem múlott, hogy áll vagy bukik a történet. Egy-két idióta egysorosát, vagy pl. a riporterként való indokolatlan bukását is inkább a forgatókönyvíróknak rónám fel, mintsem neki. Szóval Hardy odatette magát, sajnos ez nem mondható el a projekt többi résztvevőjéről.

Tom Hardy mellett nehéz érvényesülni, ez tény, de végig úgy éreztem, hogy a mellékszereplők, vagyis ez esetben a főarcoknak kinéző mellékkarakterek, nem is próbálnak semmi extrát nyújtani. Mintha elmagyarázták volna nekik, hogy bármit is csinálnak, nem sok közük lesz a mozihoz. Michelle Williams Eddie Brock barátosnőjét keltette életre, ám ez a szál egyetlen jelenetet leszámítva teljes érdektelenségbe fulladt.

Aztán ott van a Pókember főellenfelének a főellenfelét eljátszó Riz Ahmed, aki egy tehetséges krapek, ezért is állok értetlenül előtte, hogyan tudták elpocsékolni egy ennyire sablonos szerepre. Döbbenet.

Összegzés

A Venom bejelentésekor vegyes érzések kavarogtak bennem, ugyanis imádom a Pókember-univerzumot, de amit az elmúlt években a Sony művelt vele, az több mint gyalázatos. Csodálatos Pókember egy frászt. Mielőtt átpasszolták volna a jogokat a Marvelnek tervben volt (van) egy The Sinister Six nevű projekt is, ám arra, hogy végül Venomot húzzák elő a antihős kalapból senki sem számított. Magát a karaktert szeretjük, imádjuk, de kellett nekünk ez a film?

Maga az ötlet, nem volt kegyetlenül rossz, de valahogy nem állt össze a fejekben a kép. Most a Venom akkor a Pókember-univerzum része? És ha igen, akkor melyiké? Meg amúgy is, hol van Pókember? Na, mindegy. Tom Hardy szerződtetése külön plusz pont volt (hozza is a kötelezőt), nem beszélve a meglepően látványos akciókról és magáról Venomról, aki brutálul néz ki, de ez sajnos mind csak a látszat. Pedig még Eminem is beugrott egy szám erejéig.

A Venom a trailerek alapján egy tökös kis film lehetett volna, ám a Sony úgy hagyta ki a ziccert, hogy igazán nem is erőltette meg magát: konkrétan a gólvonalról bikázta a lasztit a nézők közé. Csak a szokásos. Full ugyanaz az érzésem volt, mint a Predator - A ragadozónál, hogy annyira meg akartak mindenkinek felelni, annyiféle stílust vegyítettek össze, hogy a vége egy értelmetlen katyvasz lett. 

Ha az volt a cél, hogy a címszereplő halmazállapotára hajazzon a film, akkor sikerült, amúgy meg egy újabb hatalmas csalódás. Lássuk be: a Sonynak nem megy. Remélem ebből a blamából végleg tanulnak, és ezentúl a hősöket meghagyják a nagyfiúknak (Marvel Studios). Kár érte, pár év múlva jöhet a reboot. Mondjuk egy Venom vs. Mészárszéket még megnéznék.

10/6 - Csak Tom Hardy miatt!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek