5 évnél régebbi cikk

Az ország legjobb vizslái versenyeznek Soponyán – a vasárnapi közönségnapon mindenki beleshet a kulisszák mögé
Fehérvár Médiacentrum fotója
keyassets.timeincuk.net
Az ország legjobb vizslái versenyeznek Soponyán – a vasárnapi közönségnapon mindenki beleshet a kulisszák mögé

Íjászat, erdei iskola foglalkoztató és kutyás bemutató is várja a közönséget Soponyán az Országos Vizsla Főversenyen, amelyet október 12-től 14-ig rendeznek. De természetesen a főszerep a vizsláké lesz ezen a hétvégén, akik ma már - méltán - a hungarikumok sorát gyarapítják, és nemcsak Magyarországon sztárok.

Egészen 1972-ig nyúlik vissza az Országos Vizsla Főverseny újkori megrendezésének története, a programmal pedig a vizslafajták tartását és a hagyományos vizslás vadászat sokszínűségének, kultúrájának népszerűsítését vállalta fel a főszervező Országos Magyar Vadászkamara.

Az idén minden régióból 8-8 kutya érkezik a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Ökoturisztikai Központjába október 12-14. között. Az országos rendezvény első két napja zártkörű lesz, a meghívottak és a versenyzők vehetnek részt rajta, ám vasárnap megnyílik a lehetőség a közönség előtt is, hogy beleláthasson ebbe az izgalmas világba. "Megtisztelő, hogy a Főversenynek ismét mi lehetünk a házigazdája, amely a jó terepi adottságok mellett a különböző kutyás fajtaklubokkal, szervezetekkel fenntartott szakmai és baráti kapcsolatnak is köszönhető." – emelte ki a házigazda VADEX Mezőföldi Zrt.

Az idei évben újdonság, hogy az úgynevezett Mindenes vizsga és verseny vizslák részére hirdették meg a versenysorozatot, és a regionális versenyek győztesei is CACT címet kaphatnak. De miről is szól a Mindenes vizslaverseny? Nem más, mint a mindenes vizsla munkájának minden területét felölelő tradicionális megmérettetés, amely három részből áll: mezei, vízi és erdei munkából. Amelyik vizsla ezt teljesíti, a „vadászattudományok doktorának” tekinthető.

Ilyen volt a soponyai Főverseny 2017-ben:

Idén a nagyközönséget is csalogató programokkal várják az érdeklődőket a vasárnapi közönségnapon: a Főverseny kollektív kutyás feladatai, vagyis dúvad elhozás akadályból, viselkedés lőállásban versenyszámai mellett agárfuttatás, íjászat, Állati jó! kisállat bemutató, a Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda foglalkozása színesítik a programot, és tárlat nyílik a főverseny történetét bemutató, valamint a „Vizsla, a mindentudó” című gyermekrajz pályázat alkotásaiból is.

A Fejezetek a főnemesi család mindennapjait bemutató konferenciasorozat előadásán pedig ezúttal a Károlyi család történetét ismerhetik meg az érdeklődők. A közönségnapon, vagyis október 14-én az Ökocentrum Erdészeti és Vadászati múzeuma, illetve a nagyvadbemutató kertje is nyitva áll majd a nagyközönség előtt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek