5 évnél régebbi cikk

Apa kezdődik! - Így készül Székesfehérvár a karácsonyra
Fehérvár Médiacentrum fotójaApa kezdődik! - Így készül Székesfehérvár a karácsonyra

Egyelőre - az időjárást elnézve - nagyon úgy fest, hogy még decemberben is a napon fogunk sütkérezni. Ennek ellenére visszafordíthatatlanul közeleg egy ünnep, melyet sokan annyira várnak, hogy már december 27-től visszaszámolják a napokat a következő nagycsaládos ajándékozásig. Igen, nemsokára itt a karácsony. De nem túl korai még ezen kattogni? Megnézzük, mi a helyzet Fehérváron!

A tavalyi körkép után idén is lenyomjuk éves karácsonyi mustránkat, ahol is körbenézünk, hogy mi a helyzet Székesfehérváron hónapokkal mindenki kedvenc ünnepe előtt. Kicsit megkéstünk vele, ugyanis olyannyira élvezzük még a jó idő nyújtotta lehetőségeket, hogy csak a napokban kapcsoltunk, hogy cirka két és fél hónap múlva itt valami karácsony-féle is lesz. Mondjuk, ahogy körbenéztem a városban semmiről sem vagyunk lemaradva, ugyanis kb. hasonló állapotok uralkodnak, mint tavaly szeptemberben. Úgy néz ki, hogy a napsütés kicsit kitolta a készülődést. Na, nézzük, hogy mi a helyzet ezzel a karácsonnyal!

A karácsony szó hallatán első blikkre mindenkinek olyan kedves emlékek ugranak be, amelyeknek köszönhetően tűkön ülve várják a szeretet ünnepét:közös ajándékozás a családdal, hófödte tájak (bár ezt sajnos már elengedhetjük), zenék, vásárok, forralt bor, mézeskalács, díszítés, fagyöngy, még több forralt bor és természetesen a karácsonyfa. Estig sorolhatnám, annyi minden köthető sokak kedvenc ünnepéhez. Bár a karácsonyról csak szépet és jót lehet mondani, azért szerintem az sem mindegy, hogy mikor kezdünk el róla beszélni. 

Idén először úgy nyár közepe táján hallottam a karácsonyról, amikor is egy idősebb pár (feltételezem, nyaralás közben, ugyanis egy élményfürdőben történt az eset) már az ünnepi menüt (!!!) tervezgette. De nem ám csak úgy érintőlegesen, hogy kb. mi kerüljön az asztalra, hanem órákig arról csacsogtak, hogy ki mit és hogyan vesz meg, kik jönnek, mi lesz a desszert stb. Őrület. 

Szintén nyáron történt az eset, amikor is a britek úgy gondolták, hogy semmit nem bíznak a véletlenre, így augusztus elején megnyitották a világ első karácsonyi vásárát. Mi baj lehet? De kell ez nekünk? Hogy kicsit képbe kerüljek a fehérváriak karácsonyi szokásairól, a Fő utcán bandukolva megkérdeztem a népeket, hogy ők mikor és hogyan készülnek az ünnepre:

"Az az igazság, hogy Mindenszentek után szoktunk nekiállni az előkészületeknek. Ahogy látom, sok helyen már most kipakolták a mikulásos és karácsonyos holmikat, de majd csak november környékén kezdünk komolyabban foglalkozni vele. Gyorsan megveszünk mindent, aztán az utolsó apróságokat a karácsonyi vásárokon gyűjtjük be." - Mária, 30
"Az a mottóm, hogy mindig időben készüljünk mindenre, ne legyen kapkodás a vége. Így, ha hiszed, ha nem, már augusztusban megvettem a karácsonyfadíszeket. Szeretem ezeket időben letudni, így az ünnepek alatt több idő marad a családra." - Zoltán, 45
"Karácsony? Most ez komoly? Már a hideg is kiráz, ha meghallom a karácsony szót. Manapság divat, hogy már ősszel megveszik az ünnepi cuccokat, de szerintem bőven ráér decemberben. Akkor, amikor már tényleg csak azzal kell foglalkozni. Annyi minden történhet még addig." - Kristóf, 31

A válaszok eléggé meggyőzőek voltak: a megkérdezettek nagy százaléka (22-ből 15 fő) már idő előtt megkezdi az aggódást, hogy mi lesz karácsonykor. Tartom a kérdésem: nem érünk ezzel még rá? Persze az adventi díszkivilágítás felszerelése sem feltétlenül indokolt még, de inkább legyen minden patent decemberre, mint hogy előtte pár nappal kapkodjanak. Ja, és pl. a Magyar Posta is nagyban készül már az ünnepekre, de mondom, nem ezek verik ki a biztosítékot nálam. 

A tavalyi karácsonyváró cikkünkből kiderült, hogy van olyan üzlet, amely már szeptemberben megkezdi a karácsonyi ketyerék árusítását. Ez mind szép és jó, de megmondom őszintén, én a falra mászok tőle. 

Még a halloweent és az I. Fehérvári Töklámpás Fesztivált sem zavartuk le, de már tele van minden piros díszekkel meg cuki kis sapkás törpékkel. Tisztán emlékszem, hogy gyerekkoromban az első hó lehullásáig (amely általában november végén volt esedékes) eszünkbe sem jutott, hogy az ünnepekkel foglalkozzunk. Most meg... Sajnos az nem derült ki, hogy idén melyik szupermarket volt a karácsony első hírnöke, de számos helyen megtalálhatóak már az ünnepre jellemző jellegzetes csecsebecsék. Kaptam egy fülest, miszerint az Auchanban már karácsonyfát is lehet kapni, így gondoltam megnézem magamnak. Hát, a képek magukért beszélnek:

Miután kigyönyörködtük magunkat az ünnepi feelinget közvetítő fotókon, jöjjön az egymillió forintos kérdés, amelyet már nagyon régóta fel szerettem volna tenni a székesfehérváriaknak: mi a véleményetek a korai karácsonyi őrületről? A kérdés lényege hasonló a korábbihoz, ám máshogy fogalmazva kicsit indulatosabb, markánsabb válaszokat kaptam:

"Ez egy nagy hülyeség. Még úgy igazából ősz sincs, nemhogy itt már a karácsonnyal foglalkozzak. Napközben rövid gatyában mászkálok aztán vásárolgassam a díszeket. Dehogy is! Bőven ráér az még. Majd decemberben, amikor már tényleg néhány hét van vissza, akkor belevetem magam. Addig eszem ágában sincs." - László, 24
"Nem is értem, kinek jut eszébe az, hogy már szeptemberben a csokimikulásokkal traktáljon. Van, aki még csak akkor megy nyaralni. Őrület, ami manapság folyik. Minden a pénzről szól, ezzel pedig teljesen kiölik az ünnepi hangulatot." - Judit, 33
"Nem, mi még nem foglalkozunk ilyenekkel. Most készülünk a halloweenra, a kisunokáink jönnek majd hozzánk és édességekkel várjuk őket. Mindenféle ijesztő maskarát aggatnak magukra és tököt faragunk. Hol van még a karácsony?" - Erzsébet, 63
"Nekem egyáltalán nincs ellenemre. Fura, de nem zavar. Már most elkezdek nézelődni, így talán nyugodtabban tudom megtervezni, hogyan is nézzen majd ki a karácsony. Általában nálunk gyűlik össze a család szenteste, így kicsivel több szervezést igényel a dolog. Eddig fejben sakkoztam, de most hogy előttem van minden, kicsit talán könnyebb." - Gabriella, 37

Mondjuk most, hogy így a csillivilli díszek között flangáltam, frankón megkívántam a karácsonyt, de belegondolva még tényleg korai ezzel foglalkozni. Értem én, hogy sokan el szeretnék kerülni a tömegnyomort, amely decemberben az üzleteket jellemzi, de ezzel együtt az igazi karácsonyi hangulatról is lemaradtok. 

Nem tudom, szerintem van abban valami ünnepélyes, amikor az emberek ellepik a vásárokat, plázákat, és csak hömpölyögnek ide-oda. Itt egy mézeskalácsos, ott egy forralt boros, miközben fél szemed a karácsonyfákon tartod, hogy még véletlenül se a selejt maradjon. Szükségünk van arra, hogy mindent a maga idejében éljünk meg, semmit se siettessünk, és akkor lesz kerek a történet. Már csak egy kis decemberi hó kellene, de ne legyünk telhetetlenek. Addig is itt egy karácsonyi visszaszámláló, hogy még véletlenül se maradjatok le a nagy eseményről. Szokásainkat megtartva pedig korábbi cikkeink örök klasszikusával zárjuk a karácsonyi körképet:

"Egyúttal megragadnánk az alkalmat, hogy minden kedves olvasónknak ezúton és - reményeink szerint - elsőként kívánjunk kellemes ünnepeket!"

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek