Fair21 °C
2019. október 22. kedd Előd
Menü

Keszler László tökei aranyat érnek

Véget ért a tökversenyek szezonja. A gárdonyi Keszler László idén is sorra hozta el az aranyakat a népszerű fesztiválokról hatalmas tökével, s most arra készült, hogy megrendezze az első Országos Tökmérő Versenyt. – Merthogy olyan még soha sem volt.

A Rácalmási, az Őrségi és a Temerini Tökfesztiválon is első helyezést ért el Keszler László hatalmas töke. A Nagykikindai Tökfesztiválon pont lecsúszott a dobogóról, mert a termés „csak”  256 kg-ot nyomott a mérlegeléskor.

Keszler László tökei
Sorra nyeri a versenyeket a gárdonyi fiatalember hatalmas tökével (Fotó: oriastok.hu)

Tudni kell, hogy egy hónappal korábban le kellet szedni a szépséget, és csökkent is a súlya szállítás közben (mivel vizet eresztett). A harmadik helyezés 9 kg-mal vitte el bronzérmet Laci elől, aki egyébként minden versenyre két tököt nevezett be, hogy nagyobb látványosság várja a közönséget. A másik „növesztés” 220 kg-os volt.

Úgy gondolta, hogy így jobban népszerűsíti az óriás növények termesztését, amivel – talán az eddigi munkálkodásának köszönhetően – egyre többen foglalkoznak. Ezt mutatja a sok óriás uborka, napraforgó, répa, kukorica, dinnye versenye. A legnépszerűbb persze a tök, hiszen ez a legnagyobb termés a világon. Akár 1200 kg-osra is megnőhet.

Keszler László tökeiA tök a legnagyobb termés a világon - ezért is olyan népszerű

Az óriás tök nevelésekor fontos, hogy a mag, amit alapul veszünk, milyen. Szerencsére elég könnyen be lehet szerezni az Interneten megfelelő magokat. Ha valaki neki akar állni ennek a hobbinak – ami több száz éves múltra  tekint vissza -, annak először  is fel kell kutatnia azokat az embereket, akik versenyszerűen foglalkoznak a töktermesztéssel, és tőlük kell magot kérni.

Egy tökben körülbelül 600 mag van. A gazdák azért adják el a magokat, hogy a bevételből fedezzék e hobbi költségeit, s mellette segítő szándékkal is. Tudni kell, hogy ez a közösség nagyon barátságos, együttműködő, egymást támogató. Egy mag ára 10 dollártól 1250 dollárig terjedhet.

Keszler László tökeiAz óriástökre mindenki kíváncsi. - Keszler László az egyik népszerű TV-show-ban is beszélt a termesztés fortélyairól

A gárdonyi fiatalember vásárolt már Amerikából és Németországból is magokat, valamint tagja az Európai Óriás Növénytermesztők Egyesületének is, ami azért jó, mert év végén a tagok (jótékonysági jelleggel) felajánlják egymásnak magvaikat. Ezeket a magvakat az egyesület kisorsolja és mindenkinek küld egy csomagot, amiből hatalmas paradicsomot, uborkát, káposztát stb lehet termeszteni. Laci is küldött be már magvakat, s kapott is napraforgó, káposzta, répa, tök, kukorica, cukkini stb magokat, amiket elajándékozott hobbista kertészeknek (motivációs szándékkal).

Keszler László tökei aranyat érnekTökök-tökök-tökök

A magvakból került egy abaújszántói iskolához is, ahol a 17-18 éves gyerekek a nyári szünetben  óriás töknövesztéssel próbálkoznak. Őket rendszeresen támogatja Laci, hogy megtanulják, hogyan kell a növényeket tápoldatozni, szerves trágyázni, megóvni a kártevőktől. Olyan kertészeti technológiákkal találkoznak a fiatalok, amelyekből játszva tanulhatnak, s ami felkészíti őket leendő gazdaságuk vezetésére. 

Hogy mi kell egy méretes tökhöz a magon kívül még? Fontos az őszi előkészítés. E növénynek rengeteg tápanyagra van szüksége. 80 százalékban szerves trágyára, amit lovardából vagy tehenészetből szerez be a gárdonyi gazda. Egy 20x20-as területre egy IFA-nyi marhatrágyát használ, ami nagyjából öt köbmétert tesz ki.

Keszler László tökei aranyat érnekRengeteg tápanyagra van szüksége  töknek ahhoz, hogy ekkorára meg tudjon nőni.

Fontos még a rengeteg víz is: egy tök 8-9 köbméter vizet kér. Ezért nem árt, ha van kút is a környéken és olyan kis öntözőrendszer, amivel folyamatosan lehet eloszlatni a kert felületén a vizet. A tökök ugyanis felületi gyökérzettel rendelkeznek, a talaj felső rétegéből szívják a vizet. Ebből adódik, hogy amikor a tök növekszik, akkor a gyökérzetét is egyre nagyobbra kell növeszteni. Ezt úgy lehet elérni, hogy az indákat folyamatosan beássuk. Így egyre több vizet és tápanyagot tud felvenni.

A következő fázisban koncentráljunk a levelekre! Erős levelek szükségesek ahhoz, hogy a porzás előtt fel tudja dolgozni a tápanyagokat. A porzást kézzel végzi a gazda, mert így lehet keresztezni a fajtákat. Amikor már megvalósult a beporzás, a nagy levélfelület és a gyökérzet, akkor jön a sok-sok víz.

Keszler László tökei aranyat érnek256 kg-os tököt nevelt Keszler László nagy gondossággal

Ahogyan  gyermeket, úgy a tököt is rendszerességre kell szoktatni.” – fejtette ki Laci – „Periodikusan kell hetente trágyázni, öntözni, hogy a növekedés folyamatos legyen. Van, amikor 8-10 kilogrammot is nőnek naponta a tökök! A 256 kg-os tökömet 85 naposan szedtem le. Ezeknek a zöldségeknek a tenyészideje  120 nap. Az utolsó harmadban nőnek a legnagyobbat. Erről sajnos ez a tök lemaradt, mert korábban kellett leszednem. Tavasszal sajnos elkéstem a palánták ültetésével.”

S, hogy mi lesz Laci díjnyertes tökének a sorsa most, hogy vége a fesztiváloknak? A két versenyzett példány a terv szerint hétvégén megy Budapestre a Töklámpás Fesztiválra. Addig Baján láthatók egy hotelben. Korábban a sárkeresztúri kertészetben  állították ki őket, majd a Fejér Megyei Termelői Mustrán fotózkodhattak vele a gyermekek, s Baját is megjárták, ahol a mezőgazdasági iskolában szemlélhették meg a diákok.

Keszler László tökei aranyat érnekKeszler László tökei bejárják az országot

Szállításuk nem egyszerű: teherautó kell hozzá, targonca és raklapok. Sajnos volt már olyan, hogy megsérült a versenyre szánt tök szállítás közben, amikor a gazda utánfutóval szállította. Viszont akkor jött rá arra, hogy e növény még a leszedését követően is sokáig él, akár két hónapig is! A seb ugyanis hamar begyógyult. Azóta, ha megsérül a tök, akkor az érintett részt kivágja, behintőporozza (!), s a természet erejének köszönhetően a seb beforr.

Keszler László tökei aranyat érnekNem egyszerű az óriás tök szállítása

Laci egyébként a nemzetközileg ismert németországi világbajnokságon kívül az összes lényeges szerbiai és magyar tökfesztiválon rendszeresen részt vesz. Mint mesélte: mindegyiknek van valamilyen különlegessége.

A rácalmásin például a családi hangulat vonzza a látogatókat: a koncertek, a gyerekprogramok, a gyönyörű skanzen. Itt tudta meg azt is, hogy az Őrségi Nemzeti Parkban élnek a „vendek”, ami egy négyezer fős belterjes közösség. Amíg oda nem látogatott, nem is tudott a létezésükről. (Eddig én sem…)

Keszler László tökei aranyat érnek A fesztválokon sokan fotózkodnak a hatalmas tökökkel

A vajdasági Temerini Tökfesztivál a gasztronómiára helyezi a hangsúlyt. Itt találhatóak a legkülönlegesebb ételek, például a kukoricamáléval kevert pie, amit a gárdonyi fiatalember (szakács lévén) igazán remek ízkombinációnak talál. Ennek az ételnek az alapja egy helyben termesztett kukorica (aminek már az íze is más, mint a hagyományosé). Ebből darát főznek, s belekeverik a reszelt tököt. A végeredmény egy nagyon édes, kellemes sütemény, amiből több ezer darab készül. A helyi pék a fesztivál idejére mindig kölcsönadja a pékségét, hogy el tudják készíteni a finomságot. – Miközben pár méterrel odébb, 10-15 üstben egyszerre fő a birkapörkölt.

Nagykikinda kultúrájának pedig annyira a részét képezi a tök, hogy még a helyi taxis cég emblémája is egy tökön nézelődő kis manó. Itt tökön kívül látható egy nagy mamut csontváz, és a hely sajátossága, hogy novemberben beköltöznek a városba a baglyok. Több, mint 800 bagoly lakik a városban márciusig. Itt a verseny pénzdíjas, ezer euró a fődíj. A leghosszabb tök, amit valaha itt beneveztek, 3 méter hosszú volt, a legnagyobb pedig 341 kiló!

 Keszler László tökei aranyat érnekTökök között

Magyarországon jelenleg csak fesztiválokon tudja egy termelő bemutatni hatalmasra nőtt tökét.” – mondta Laci – „Ezek mind regionális versenyek. Ezért a vágyam az, hogy megszervezzem az ország első tökmérő versenyét. Egy olyan évente megrendezésre kerülő versenyt tervezek, amire hazánk minden tájáról meghívnám a gazdákat. Ez nagyobb motivációt jelentene mindenkinek, és jobban tudnánk segíteni egymást termesztési tapasztalatinkat megosztva. Hogy mikor lesz az első verseny? Remélem, hogy már jövőre!”

 A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Székesfehér diákjai emlékeznek 1956 hőseire
  Székesfehér diákjai emlékeznek 1956 hőseire
 • Szésfehérváron is elkezdődnek ma a megemlékezések
  Szésfehérváron is elkezdődnek ma a megemlékezések
 • Ingyenes jogi tanácsadást szervez a Budapesti Ügyvédi Kamara
  Ingyenes jogi tanácsadást szervez a Budapesti Ügyvédi Kamara
 • Szívügyünk Fehérvár - nagyszabású szűrőnap lesz városunkban
  Szívügyünk Fehérvár - nagyszabású szűrőnap lesz városunkban
 • Az Árpád-kori oklevelekről szólt a Városi Levéltár és Kutatóintézet konferenciája
  Az Árpád-kori oklevelekről szólt a Városi Levéltár és Kutatóintézet konferenciája
 • Hétvégén rendezik a Paál István Fesztivált
  Hétvégén rendezik a Paál István Fesztivált
 • Makovecz Imre munkássága előtt tisztelegnek
  Makovecz Imre munkássága előtt tisztelegnek
 • Többfelé javult a szmoghelyzet, de Debrecenben és Nyíregyházán továbbra is egészségtelen
  Többfelé javult a szmoghelyzet, de Debrecenben és Nyíregyházán továbbra is egészségtelen

Eseménynaptár

 • Kárpát-medencei fiatalok rójaák le tiszteletüket az 56-os hősök előtt
  Kárpát-medencei fiatalok rójaák le tiszteletüket az 56-os hősök előtt
 • Kőnél keményebbek - ünnepi műsor Székesfehérváron
  Kőnél keményebbek - ünnepi műsor Székesfehérváron
 • Lezárult a nyomozás a csaknem négy éve történt párizsi merényletek ügyében
  Lezárult a nyomozás a csaknem négy éve történt párizsi merényletek ügyében
 • Játéktörténeti konferenciát rendeztek a Hetedhét Játékmúzeumban
  Játéktörténeti konferenciát rendeztek a Hetedhét Játékmúzeumban
 • Ma kezdődnek az október 23-ai központi megemlékezések
  Ma kezdődnek az október 23-ai központi megemlékezések
 • Szűrt napsütés várható 24 fokos hőmérséklettel
  Szűrt napsütés várható 24 fokos hőmérséklettel
 • Október 27-ig lehet jelentkezni az Ady-versenyre
  Október 27-ig lehet jelentkezni az Ady-versenyre
 • Jobb a levegő Székesfehérváron
  Jobb a levegő Székesfehérváron
 • Hétfőn sem vette napirendre a brit parlament alsóháza az új Brexit-megállapodást
  Hétfőn sem vette napirendre a brit parlament alsóháza az új Brexit-megállapodást
 • Az energiaellátás függőségének csökkentése áll a készülő nemzeti energiastratégia középpontjában
  Az energiaellátás függőségének csökkentése áll a készülő nemzeti energiastratégia középpontjában
 • Idén is elindítja Fűts okosan! című tájékoztató kampányát az Agrárminisztérium
  Idén is elindítja Fűts okosan! című tájékoztató kampányát az Agrárminisztérium
 • HÍRADÓ 2019. október 21.
  HÍRADÓ 2019. október 21.
 • Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát
  Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát