5 évnél régebbi cikk

Október a látás hónapja - Így védd a szemed a kék fény ellen!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Cserta Optika
Október a látás hónapja - Így védd a szemed a kék fény ellen!

Egyre több időt töltünk digitális készülékek között - ez teljesen megváltoztatja vizuális szokásainkat és szemünk terheltségét. A kutatók évek óta arra figyelmeztetnek, hogy a közvetlen kék fény károsítja a retinát. Hogyan védhetjük meg a szemünket?

Az optikai szakma széleskörű összefogásából született kampány országosan javíthatja a lakosság egészségtudatosságát a látás területén is.

A kezdeményezés célja, hogy az érintettek minőségi és szakszerűen elkészített látásjavító eszközöket (szemüveget vagy kontaktlencsét) viseljenek, illetve a szembetegségeket időben kiszűrjék.

Ebben a hónapban a figyelem a látás, szemünk egészsége felé fordul. A kezdeményezésben az indulása óta a Cserta Optika mindkét üzlete is részt vesz, várják a hozzájuk betérőket egy ingyenes látásellenőrzésre.

Az idei év újdonsága a digitális világ vizuális kihívásai – védelem a kék fény ellen.

A világ megváltozott, egyre több időt töltünk digitális készülékek között (TV, tabletek, laptopok, okos telefonok). Ez teljesen megváltoztatja vizuális szokásainkat és szemünk terheltségét. A digitális eszközöket használók körében egyre gyakoribb panasz a szemfáradtság, a szemirritáció, a fejfájás, a homályos látás, az álmatlanság vagy a vörös szem. A kutatók évek óta arra figyelmeztetnek, hogy a közvetlen kék fény károsítja a retinát és felelős az időskori makula degeneráció kialakulásáért.

Mivel a kék fény ártalmas hatása egy viszonylag új jelenség és különösen a fejlett társadalmakat érinti, így a neves szemüveg-lencsegyártók reagáltak erre a leggyorsabban.

Minden innovatív gyártó kínál olyan szemüveglencsét, ami garantáltan blokkolja a káros kék sugarakat. Bővebben az optika weboldalán olvashattok erről a témáról több cikkben is.

"Amennyiben látásromlást tapasztalunk, rövid időn belül érdemes látásvizsgálatra jelentkezni. Nem biztos, hogy ez egy betegség jele. Lehet, hogy természetes folyamat. 40 év felett főleg közeli munkánál, olvasásnál vehetjük észre, hogy nehezebben látunk, romlik a koncentrációnk. - tudtuk meg Cserta János optometrista, látszerész mestertől.  - Egy helyesen elkészített szemüveg vagy kontaktlencse nélkül elképzelhetetlenek a mindennapi életnek olyan alapterületei, mint a munka, a tanulás, a sport vagy a balesetmentes vezetés. Akár a rendszeresen fejfájásra szedett fájdalomcsillapítót is ki tudjuk vele váltani."

A Cserta Optika üzleteiben két optometrista szakember vizsgál, illetve Dr. Nagy Piroska szemész szakorvos rendel. Október hónapban ingyenes látásvizsgálattal várnak mindenkit üzleteikben. Számos akcióval segítenek annak, akinek szemüvegre van szüksége és készíttetni szeretne.


Üzletek:
Székesfehérvár, Távírda u. 25. Tel.: 22/507-360
Székesfehérvár, Madách tér. 1. Tel.: 22/340-556

www.csertaoptika.hu
www.facebook.com/csertaoptika1

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek