5 évnél régebbi cikk

Október 26-tól újra Fölszállott a páva - A Döntők Döntőjében a fehérváriak
Fehérvár Médiacentrum fotója
mediaklikk.hu
Október 26-tól újra Fölszállott a páva - A Döntők Döntőjében a fehérváriak

Október 26-án indul a Duna tévén a Fölszállott a páva tehetségkutató eddigi legjobbjainak versenye: A Döntők Döntője. A megmérettetésben az Alba Regia Táncegyüttes fehérvári táncosai is szerepelnek.

A Döntők Döntőjével tér vissza a Fölszállott a páva tehetségkutató október 26-ától a Duna televízióban. Az MTVA és a Hagyományok Háza népzenei és néptáncos tehetségkutatójában ezúttal az előző évadok legsikeresebb résztvevői mérkőznek meg, régi nagy kedvencek lépnek a színpadra.

Az élő adások a két felvezető adást követően november 9-én indulnak az elődöntőkkel.

"A legjobb pillanatokat idézzük fel, ezzel is jelezve, hogy nem a versengés a lényeg, hanem az információ átadása, a saját gyökereink, identitásunk ápolása. Újdonság, hogy az együttesek és szólisták a nyereményüket felajánlhatják a saját régiójukban fontos szerepet betöltő civil szervezetnek.” – mondta Novák Péter, a Fölszállott a páva műsorvezetője.

Fontos változás, hogy idén a közönség szavazatain múlik, mely produkciók jutnak a december 21-i döntőbe. Az élő adásokban a zsűri szabadkártya segítségével az elődöntőkben 2, a középdöntőkben már csak 1 versenyzőt juttathat tovább.

A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze lesz. Idén is szerepel a zsűriben Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa; Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus. A tavalyi évadhoz hasonlóan a Fölszállott a páva műsorvezető párosa Novák Péter és Morvai Noémi.

Az elmúlt évadokhoz hasonlóan a 48 kiválasztott versenyző előadását az élő adásokban további vendégprodukciók színesítik. Kocsis Enikő és Fitos Dezső, napjaink leginkább foglalkoztatott fiatal koreográfus párja új koncepcióval készül A Döntők Döntőjére:

„A Döntők Döntőjében felnőttek versenyeznek, ezért a vendégprodukciók koreográfiáját a Páva gyermekszereplőivel és általunk nagyra tartott hagyományőrző mesterekkel álmodtuk meg, felölelve a generációkat. A nagy páva és fiókái, akiket már jól ismerhetnek előző évadokból, láttatnák azt az évezredes tudást, tapasztalatot, ami maga az élő népi kultúra, a hagyomány. Európa szívében, itt a Kárpát-medencében találkozhatunk a legtarkább, legváltozatosabb néprajzi csoportjainkkal, amelyekből igazi gyöngyszemeket válogattunk. Mindezek mellett a zsűri is dalra fakad, táncra perdül, elhúzza, vagy elfújja a nótánkat, úgy, hogy az est házigazdái sem maradhatnak ki belőle. Igazi örömünnepe lesz az eddigi Páva-sorozatnak.”- tette hozzá a koreográfus páros.

A Fölszállott a páva – A Döntők Döntője október 26-tól minden péntek este 19.30-tól látható a Duna Televízióban. Kedvcsinálónak íme a fehérvári táncosok egyik korábbi produkciója a műsorból:

 Forrás: mediaklikk.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek