Fair18 °C
2019. október 17. csütörtök Hedvig
Menü

Frakk és Labdarózsa domborművét avatták fel Bálint Ágnes halálának tizedik évfordulója alkalmából

Frakk és Labdarózsa domborművét avatták fel Bálint Ágnes halálának tizedik évfordulója alkalmából
A domborművek Kontur András szobrászművész alkotásai (Fotó: Burján Zsigmond)

A Frakk, a macskák réme, Kukori és Kotkoda vagy Mazsola és Tádé és számos más legendás mesefigura megálmodójára, Bálint Ágnesre emlékeztek halálának tizedik évfordulója alkalmából Kápolnásnyéken, Frakk és Labdarózsa domborművének felavatásával.

Bálint Ágnes meséin generációk nőttek fel. Hősei: Frakk, Lukrécia, Vízipók vagy a Szeleburdi család a mai napig velünk élnek. Bálint Ágnes sok szállal kötődik Fejér megyéhez, hiszen a megyei településén Adonyban született és Székesfehérváron járt középiskolába. A József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója volt. Halálának tizedik évfordulója alkalmából most a kápolnásnyéki Halász-kastélyban emlékeztek rá: itt leplezték le Kontur András szobrászművész alkotásait: az írónő két mesefigurájáról, Frakkról és Labdarózsáról készült domborműveket. Az ünnepségen jelen volt az írónő idősebbik lánya, Németh Ágnes, és a magyar meseirodalom másik legendás alakja, Csukás István is.

 "Gyakorlatilag ő és Csukás István voltak azok, akik tényleg ezt az egész műfajt nemcsak, hogy megteremtették, hanem olyan szinten művelték, amivel versenyképessé tudták tenni a magyar rajzfilmgyártást, a magyar gyermekirodalmat a nagy nemzetközi riválisokkal is." - mondta az eseményen L.Simon László, országgyűlési képviselő.

"Olyan jellemvonások és olyan apró jelenetek, és olyan apró részletek elevenednek meg, amelyek időtálló értéket közvetítenek én ezt tartom talán legnagyobb kincsének és legnagyobb értékének Bálint Ágnesnek!" - tette hozzá Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Pályatársa és barátja Csukás István Kossuth-díjas költő, író emlékezett az avatóünnepségen Bálint Ágnesre. Majd leleplezték Kontur András szobrászművész alkotását. Frakknak és Labdarózsának a domborműveit a kastély udvarában egy játszótér mellett helyezték el.

"Olyan magasságban van ez a dombormű elhelyezve, hogy a gyerekek is megsimogathatják, meg is fogják simogatni – ez azt jelenti, hogy részt vesz az életünkben, részt vesz a hétköznapjainkban és kérem ez egy nagy csoda!"  - fogalmazta meg Csukás István

Bálint Ágnes mindenkihez szólt, egyszerűen és őszintén – ez is hozzájárulhatott sikeréhez – fogalmazott az írónő lánya, Németh Ágnes: "Talán az őszinteség, az egyszerűség. Hogy olyasmiről írt, amit mindenki ismer, mindenféle kunsztok és machinációk nélkül, gyakorlatilag az életről írt! És ezt úgy tudta visszaadni valami formában, hogy mindenkihez szólt!"

Bálint Ágnes Cicamicával és Böbe babával a Futrinka utcából (Fotó: sopronmedia.hu)
Bálint Ágnes Cicamicával és Böbe babával a Futrinka utcából (Fotó: sopronmedia.hu)

Bálint Ágnest a Tévé Maci szülőanyjának nevezik, mert ő írta az Esti mese szignálfilmjének eredeti forgatókönyvét, és ő találta ki a kis maci karakterét is. - írja a Wikipédia. - 1961-től bábjátékokat írt (Mi újság a Futrinka utcában, Mazsola), majd rajzfilmek forgatókönyvét (Kukori és Kotkoda, Frakk, a macskák réme). 1968-ban indította az első környezetvédelmi műsort, a Kuckót.

Később több könyve (Mi újság a Futrinka utcában?, Mazsola-kötetek, Frakk-kötetek, Szeleburdi család) és fordítása (Babar) is megjelent. A Szeleburdi családot és a Hajónaplót Palásthy György két filmben feldolgozta. A Magyarországon a '90-es évek közepén bemutatott Garfield rajzfilmekhez is ő készítette el a magyar szövegeket.

 Műveivel és életével is azt példázta, miért is jó családban élni.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • HÍRADÓ 2019. október 16.
  HÍRADÓ 2019. október 16.
 • Az éjszakai utazóknak kedvez a MÁV
  Az éjszakai utazóknak kedvez a MÁV
 • Még olcsóbb lesz a benzin
  Még olcsóbb lesz a benzin
 • Évadnyitó szüreti táncház a Kákics együttessel
  Évadnyitó szüreti táncház a Kákics együttessel

A hét embere

 • Kóstoló - Nyílt nap a Művészetek Házában
  Kóstoló - Nyílt nap a Művészetek Házában
 • Megnyílt Székesfehérvár első csomagolásmentes boltja (X)
  Megnyílt Székesfehérvár első csomagolásmentes boltja (X)
 • Tovább bővült az építőipar - lassult a növekedés
  Tovább bővült az építőipar - lassult a növekedés
 • Egyetemi Duatlon Országos Bajnokság - forgalomkorlátozás vasárnap a Csíkvári úton és környékén
  Egyetemi Duatlon Országos Bajnokság - forgalomkorlátozás vasárnap a Csíkvári úton és környékén
 • Állandó és változó babakultúra - játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban
  Állandó és változó babakultúra - játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban
 • Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
  Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát
 • Október 23. - idén is 22-én kezdődnek a nemzeti ünnepi megemlékezések
  Október 23. - idén is 22-én kezdődnek a nemzeti ünnepi megemlékezések
 • Milliárdos segítség - Európa első vízalapját indította el az MFB
  Milliárdos segítség - Európa első vízalapját indította el az MFB

Eseménynaptár