5 évnél régebbi cikk

Érmék, sírkövek, roncsok - Megmutatta rejtett kincseit a Duna
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉrmék, sírkövek, roncsok - Megmutatta rejtett kincseit a Duna

Befejeződött a Duna rekordokat döntögető apadása. Az elmúlt hetekben a folyó megmutatta eddig víz alatt lévő, rejtett kincseit.

Az eddig legalacsonyabb vízállást 1947-ben mérték a Duna magyarországi szakaszán, idén októberben azonban majd 10 centivel az akkorinál is kisebb volt a vízállás. Komárom felett nem, de a várostól délebbre fekvő helyeken megdőlt minden negatív rekord, a fővárosban például az 1947-ben mért 51 cm helyett immár az idei 41 cm-es vízállás jelenti az új rekordot.

Az előrejelzéseknek megfelelően október utolsó hétvégéjén a Duna vízgyűjtő területeit nagyobb esőzések érték el, emelkedni kezdett a vízszint, így befejeződött a régészek, amatőr kincsvadászok és mítoszkutatók Kánaánját jelentő időszak. A Duna rengeteg, eddig a hullámjai alatt őrzött kincset és titkot tárt fel az alacsony vízállású időszak alatt.

A legismertebb lelet az Érdnél feltárt, valószínűleg a XVIII. század végén elsüllyedt hajó roncsa. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum régészei körülbelül háromezer érmét találtak, és több vastárgyat, fegyvereket, csákányokat, ágyúgolyókat, kardot, szablyát, és apróbb használati tárgyakat is kiemeltek. A pénzérmék főleg ezüstérmék, dukátok és krajcárok, de vannak köztük aranyérmék is. A pénzérmék 90 százalékban külföldiek, és 1630-1745 közöttiek. Érdekesség, hogy hiányoznak a balkáni pénzek, van viszont az anyagban a Pápai Államban vert, ritkaságszámba menő példány. A legújabb egy 1745-ös, Mária Terézia-korabeli pénzérme, ez is arra utal, hogy a hajó a XVIII. század közepén süllyedhetett el a Dunában. A régészeket egyébként egy amatőr, fémkeresővel tevékenykedő hobbirégész vezette a leletegyüttes nyomára, hozzásegítve ezzel a múzeumot érmegyűjteménye jelentős gazdagításához.

A fővárosban sokkal morbidabb tárgyak kerültek elő, a Petőfi híd lábánál ugyanis 100-150 éves sírkövek váltak láthatóvá. Sikerült is beazonosítani származási helyüket, az 1960-ban felszámolt Németvölgyi temető sírköveiről van szó (a temető helyén ma a MOM Park és a Budapesti Kongresszusi Központ található). Néhány sírkő olyannyira jó állapotban van, hogy egyértelműen beazonosítható, így ilyen például Demski Nándorné sírköve, aki a véset szerint 1884-ben hunyt el. Az Érsek utcai általános iskola egykori tanítója, Elemy Károlynéé szintén itt található, őt 1907-ben érte a halál.

Előkerült autókból sincs hiány, Budapesten, a XXII. kerületnél emeltek ki egy roncsot, melyben legnagyobb meglepetésre egy harcsa talált otthonra. A termetes halat természetesen visszaengedték a vízbe. A roncs rendszáma alapján akár 20-30 éve is a Dunában pihenhetett. Sokkal figyelemreméltóbb volt  Dunakeszinél talált Ford Escort típusú autó, melyben emberi maradványokra is bukkantak, itt a Rendőrség is megkezdte a vizsgálódást.

A második világháború emlékeit is láthatóvá tette legnagyobb folyónk alacsony vízállása, a budapesti Ferenc József híd felrobbantott romja is látható volt a Szabadság híd budai hídfőjénél, illetve két, egyenként 500 kilogrammos, amerikai bombázók által ledobott légibombát találtak a Duna medrében Budafoknál.

Október utolsó teljes hetében aztán újabb, eddig ismeretlen és nem azonosított hajóroncsát mutatta meg a Duna, ezúttal a Baranya megyei Kölked közelében, a Duna Külső-Béda nevű holtágában, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén.

Ne legyen illúziónk, a fentebb felsoroltaknál egészen biztosan több érdekes lelet került elő az elmúlt hónapban, ám ezek jelentős részét a megtalálók, illetve a fémdetektorral kutató amatőr régészek nem jelentették be. A Duna azonban véget vetett az izgalmas időszaknak, vízszintje emelkedésével újra hullámai közé zárta titkait. Ki tudja, egyszer talán újra láthatóvá teszi majd őket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek