5 évnél régebbi cikk

Így álcázzuk a zöldséget: készítsünk muffint sütőtökből!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Így álcázzuk a zöldséget: készítsünk muffint sütőtökből!

Így süssünk egészséges és finom édességet az ősz kincséből!

Bármilyen hasznos táplálék is a sütőtök, nem mindenki szereti. Sőt sokaknak a sütőből szálldosó illatától sem fut össze a nyál a szájukban, inkább kellemetlenül elfintorodnak. De nekik sem kell lemondaniuk az édes őszi zöldség szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól: csupán trükkösen álcázva érdemes fogyasztaniuk! Erre az egyik legötletesebb és legegyszerűbb megoldás a sütőtökös muffin, melynek tésztájában elrejtve e zöldséget, különleges zamatú édességet tálalhatunk.

Hozzávalók
25 dkg főtt, pürésített sütőtök
15 dkg liszt
10 dkg cukor
2 tojás
1 zacskó sütőpor
8 dkg vaj
őrölt fahéj ízlés szerint

Hámozzuk meg a sütőtököt, vágjuk kockákra és főzzük meg annyi vízben, amennyi ellepi, körülbelül húsz perc alatt. Miután kihűlt, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük, majd keverjük hozzá a vajat és a tojásokat. Keverjük a masszához a cukrot, a lisztet, a sütőport és a fahéjat. A cukorból kevesebbet is használhatunk, hiszen önmagában a sütőtök is elég édes.

Melegítsük elő a sütőt száznyolcvan fokra, adagoljuk a tésztát a muffintepsibe helyezett papírokba. (Tizenkét darab jön ki belőle.) Süssük készre körülbelül huszonöt perc alatt. Mivel a tésztában több a zöldség, mint a liszt, így a massza nedvesebb, kissé összeesik majd. Nem lesznek feltétlenül szép gömbölydedek a muffinok, de ha a vendégeink kedvéért szeretnénk kicsit feldobni a külsejüket, cukormázzal, cukorgyöngyökkel pillanatok alatt megtehetjük.

Miért egészséges a sütőtök?

A sütőtök magas káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő, vízhajtó hatású. Sok benne a C-vitamin, a foszfor, a vas, a réz, és antioxidáns-tartalma is magas. Segít felvértezni immunrendszerünket a télre, megelőzni a gyulladásos megbetegedéseket. A megfázásos tünetek enyhítésére is javasolt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek