5 évnél régebbi cikk

Eladták az Alba Plazát, jövőre felújítaná és bővítené az új tulajdonos
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Eladták az Alba Plazát, jövőre felújítaná és bővítené az új tulajdonos

Már nem a francia Klépierre az Alba Plaza tulajdonosa. A székesfehérvári bevásárlóközpontot a napokban vette meg a magyar-amerikai Indotek Csoport. A vételár egyelőre nem ismert. Jövőre bővítést és felújítást terveznek.

Az Alba Plaza mellett nyíregyházi érdekeltségét is eladta a Klépierre az Indotek Csoportnak, amely ezekkel együtt már 13 hazai bevásárlóközponttal rendelkezik - írja a Napi.hu. A magyar-amerikai cégcsoport ezzel a kereskedelmi ingatlanpiac egyik legfontosabb szereplője lett az országban. A két cég között nem ez volt az első adásvétel, az Indotek korábban már a nagykanizsai, a szegedi, a zalaegerszegi és a csepeli plázát is megvásárolta a franciáktól.

A pontos vételár nem ismert, a lap úgy tudja, hogy nem "menekülő áron" és hitel felvétele nélkül szerezte meg a bevásárlóközpontokat a budapesti székhelyű cég.

Az Alba Plaza új tulajdonosának konszolidált árbevétele tavaly 14 milliárd forint volt, a kereskedelmi ingatlanportfóliójuk nagysága pedig meghaladja a 200 ezer négyzetmétert. A cégcsoport többségi tulajdonosa Jellinek Dániel, aki a Napi.hu által kiadott A 100 leggazdagabb 2018-as listája szerint 42 milliárd forintos becsült vagyonnal a 26. legtehetősebb magyar. 

A mintegy 240 főt foglalkoztató cégcsoport több mint 125 ingatlan felett rendelkezik, a beépített és bérbe adható ingatlan terület nagysága összességében meghaladja az 1 millió négyzetmétert, amelyen több mint 1500 bérlő osztozik - olvasható a portfolio.hu-n. Az Indotek Group több saját fejlesztésű lakóparkprojekttel jelen van a lakossági ingatlanpiacon is, a követeléskezelési piacon pedig a csoport elsődleges tevékenysége az ingatlanokkal fedezett vállalati követelések felvásárlása és az ezekkel kapcsolatos workout tevékenység.

A csoport terjeszkedésével kapcsolatban Jellinek Dániel elmondta: mindkét most megszerzett pláza eddig is eredményesen működött és nyereséget termelt.

Arra készülnek, hogy korszerűsítik és bővítik is a két bevásárlóközpontot. A munkálatok legkorábban jövőre indulhatnak, mert jelenleg sem kivitelezői, sem tervezői szabad kapacitás nincs a hazai piacon.

Az Indotek hamarosan befejezi a Csepel Plaza felújítását, már zajlik a zalaegerszegi és a soproni központ rehabilitációja és tervezés alatt áll a szegedi és a debreceni plázák átalakítása is.

A hírt közlő gazdasági portál információi szerint a Klépierre további magyarországi érdekeltségeitől nem válik meg, így a cég tulajdonában marad a győri, a miskolci, valamint két budapesti pláza (Corvin Plaza, Duna Plaza) is.

A Klépierre és Székesfehérvár kapcsolata az utóbbi időben már korántsem volt felhőtlen. A francia cég hosszas huzavona után augusztus elején utalt át négymillió eurónyi (mintegy 1,3 milliárd forint), még márciusban lejárt kötbért a város önkormányzatának, mert nem készült el határidőre a Pláza 2 beruházás. Egy 2008-ban aláírt szerződésben vállalták, hogy a meglévő, 20 ezer négyzetméter alapterületű plázával szemközti murvás parkoló helyére egy 25 ezer, később már csak 16 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot építenek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek