5 évnél régebbi cikk

Legjobb fehérvári kacsás ételek Katalin-napra
·Gasztrogasztro·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
tetovainyenc.cafeblog.hu
Legjobb fehérvári kacsás ételek Katalin-napra
·Gasztrogasztro·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérváron a Katalin-nap és Kati néni, a fertályos asszony az ő kiskocsijával, benne a kacsa- és libafertállyal, meg a felsővárosi savanyú káposztával, örökre összeforrt. A Márton-napi libaszemle után pedig most azt kerestük: milyen kacsás ételek közül válogathatunk a székesfehérvári éttermekben, és mi a jó kacsasült titka?

Talán nincs fehérvári, aki legalább egyszer meg ne simogatta volna Kati néni bronzszobrának orrát, hogy így reméljen szerencsét magának. De azt talán már kevesebben tudják: mi is a jó kacsa-, libasült titka, a ropogósbőrű, aranyszínűre sült, omlós hús elkészítésének trükkje, ami a fertályos asszony kiskocsijában biztosan ott illatozott, ahogy a piacra igyekezett. 

Kati néni, vagyis Molnár Imréné Boda Katalin az egykori fehérvári piac jellegzetes alakja volt, aki még 93 éves korában is árulta döcögős kocsiján a tejet, tejfölt és a sült liba- és kacsafertályokat. Portékáit Felsővárosból tolta egészen a piacig. A Liszt Ferenc utcában álló, őt ábrázoló szobor Kocsis Balázs alkotása, és 2001. november 25-én avatták fel. 

Szerencsére, ha igazi házi kacsára vágyunk, akkor még mindig vásárolhatunk a Városi Piacon, hiszen egy egyszerű péntek reggel is találtam három székesfehérvári asszonyt, aki pecsenyekacsát árult. Sőt egyikük készre sütöttet is kínált, így adta magát a kérdés: mi a jó kacsasült titka?

"Először is jól be kell sózni a kacsát még este. Én soha nem használok pácot, csak alaposan sózom, de ha valaki úgy szereti: akkor először be kell pácolni. Én mindig darabokban sütöm meg, mert úgy sokkal puhább lesz. Fólia alatt párolom három órán keresztül, és amikor már a villa könnyen beleszalad a húsba, akkor leveszem róla a fóliát, és a legmagasabb hőfokon pirosra sütöm. Párolt káposztával, krumplival kínálom a családnak." – osztotta meg velem a saját praktikáit egyikük, bár a hölgy a nevét már nem árulta el.

Azt azonban igen, hogy a fehérváriak inkább ősztől karácsonyig keresik jobban a kacsát, amit így egyben 2000 forint/kg környéki áron lehet megvásárolni. Persze ez az összeg jelentősen elmozoghat annak függvényében, hogy a tisztított szárnyasban bújik-e valamilyen belsőség, esetleg máj.

A négy részre, azaz fertályokra felvágott, saját zsírjában ropogósra sütött kacsa és liba székesfehérvári helyi ételkülönlegesség.

Ha valaki nem bíbelődne otthon, vagy nem bízik a saját sütési tudományában, akkor sem kell lemondania a jó kacsás fogásról. Nem kétséges, Székesfehérváron kitűnő éttermek közül választhatunk, legyen akár szó egy egyszerű hétköznapi menüről, vagy egy izmosabb ebédről, vacsoráról. Márton-naphoz kacsolódva az is látható volt, hogy a vendéglátóhelyek többsége külön fogásokkal, de akár egész menüsorokkal készült. Most, Katalin-nap alkalmából azt néztük végig, milyen kacsás ételekkel kényeztetik a vendégeket.

Az azonnal egyértelművé vált, a kacsa nem annyira idényjellegű az éttermekben, mint a piacon, hiszen a legtöbb fehérvári hely étlapján egész évben szerepel valamilyen étel, amelynek ez a szárnyas az alapja. Így aztán nem maradt más feladat, mint megkeresni az öt kedvencünket a lehetőségek közül. Ez elsőre nem is tűnt nehéz küldetésnek egészen addig, amíg nem választani kellett. 

1. Sült kacsa párolt káposztával és hagymás tört burgonyával, Öreghegyi Bikacsárda

Hogy miért egy teljesen hagyományosnak kacsaétellel kezdek? Mert főként olyat kerestem, ami akár Kati néni fertályos kocsijába is bekerülhetett volna. Egy jó sültet, még ha nem is negyedbe vágott. Nos, a Bika Csárda sült kacsája pontosan ilyen, de aki soknak vagy nehéznek tartaná ezt az összeállítást, az választhat ugyanitt kacsamellet roséra sütve vörösboros körteraguval és burgonyafánkkal, esetleg hagymás pirított kacsamájat serpenyőben forgatott burgonyával. Előbbi két fogás ára egyaránt 3290 forint, utóbbiért 3590-et kell fizetnünk.    

2. Ropogós kacsacomb káposztás nudlival, rozmaringos almapürével, Rosetta

A Rosetta kacsájában már van egy kis csavar, amitől összefut a nyál a szájban. A ropogós kacsacombot káposztás nudlival, rozmaringos almapürével 2990 forintért kínálják, de itt nem áll meg a kacsakínálat. A legtöbb helyen inkább csak a főfogások között található a kacsa, a Rosettában azonban levesek közé is befért, ugyanis 990 forintért akár kezdhetjük az étkezésünket kacsamájgombóc levessel is. Az étlapon egyébként megtaláljuk még a már-már klasszikusnak számító rozé kacsamellet, amit itt karamellizált körtével és mandulás burgonyfánkkal körítenek.

3. Kacsamáj zsírjában, csatos üvegben, lilahagyma salátával, bEAT

A bEAT kacsás kínálata persze nem áll meg az előételnél, és a csatos üvegbe bújtatott kacsamáj mellett vagy mellé bőven válogathatunk izmosabbat, de egy biztos: ez a fogás szinte kihagyhatatlan ebben a műfajban. Ha főételben gondolkodunk, akkor pedig a kacsacomb lilakáposztakrémmel, burgonyapürével, kávés jus-vel (jus: sűrített pecsenyelé - szerk.) az abszolút favorit. Ha viszont már az étlap elolvasásával elteltünk vagy éppen a felgyűlt has- fenékborítás leolvasztásán dolgozunk, akkor sem kell csöpögő nyállal figyelnünk asztaltársaink kacsalakomáját. A bEAT-ben ugyanis kérhetjük kacsamell falatokkal a ház salátáját és a mogyoróvajas Gado Gado salátát is. És hogy mindezt mennyiért? A kacsamájas fogás ára 2990, a kacsacomb 3990, míg előbbi saláta 2790, utóbbi pedig 3290 forintba kerül.  

4. Kacsamellfilé káposztás cvekedlivel, Kiskakas Étterem

A káposztás cvekedli az az étel, amit valaki vagy imád vagy utál. Középút nincs. Aki viszont az előbbiek táborát erősíti, annak tuti befutó lehet a Kiskakas Étterem kacsás fogása. A jó hír viszont az, hogy az ellentábor képviselőire is gondolt az étterem, amikor összeállította a menüsort, hiszen a kacsamellfilét kérhetjük libazsíros burgonyapürés, áfonyás szilvaragus körítéssel is, illetve választhatjuk a lyoni kacsamájat sült burgonyával. Utóbbi ételt 5200 forintért, előbbieket 3600, illetve 3900 forintért kínálják.

 5. Narancsos kacsamellcsíkok gránátalmás zöldsalátával, Perte Bistro

Ha éppen Kati nénitől jövünk, és egy belvárosi könnyed ebéd mellett döntenénk, akkor a Perte Bistro ajánlata kitűnő választás lehet. Ugyanakkor az is tény, hogy a 2390 forintba kerülő narancsos kacsamellcsíkok gránátalmás zöldsalátával nem egy tipikus székesfehérvári fogás, de ettől még izgalmasan hangzik. Ha mégis maradnánk a konzervatívabb vonalnál, akkor választhatjuk a rozé kacsamellet narancsos sütőtökös pürével és házi burgonyával, amit 3890 forintért kínál a Perte.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek