5 évnél régebbi cikk

Januártól digitalizálódik a baleseti kárbejelentés
Fehérvár Médiacentrum fotójaJanuártól digitalizálódik a baleseti kárbejelentés

Elérte a biztosítókat is a totális digitalizáció. Ez nekünk felhasználóknak nagy könnyebbség, pláne, hogy ez eddigi analóg, kék-sárga adatlapos bejelentést az autósok zöme utálta használni - annak bonyolultsága miatt.

November 22-én tartotta éves nagy konferenciáját a Magyar Biztosítók Szövetsége, melyen a legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény az E-kárbejelentő applikáció bemutatója volt. Az esemény zártkörű volt, így csak szűken ismerhetjük a januártól induló okostelefonos alkalmazás “fícsöreit”, de abban már most biztosak a szakemberek, hogy nagy siker lesz.

Mondjuk rá is fér a ráncfelvarrás a KGFB biztosítási szekció ezen részére. A kötelező gépjármű biztosítás pont az a része a biztosításoknak, amelyet szinte az összes autós utál. Van aki azért, mert kötelezően fizetni kell, van aki pedig azért, mert elégedetlen a kárkifizetéssel, és van aki azért, mert ha szükség van rá, akkor bonyolult és macerás a bejelentőlap kitöltése. Nos, pont ezen a macerás kitöltésen próbálnak segíteni az alkalmazás fejlesztői.

Igaz, a kárbejelentésnek volt eddig is egy félig-meddig online verziója, ha annak nevezhetjük azt, hogy magát a kárbejelentő kék-sárga adatlapot letölthettük bármely biztosító honlapjáról. Nem beszélve arról, hogy a helyszínen kézzel már kitöltött és aláírt adatlapon rögzítetteket mi magunk is felvihettük a biztosító online rendszerébe, de ezt már csak otthon, az eset után.

A sokak által nem szeretett, de szükséges baleseti bejelentő. Januártól talán már egyszerűbben és gyorsabban túl lehetünk a procedúrán, a most bejelentett e-kárbejelentő alkalmazással

Azonban januártól ezt már intézhetjük úgy is, hogy a helyszínen, az eset után azonnal az okostelefonra telepített alkalmazást vesszük elő, és bőszen elkezdünk pötyörészni. Az induló online applikáció gyorsabb és átláthatóbb kárbejelentési folyamatot tesz majd lehetővé a károsultaknak. Az alkalmazás könnyen használható szerkesztő modult tartalmaz, melynek segítségével a felhasználók könnyen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a baleseti ábrát.

A baleset típusának kiválasztása és a lokáció GPS-es meghatározása szintén hozzájárul a gyors és egyszerű adatfelvételhez. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy a megtörtént káresetet ilyen módon az okostelefon kamerájával nagyon egyszerűen dokumentálhatjuk is. A helyszíni fotókat aztán az alkalmazásba feltöltjük, így segítve a biztosító társaságot a káreset feldolgozásában.

A bejelentés során a rendszer e-mailben is küld egy értesítést minden érintettnek, mellékelve a kitöltött PDF formátumú kárbejelentőt. Az érintett biztosítók ezután a belső folyamataiknak megfelelően felveszik a kapcsolatot a bejelentőkkel, illetve tájékoztatják az ügyfelet, hogy megérkezett a bejelentés.

A fiatalabb korosztály biztos szívesen nyúl majd szükség esetén a digitális kárbejelentés ezen lehetőségéhez, melyet nagyban gyorsíthatunk, ha már jó előre gondolkodva telefonunkon tartjuk az adatainkkal kitöltött applikációt. Persze azoknak sincs mitől tartaniuk, akik ódzkodnak az okostelefonos lehetőségtől, nekik megmarad a hagyományos kék-sárga bejelentő adatlap is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek