5 évnél régebbi cikk

Tények, amiket valószínűleg nem tudtál a Mikulásról
Tények, amiket valószínűleg nem tudtál a Mikulásról

Ma este a legtöbbünk izgalommal glancolja a csizmáját és készíti az ablakba, hátha reggelre lesz benne meglepetés. De amíg várjuk a Mikulást, addig jöjjön néhány olyan tény, amit lehet, nem is tudtál róla.
    1. Bizonyára már mindenkiben felvetődött a kérdés, hogy miért piros a Mikulás ruhája?
      Közkedvelt marketinges példa, ahogy a Coca-Cola a harmincas években az alacsony téli üdítő fogyasztás miatt új marketingstratégiát dolgozott ki, és az ünnepek környékén a Mikulással kezdték reklámozni a kólát. A figura piros sapkával és köpennyel virított a plakátokon. Ebben mi már nem látunk semmi furcsaságot, hiszen ezt szoktuk meg, de a harmincas években még nem ez a kép élt az emberekben Szent Miklósról, akit akkoriban ugyanúgy ábrázoltak lilában és még barnában is.
      A piros köpeny a Coca-Colának köszönhetően került be a köztudatba és a globalizációnak köszönhetően az egész világon megtaláljuk télapót, és a ruhájának a színe mindenhol ugyanolyan, piros. Minden évben karácsony előtt pár héttel (mostanában sok héttel) a szakállas, kedves öregúr megjelenik kamionnal, szánkóval, korcsolyával majd ránk kacsint és eltűnik, de szerencsére a következő évben mindig visszatér.

    2. A világon mindenhol ugyanolyan a Mikuláshoz kapcsolódó szokások? Azokon a területeken, ahol ünneplik ezt a hagyományt, ott is lehetnek eltérések. Ilyen például Oroszország, ahol nem mikulásnak, hanem Djed Maroz-nak vagyis fagyapónak - innen a Télapó elnevezés - hívják. De vannak egyéb különbségek is: Nem december 6-án, hanem újévkor hozza az ajándékot, és nem a kéményen jön be, hanem az ablakba teszi; Nincs szemüvege, de van egy vándorbotja és hosszú kabátja; Szánon közlekedik; Valamint többféle ruhája is van, általában piros, de lehet kék-fehér is, és az telis-tele van hímzéssel.

    3.  Az angolok hivatalosan Karácsony Atyának, vagyis Father Christmas-nak nevezik, de természetesen itt is él a Santa Claus elnevezés, ahogyan Amerikában is. Csak annyi a különbség, hogy az angol gyerekek az ajándékokat nem karácsony előestéjén, december 24-én kapják, ahogyan az amerikaiak, hanem a rá következő nap reggelén, karácsony első napján. A brit hagyományok szerint a kandalló kéményén keresztül ereszkedik le a Mikulás, és az ajándékokat nagy és hosszú gyapjú zoknikban helyezi el, amelyek a kandalló párkányán függenek. Az angol Mikulás kísérői a manók és a szarvasok, élükön a piros orrú Rudolph-fal.

    4. Ausztráliában a Mikulás kengurun érkezik, és szánját nyolc fehér kenguru húzza. Az orosz Télapó trojkán közlekedik.
    5. Ma a legtöbb gyermek úgy gondolja, hogy a Mikulás Lappföldön él. A két világháború között azonban azt gondolták, hogy a mennyben lakik és onnan figyeli a gyermekeket, segítői pedig a krampuszok és angyalok. Lappföld Skandinávia északi részén található, és négy ország - Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország - területén helyezkedik el. Nagyrészt oroszok és norvégok lakják - népességének mindössze 5%-a lapp. Legfőbb gazdasági tevékenysége pedig mi más is lenne, mint a rénszarvastenyésztés.

    6. A Mikulás a Miklós név szlovák változata.

    7.  A Baranya megyeiek szerint december 6-a, azaz Szent Miklós napja megmutatja, milyen idő várható karácsonykor.

    8. Míg karácsonykor a nagyobb ajándékoké, Mikulás napján az apróságoké a főszerep. Az ajándékok eredetileg az ősz termései voltak: alma, dió, szelídgesztenye, szárított szilva. Az alma, a narancs és a mandarin is hagyományos Mikulás-ajándéknak számítanak, ugyanis az aranygömbökre utalnak, amelyeket Miklós a legenda szerint három szegény, eladósorban lévő lánynak ajándékozott.

    9. A német Krampus szó a Krampen szóból ered, amely karmot jelent. A krampusz alakja valószínűleg a téli napforduló pogánykori hiedelemvilág szellemeinek testet öltője, ördög formájú, patás, szőrös, szarvakkal ellátott ábrázolását pedig a keresztény világ gonosz elképzeléseire vezetik vissza. A jó Mikulás mellett ugyanis szükség volt a rossz, a büntetést osztó figurára is.

 

Borítókép: pinterest.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek