5 évnél régebbi cikk

Mozdulat-művészet Székesfehérváron
Mozdulat-művészet Székesfehérváron

A mozdulat-művészet évek óta jelen van városunk táncéletében, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A római világbajnokságról sem hiányozhatnak a fehérvári táncosok.

A mozdulat-művészetet 1929-ben engedélyezték önálló táncműfajként. A modern, kifejező táncban nem a légiesség látszata a cél, mint a balettben. A táncosok itt többet vannak a talajon. A gravitációval való küzdelem megmutatása a tánc része.

 

Ebben a műfajban a test nem csupán a kemény edzést tükrözi, hanem a lélek sugárzik rajta keresztül.” – tudtam meg Vitézné Bán Tímeától, a Tercia StArt Egyesület alapítójától, aki elmondta, hogy szerencsére ez az új életérzés az elmúlt években Székesfehérvárra is kihatott. A mozdulat-művészet évek óta jelen van városunk táncéletében, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Step and Style Táncstúdió több, mint 100 táncosával is ilyen átható érzelmeket közvetít a közönség felé. A klasszikus balett-alapokra épülő jazz technikákat hat csoportban, 4-től 40 éves korig tanulják itt a táncosok - főként lányok -, de az elmúlt egy évben meglepően sok fiú is jelentkezett az órákra.

A táncstúdió vezetője Tombor Tímea, aki Orbán Orsolyával együtt tanítja a modern tánctechnika alapjait. Mindketten diplomás modern tánc-pedagógusok.

Tímea immár 40 éve szerves részét képezi Székesfehérvár táncéletének. Először az Alba Regia táncegyüttesben néptáncolt, aztán társastáncolt, majd kipróbált több divattánc stílust is. 1996-tól 2009-ig a Vörösmarty Színház színpadán is láthattuk. Ez idő alatt kapott kedvet a modern tánchoz. Óvodás kortól felnőtt korig foglalkozik jelenleg táncosokkal.

A tánctanulást, egészen pontosan a táncra történő felkészülést ajánlott fiatalon elkezdeni, hogy kialakulhasson a fiatal táncos izommemóriája, testtudata, fejlődhessen hallása, tánc- és kifejezőkészsége.” – véli Tímea – „A tánc, mint specifikus mozgásforma és művészet, segítheti a tanulási nehézségek leküzdését, fejleszti a szociális készségeket, növeli a tudatosságot, kitartásra nevel, és nem utolsó sorban levezeti a stresszt. A tánc keretei között alkalmazott testi kontaktus szintén fontos dolog. Elősegíti, hogy kamaszkorba lépvén is tisztelettel és figyelemmel érintsék meg egymást a gyerekek.”

 A stúdió másik tanára, Orbán Orsolya már 12 évesen tanulni kezdte a Hammadi-féle jazz technikát. Szerelem volt első látásra. Így a hivatása is ez lett.

Nagyon élvezem a gyerekekkel az alkotómunkát. Azt, ahogy egy koreográfia összeállításával egy csapat is megszületik, s egy igazi közösséggé válunk. Mindkét fiam táncol és hihetetlen büszkeséggel tölt el ez a tudat! Előttem az utódom! És a táncórákon pedig ott a következő generáció." – büszkélkedett Orsolya.

A stúdióban főként modern táncot tanítanak, amely klasszikus balett alapokra épülő jazz tánc technikákat jelent. Mai modern, a fiatalok által kedvelt zenékre dolgoznak, de emellett például argentin tangót is oktatnak. 

A gyerekekkel 4 éves kortól foglalkoznak. A 4-7 éves korosztály két csoportra osztva játékos, kreatív formában táncelőkészítő gimnasztikát tanul heti 1 - 2 órában. A 8-14 évesek szintén két csoportban (St’Art és TeenAge) heti két órában tanulhatnak. Ők már kötött tréningelemek kivitelezésével sajátítják el a modern tánctechnika alapjait.

A metodika fontos eleme az összetett koreográfia elsajátítása is – természetesen az adott korosztályoknak megfelelő nehézségben. 15 éves kor felett (Jazzy) a táncosok hetente kétszer 90 percet töltenek a teremben, illetve szükség esetén plusz próbákra is sor kerül. Idén szeptemberben újként indult szenior csoportjuk a táncszerető felnőtteket célozva meg, akik heti egyszer 90 percben merülhetnek el a tánc varázsában.

„Bár az óvodás/kisiskolás korosztály érdeklődését könnyű felkelteni, a figyelmüket annál nehezebb tartósan lekötni. Ha ebben a korban sikerül megfogni őket, akkor nagyobb valószínűséggel köteleződnek el a tánc irányába hosszú távon.” – mondta Tímea – „Ez azért fontos, mert a műfaj, amit tanulnak – művészi jellege miatt – nem tartozik a könnyű műfajok közé, nem hoz gyorsan látványos sikereket, szorgalom és kitartás nélkül nincs eredmény. Az életkor előrehaladtával a koncentrált, hosszan tartó figyelem természetesen fejlődik a gyerekeknél, ugyanakkor számolnunk kell azzal is, hogy mire testileg, lelkileg és érzelmileg megérnek és kellően kinyílnak – vagyis a legjobb életszakaszban járnak a tánc szempontjából – addigra a fiatalok főiskolára, egyetemre mennek, általában másik városba, s nagyon kevés idejük marad, ha egyáltalán marad a táncra, főleg itt a stúdiónkban. Akad, aki ezen tanulmányai mellett keres lehetőséget arra, hogy tovább táncoljon. És persze olyan is – bár ez a legritkább –, aki a táncot, mint szakmát választja és táncosként, táncpedagógusként vagy akár koreográfusként folytatja.”

Az utóbbi években újabb és újabb táncstílusok születtek, melyek lehetővé tették, hogy a modern tánc is felkerüljön az országos táncversenyek palettájára. A Ritmuscsapatok Országos Táncversenyén februárban és áprilisban is kiemelkedő teljesítménnyel, első helyezést értek el a Step and Style Táncstúdió 14 év feletti táncosai. Ezzel kvalifikálták magukat a zágrábi bajnokságra, ahonnan Európa kupa-győztesként tértek haza, és jogot nyertek a milánói világbajnokságon való indulásra.

A fiatalabb korosztály ugyanezen az országos versenyen a 2. és 3. helyet megszerezve kvalifikálta magát a római világbajnokságra.

A csapatsikerek mellett egyéniben a fiútáncosok értek el kimagasló eredményeket. Kindl Gábor (aki a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulója) és a mindössze 11 éves Sánta Benedek – aki azóta már a Magyar Táncművészeti Egyetem ifjú növendéke – Európa-bajnoki bronzérmes duóként kvalifikálta magát a milánói világkupára.

A helyi és regionális versenyek mellett már a fesztiválokon és kulturális rendezvényeken is megjelenik a modern tánc. A táncstúdió csaknem 50 lelkes táncossal képviseltette magát nemcsak a Móri Bornapokon, hanem az új Vidi-stadion ünnepélyes megnyitóján is-

A Fehérvár Táncosa címért folyó megmérettetés sem maradt ki a táncstúdió életéből. A december 9-ei döntőben Kindl Gábor, valamint a Tujner Anikó – Vincze Franciska duó táncol majd a győzelemért.

Legfrissebb sikerük a pár nappal ezelőtt megrendezett országos táncversenyen elért négy I. hely, négy II. hely és három III. hely, valamint a zsűri két különdíja egyéni és csapat-koreográfiában. Ezekkel az eredményekkel kvalifikálták magukat egy kiemelt európai versenyre Bécsbe, a jövő év elején.

Persze, a táncosok a téli szünetben sem pihennek.

 „A szünetekben is lehetőséget teremtünk arra, hogy ne maradjon ki a rendszeres testmozgás a gyerekek életéből. A rövidebb (tavaszi, őszi, téli) szünetekben az órák nem maradnak el, különösen, ha éppen versenyre készülünk.” – mondta Bartha László, a stúdió menedzsere – „Tudni kell, hogy már egy hét kimaradás is nagy visszaesést tud okozni a felkészülésben. Tulajdonképpen az egész évünk felkészüléssel telik, hiszen egyre több versenyen veszünk részt és egyéb szereplésekre is sok lehetőségünk nyílik. E programok és megmérettetések miatt a táncosoknak folyamatosan formában kell lenniük. Kivétel ez alól a nyári szünet, hiszen a gyerekek pihenése, regenerálódása legalább olyan fontos a fejlődés szempontjából, mint a tréningek. Nyaranta táborban van lehetőségük a táncosoknak részt venniük, ahol intenzív, koncentrált munkát végeznek egy hétig.”

Borítókép: Bartha László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek