Partly cloudy26 °C
2019. június 24. hétfő Iván
Menü

Öt legjobb könyvajándék karácsonyra

Egy könyvimádónak mi lehetne jobb karácsonyi ajándék, mint egy újabb világban való elmerülés lehetőségét nyújtani. Ha van a környezetetekben olyan, akinek garantáltan hevesebben ver a szíve a friss papírillattól, akkor mutatok öt tippet, amivel biztosan boldoggá tehetitek.

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Elfogultság vagy sem, az egyik aktuális kedvencemmel kezdem, ami hosszú évek könyvélményei után az én toplistám dobogójáig ugrott első olvasásra is. A történet annyira elbűvölő, meleg és puha, hogy egyszerűen fáj kiszállni belőle, szóval ha nekikezdünk, akkor adjunk időt és helyet magunknak az olvasásra. Pont olyan regény, amit a fenyőillatú szobában, a kanapéra kuckózva, egy jó meleg takaró alatt egyszuszra "megesz" az ember. Ráadásul mindamellett, hogy szurkolhatunk a főhős(ök)nek, a második világháború történelmébe úgy kapunk bepillantást, hogy annak valóságossága szinte karcolja a csontunkat. Közeli, fájó és emberi. De mégis, mindezek ellenére a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság története annyi jót és hitet ad, hogy az embernek szinte kedve támad megalapítani egy saját irodalmi társaságot.    

Öt legjobb könyvajándék karácsonyra

Szabó Magda: Csigaház

Szabó Magda újonnan(!) megjelent könyve átírja a magyar irodalomtörténetet, ugyanis a Csigaház az író és költőnő legelső regénye, amiről ezidáig senki sem tudott. Így már önmagában, mint tény is izgalmas a regény, amely Szabó Magda hagyatékából került elő: egy fehér dossziéban két szürke kockás borítójú füzet volt, rajtuk a cím: Csigaház, az évszám: 1944 és az SzM szignó. 

Az értők szerint a szerelmi és politikai szálból biztos kézzel összeszőtt kisregényt minden bizonnyal Szabó Magda 1935 és 1938 közötti bécsi tartózkodásainak élményei ihlették, ezeket öntötte - valószínűleg itt először - prózai formába. Nálam fent van a "jajdenagyonszeretném" listán.

Öt legjobb könyvajándék karácsonyra

Kari Hotakainen: Az ismeretlen Kimi Räikkönen

Hogy a férfiaknak, illetve azoknak a hölgyeknek is kedvezzünk, akiket elbűvöl a száguldó cirkusz, nem maradhatott ki a felsorolásból számos könyvvel foglalkozó toplista főszereplője: Kimi Räikkönen, a Jégember portréját megrajzoló kötet. Mivel a sportoló meglehetősen szűkszavú nyilatkozatairól híres, nehéz küldetésre indult Kari Hotakainen. A végeredmény pedig egy nem hagyományos sportolóéletrajz, hanem stílusával is magával ragadó irodalmi mű, amely izgalmas képet rajzol a finnek bálványáról.

A könyvben nemcsak maga Kimi Räikkönen szólal meg, de a teljesebb kép érdekében a hozzá legközelebb álló emberek: anyja, testvére, felesége, barátai, pilótatársai, csapatfőnökei, szerelői is meglepik az olvasókat sztorikkal, amelyeknek köszönhetően a pilótát körülvevő világba is bepillantást nyerhetünk.

Öt legjobb könyvajándék karácsonyra

Bernáth József: Édes emlékek anyukámtól

Valaki vagy remekül tud sütni, vagy még a legegyszerűbb édességek is rémálommá változnak a keze között. Bár én utóbbiak táborát gyarapítom mégis felkaptam a fejem Bernáth József: Édes emlékek anyukámtól könyvére, ami azzal kecsegtet, hogy a 54 klasszikus sós és édes sütemény megbízható receptjét adja át nekünk. Azoknak az édességeknek a készítési titkait leshetjük el, amelyekkel anyukáink, nagymamáink örvendeztettek meg minket a vasárnapi vagy ünnepi ebédek zárásaként.

A receptek mellé pedig hasznos tanácsot és praktikát is elárul nekünk Bernáth József, amelyek segítenek abban, hogy tökéletesen sikerüljenek süteményeink, akár zserbót, mézes bélest, fánkot, darázsfészket, non plus ultrát, piskótatekercset, vagy éppen krumplis pogácsát, sajtos tallért készítünk. Szóval sütni imádók: ez kihagyhatatlan gyűjtemény! Kétbalkezes társaim: talán van remény! 

Öt legjobb könyvajándék karácsonyra

Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Talán a mesék fontosságát itt és most már senkinek sem kell ecsetelnem. Berg Judit műve pedig pontosan az a könyv, amivel elvarázsolhatjuk a kisebbeket is, és egy életre az olvasók táborába terelhetjük őket, hiszen a Nádtengeri rejtélyek izgalmas kaland, ahol rajtunk múlik, mi lesz a befejezés. Ugyanis az olvasás közbeni döntéseinkkel terelhetjük Füttyös Vilkót és társait, hogy merre folytassák útjukat, ami lehet olykor vicces, meglepő, békés, harcias, izgalmas és szelíd is, de egy biztos: nagyon-nagyon izgalmas.

És még egy kis pluszt is elrejtettek a könyvben a digitális nemzedék csábítására: némelyik történetet és a meseváltozatok végét mini-rajzfilmjelenetek egészítik ki. Ha okostelefonnal beolvassuk azokat a képeket, ahol LivePrint-logó szerepel, megnézhetjük a rövid kis jeleneteket.

Öt legjobb könyvajándék karácsonyra

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Átadták a Csalai Közösségi Teret
  Átadták a Csalai Közösségi Teret
 • Emlékezés Gyóni Gézára
  Emlékezés Gyóni Gézára
 • Lakossági fórum lesz Maroshegyen
  Lakossági fórum lesz Maroshegyen
 • Többen vesznek fel hitelt új ingatlanra
  Többen vesznek fel hitelt új ingatlanra
 • Dinnyeszezon - kisebb hazai kínálattal indulhat
  Dinnyeszezon - kisebb hazai kínálattal indulhat
 • Újra itt a nyár: visszatér a kánikula a héten
  Újra itt a nyár: visszatér a kánikula a héten
 • Csaknem 300 embert mentettek ki a spanyol partoknál
  Csaknem 300 embert mentettek ki a spanyol partoknál
 • A magyar meggyet népszerűsítik
  A magyar meggyet népszerűsítik

Eseménynaptár

 • Támogatják a méhészeket
  Támogatják a méhészeket
 • Csökkent a kínai járműexport
  Csökkent a kínai járműexport
 • Dízelbotrány - 60 ezer Mercedest hív vissza a Daimler
  Dízelbotrány - 60 ezer Mercedest hív vissza a Daimler
 • Nem javulnak a kompetenciamérések eredményei
  Nem javulnak a kompetenciamérések eredményei
 • Új Tisza-híd épül Szolnokon
  Új Tisza-híd épül Szolnokon
 • Adategyeztetés - jó ötlet a hosszabbítás a bankszövetség szerint
  Adategyeztetés - jó ötlet a hosszabbítás a bankszövetség szerint
 • Villámvédelem - az áramtalanítás nem elég
  Villámvédelem - az áramtalanítás nem elég
 • Kevesebbet költünk, mint az uniós átlag
  Kevesebbet költünk, mint az uniós átlag
 • Sokat segít a béremelés a diákhiteleseknek
  Sokat segít a béremelés a diákhiteleseknek
 • Szent Iván-éji tűzugrás a Prohászka ligetben
  Szent Iván-éji tűzugrás a Prohászka ligetben
 • Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések
  Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések
 • Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Sri Lankán
  Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Sri Lankán
 • Szolgálatba állították a világ legnagyobb szivattyús öntözési rendszerét
  Szolgálatba állították a világ legnagyobb szivattyús öntözési rendszerét