5 évnél régebbi cikk

Így segíthetsz megtalálni a Szilveszterkor elkóborolt kutyusokat!
Így segíthetsz megtalálni a Szilveszterkor elkóborolt kutyusokat!

Előfordult már, hogy elkóborolt a kutyusod a szilveszteri tűzijáték / petárdázás során? Félsz, hogy nem találod meg riadt kedvencedet? Vagy esetleg segítenél megkeresni mások szőrgombócait? – Ha bármelyik kérdésre „Igen!” a válaszod, akkor csatlakozz ahhoz az önkéntes fehérvári csoporthoz, amely pont ebből a célból született!

Pár nap múlva itt a Szilveszter, s a tűzijáték / petárdázás, amely sok kutyás gazdi rémálma. A kis kedvencek nem igazán örülnek a hangos, színes „mókának”, és többen elszaladnak nyugalmas búvóhelyet keresve. A székesfehérvári Majer Diána ezért létrehozott egy önkéntes csoportot, amely tagjai segítenek megtalálni az év végén elkóborolt állatokat.

A fiatal lány évek óta keresi többedmagával a december 31 – január 1 között eltűnt állatokat, idén pedig az általa létrehozott Kutyások Székesfehérvár csoportban hívta riadóláncba csatlakozásra a tagokat.

 „Mivel az év további 363 napján is segítünk, amikor szükség van ránk, ezért valahogy egyértelmű volt, hogy ezt a 2 napot, amit más emberek általában bulival töltenek, mi beáldozzuk a kutyusok megkeresésére.” – mesélte Dia – „Lehetnénk persze ilyenkor mi is inkább a családjainkkal, és főként az állatkáinkkal, de az állatok úgysem akarnak szilveszteri bulit, s nem is értik, mi történik ilyenkor, így inkább a partizás helyett a segítség mellett tettük le a voksunkat. Főként január elsején van sok tennivaló az elkóborolt állatokkal, de Őri Orsolya, Kovács-Pammer Maya és én örömmel, egy kis mini csapatként működve boldogan kutatunk utánuk, s várjuk azok jelentkezését, akik szeretnének csatlakozni hozzánk.”

A fiatalok idén ismét saját zsebből finanszírozzák az egész akciót. Költségeiket – telefonszámla, üzemanyag – nem téríti meg senki, ám ez nem veszi el a kedvüket attól, hogy segítsenek a rászoruló gazdikon és kutyáikon.

A felhíváshoz csatlakozni lehet Dia privát Facebook-oldalán, a A Mimoza Kutyakozmetikának  küldött üzenettel vagy a Kutyások Székesfehérvár csoportban.

Aki megkeresi Diát, azzal a fehérvári lány felveszi a kapcsolatot és beírja a nyilvántartásba. Ezután - igazodva a lehetőségekhez, gondolva itt például a tartózkodási helyre, autó lehetőségére – riasztja, ha szükség van rá. Amennyiben rendelkezik valaki chip olvasóval, az nagy segítség, de nem feltétele a csatlakozásnak.

Ugyanezeken az elérhetőségeken lehet jelezni, ha valaki nem találja elkóborolt kutyusát.

Minden évben, amint a karácsonyi „Ne ajándékozz élő állatot!”- kampány lecseng, kezdődik a „Zárd biztos helyre kedvencedet szilveszterkor!” - kampány. Sokan azonban úgy gondolják, hogy a kutyájuk nem tud kimenni a lakásból, kertből, a macska pedig nem fél a durrogó petárdától, tűzijátéktól. ” – mondta Dia – „Mindig azt hiszik az emberek, hogy velük nem történhet meg a tragédia. Pedig de! Egy megriadt állat képes átugrani azt a kerítést is, amit addig soha nem is jutott eszébe megcélozni. Egy nyugodt kutya is pánikba esik, ha a részeg huligánok petárdát dobnak az orra elé, akár be az udvarra. Miért ne történhetne meg bárkivel mindez? Mi azért járjuk a város Szilveszterkor  és az év első napján, hogy összeszedjük a kocsik elé kiugró, elkószált állatokat. Volt olyan, hogy a gazda nem is tudott róla, hogy a kis kedvence elkóborolt, olyan részeg volt, s a kijózanodás után eszmélt csak fel. Szerencsére akkor már nálunk volt a kutyus, s visszajuttattuk hozzá.”
 

 

Borítókép: Majer Diána
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek