Clear sky14 °C
2020. március 29. vasárnap Auguszta
Menü

A Disney ezúttal rendesen kitett magáért - Ralph lezúzza a netet kritika

A Disney ezúttal rendesen kitett magáért - Ralph lezúzza a netet kritika
A Rontó Ralph folytatásában összesen 343 karakterrel találkozhatunk (Fotó: fotogrames.es)

2012-ben jött ki a Rontó Ralph, és azonnal elvarázsolt a klasszikus és a jelenkori videójátékok világába elkalauzoló kaland. A sikerre való tekintettel adta magát a folytatás, így idén meg is érkezett a második felvonás, a Ralph lezúzza a netet, amely - ahogy a címből is kiderül - a világháló legmélyebb bugyrait mutatja be nekünk (és Ralph-nak). Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Ralph lezúzza a netet! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Amikor leleplezték a Rontó Ralph első trailerét, elkerekedett szemmel bámultam a monitort, ugyanis azt gondoltam, hogy végre olyan mozit láthatok, amely a videójátékok világába repíti el a népet. Minden képkockáját imádtam, és alig vártam, hogy szélesvásznon is tanúja legyek a csodának.

A Rontó Ralph aztán jött, látott és toronymagasan vitte a prímet, én meg nem győztem áradozni róla, ugyanis azontúl, hogy telepakolták popkulturális utalásokkal, kapott egy pofás kis történetet is, sőt, mélyen, legbelül még mondanivalója is volt. Mondanom sem kell, hogy még órákig elnéztem volna a videójáték-társadalom mindennapjait.

Persze nemcsak én lelkendeztem érte, hanem úgy az egész világ is (többek között Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb animációs film kategóriában), így borítékolható volt, hogy a közeljövőben tető alá hozzák a folytatást. 2018-ban aztán megkaptuk az első előzetest a Ralph lezúzza a netről, én pedig akkorát csettintettem, hogy a mai napig fáj tőle a hüvelykujjam. A készítők (az első részt is dirigáló Phil Johnston és Rich Moore) rendesen kitettek magukért, és hibátlan húzás volt Ralph-ot szabadjára engedni a világhálón. Ott aztán van mit lezúzni!

Sztori

Rontó Ralph és Veneloppe von Cukk boldogan élik mindennapjaikat kedvenc kis játékgépeik mélyén, amikor is Veneloppe masinájának, a Cukorláznak váratlanul elromlik a kormánya.

A nagy kétségbeesések és siránkozások után von Cukk Rontó Ralph-hoz fordul, majd arra az elhatározásra jutnak, hogy valahogy el kell jutniuk a világhálóra, hogy eBay-ről rendeljenek egy új kormányt, ezzel mentve meg a gépet a leselejtezéstől. A játékterembe frissen beiktatott wifi pont kapóra jön, így Veneloppe és Ralph belevágnak életük eddigi legnagyobb kalandjába, ahol kommentek, spamek, vírusok és Disney-hercegnők hada keresztezik útjukat.

Karakterek

A Ralph lezúzza a netet szerencsére ezúttal is rengeteg karaktert mozgat - talán többet is, mint az első etapban. Elvégre az interneten vagyunk, nemde?

Na, szóval ezúttal is izgalmas figurák tömkelegét kapjuk az arcunkba, ám végig az volt az érzésem, hogy szerepeltetésüket nem minden esetben sikerült túl kreatívan megoldani. Még mindig jobban jártak volna a készítők, ha már a ló túloldalán lévő indokolatlan reklámok és kikacsintások helyett normális szereplők megírására szánták volna az időt, vagy visszahoztak volna még néhány arcot a Rontó Ralph-ból. Kíváncsi lettem volna, hogy ők mire mennek az interneten, illetve mit vált ki belőlük ez a fajta széleskörű információforrás (khm, Javíts meg Félix).

A mozi gerincét ezúttal is Veneloppe von Cukk és Rontó Ralph barátsága adja, illetve úgy a barátság általában azzal az aprósággal megfűszerezve, hogy mikor lesz egy barátság terhes valaki számára. Mikor lesz már annyira elviselhetetlen valakinek a közeledése, a másikra való rátelepedése, hogy a szenvedő fél kimondja a boldogító nemet. Érdekes témát csípett el ezúttal is a Disney, amely az internettel összeboronálva nem is lehetne aktuálisabb a mai zaklatásoktól teli világban.

Összegzés

A Ralph lezúzza a netet nagyon is bejövős volt. Ez pedig igencsak ritka a mai folytatások és rebootok szemétdombjának kupacai között. Úgy is mondhatni, hogy végre elkészült az a folytatás, amely után reménykedve ülök be az idei felhozatalra, legyen az a Bosszúállók: Végjáték vagy a Star Wars: Episode IX.

Hogy miért? Egészen egyszerűen azért, mert a Ralph lezúzza a netet egy új szintre emeli az egész sztorit, és nemcsak képletesen, hanem többek között például karakterfejlődést is láthatunk, nem beszélve arról, hogy a mozi olyan témát boncolgat, amely lurkók és felnőttek számára is érdekesnek, illetve tanulságosnak hathat. Az első résznek is megvolt a maga mondanivalója, ám a második etap kőkeményen belecsap a lecsóba, és nem általános, hanem jelenkori problémákat taglal. És ez jó. Gondolkodj, mielőtt posztolsz!

Persze akadnak kifogásolnivalók is, mint például az új szereplők elpocsékolása, illetve ezzel párhuzamosan, hogy a film két csupán karakterre fókuszál, ami általánosan nem lenne baj, de annyi magas labdát ad az internet, hogy ezeket vétek volt nem lecsapkodni. Szóval a Ralph lezúzza a netet egy pöpec kis alkotás lett, így bátran ajánlom mindenkinek. Tudom, hogy még csak január van, de tartom, hogy az év egyik legnagyobb meglepetése. Zúzásra fel!

10/9 - Az egyik legjobb folytatás ever

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Átlépte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban
  Átlépte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban
 • Ma kapják meg a megbízóleveleket a kórházparancsnokok
  Ma kapják meg a megbízóleveleket a kórházparancsnokok
 • Takarékosságot javasol a Bankszövetség
  Takarékosságot javasol a Bankszövetség
 • A kijárási korlátozások idején is várják a véradókat
  A kijárási korlátozások idején is várják a véradókat
 • Tizenegyre nőtt az áldozatok száma Csehországban
  Tizenegyre nőtt az áldozatok száma Csehországban
 • Újabb ingyenes tartalmakat tett elérhetővé a közmédia
  Újabb ingyenes tartalmakat tett elérhetővé a közmédia
 • Dömötör Csaba: a koronavírus-járvány neheze csak most jön
  Dömötör Csaba: a koronavírus-járvány neheze csak most jön
 • Megható a fehérvári Tóparti Gimnázium üzenete a diákoknak
  Megható a fehérvári Tóparti Gimnázium üzenete a diákoknak

Eseménynaptár

 • Közös énekléssel mondanak köszönetet az erőn felül dolgozóknak
  Közös énekléssel mondanak köszönetet az erőn felül dolgozóknak
 • Megállapodás született a magyar-horvát határmenti ingázásról
  Megállapodás született a magyar-horvát határmenti ingázásról
 • Holnap dönthet a parlament a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról
  Holnap dönthet a parlament a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról
 • Több mint 92 ezer az igazolt fertőzések száma Olaszországban
  Több mint 92 ezer az igazolt fertőzések száma Olaszországban
 • Már osztják a Béres Cseppeket az egészségügyi dolgozóknak
  Már osztják a Béres Cseppeket az egészségügyi dolgozóknak
 • KSH: a népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett
  KSH: a népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett
 • Koronavírus: újabb két halott, 65-tel emelkedett a betegek száma
  Koronavírus: újabb két halott, 65-tel emelkedett a betegek száma
 • Két koronavírus-fertőzött halt meg mára hazánkban
  Két koronavírus-fertőzött halt meg mára hazánkban
 • Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését
  Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a tömegközlekedési eszközökön
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a tömegközlekedési eszközökön
 • 408-ra emelkedett a fertőzöttek száma
  408-ra emelkedett a fertőzöttek száma
 • Video chaten és telefonon adnak tanácsot a fehérvári védőnők
  Video chaten és telefonon adnak tanácsot a fehérvári védőnők
 • Megkezdődött a nyári időszámítás
  Megkezdődött a nyári időszámítás