Partly cloudy19 °C
2020. május 27. szerda Hella
Menü

Székesfehérváron ezekre a mozifilmekre ültünk be a legtöbben 2018-ban

Székesfehérváron ezekre a mozifilmekre ültünk be a legtöbben 2018-ban
A Barátság Moziba is szívesen jártunk 2018-ban (Fotó: Barátság Mozi)

Utánajártunk, hogy a székesfehérváriakat mely filmek érdekelték leginkább 2018-ban a Cinema City Alba és a Barátság Mozi adatai alapján.

Egy jó filmet megnézni nem más, mint elmerülni egy másik világban, hagyni, hogy egy történet, egy más élet hatással legyen ránk. Egy jó film felkavar, elgondolkodtat, de legalábbis szórakoztat és kikapcsol. Úgy tűnik, ha nem is rohamosan, de mindenképpen stabilan nő a kedvünk a mozifilmek megnézésére. A KSH adatai szerint míg 2008-ben 11,68 millióan ültek be filmre kikapcsolódni, addig 2018-ra a Világgazdaság a Filmforgalmazók Egyesülete adatai szerint ez a szám már 13,98 millió emelkedett.

A mozilátogatási kedv Fejér megyében is az országos átlaghoz igazodott az elmúlt évtizedben. A statisztikai hivatal nyilvántartása szerint míg 2008-ban 321 ezer mozijegyet adtak el megyénkben, addig 2017-ben 478 ezret (a 2018-as adatok még nem elérhetőek). És hogy mik voltak a tavalyi év slágerei Székesfehérváron, azt a Cinema City Alba és a Barátság Mozi statisztikái alapján néztük meg.

Az országos és a Cinema City Alba top 10-es listáját végigfutva láthatjuk, hogy hozzuk országos statisztikát Székesfehérváron is, ám rangsorban volt némi eltolódás. A tavalyi év legnagyobb dobása egyértelműen a Mamma mia! Sose hagyjuk abba volt, a Cinema City Albába is erre ültek be a legtöbben, ám míg az országosan a második legnagyobb érdeklődésre számot tartó film a Bosszúállók: Végtelen háború volt, addig a fehérváriakat jobban vonzotta Freddie Mercury élete, mint Marvellék világa.

A listára egyetlen hazai filmnek, a Valami Amerika 3-nak sikerült csak felkapaszkodni, és a székesfehérváriak értékelték is, hiszen a plázamoziban a hatodik legnézettebb film lett, míg országosan egy hellyel hátrébb végzett.

A magyarországi és a székesfehérvári top 10 helyezettjei között a legnagyobb eltérés a Deadpool 2 nézettségében van: míg a teljes piac a hatodik legizgalmasabb filmnek értékelte, addig Székesfehérváron a Ryan Reynolds-os szuperhősös produkció a kilencedik helyen végzett csak.

Van némi különbség az országos és a fehérvári lista között (Fotó: PB)
Van némi különbség az országos és a fehérvári lista között (Fotó: PB)

Székesfehérvár filmrajongói, ha éppen egy kicsit intimebb, barátságosabb moziélményre vágynak, akkor is megtalálják a számításukat a városban, a Barátság Moziban. És úgy tűnik, hogy tényleg van igény a műsorválasztékában az igényes művészfilmek, dokumentumfilmek és a magyar alkotások kedvelőit célzó mozinak, ahol azért az aktuális slágerek is megjelennek.

De az sem véletlen, hogy az országos kedvencek közül csak a Bohém Rapszódia és a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba került a tíz legnézettebb film közé, ahogy az sem, hogy a listára Enyedi Ildikó, illetve Mészáros Márta és Nemes Jeles László filmdrámái is felkerültek, ráadásul igen előkelő helyre. A Testről és Lélekről a második, az Aurora Borealis - Északi fény a negyedik, a Napszállta pedig az ötödik legnézettebb alkotás volt 2018-ban a Barátság Moziban. 

A Barátság Mozi top 10-ére több magyar alkotás is felfért (Fotó: PB)
A Barátság Mozi top 10-ére több magyar alkotás is felfért (Fotó: PB)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Újabb könnyítések jönnek a fővárosban
  Újabb könnyítések jönnek a fővárosban
 • Elkezdődtek a szakmai írásbeli vizsgák
  Elkezdődtek a szakmai írásbeli vizsgák
 • A város anekdotáit, meséit, legendáit keresik
  A város anekdotáit, meséit, legendáit keresik
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. május 27.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. május 27.
 • Lezárják szombaton a Várkörutat
  Lezárják szombaton a Várkörutat
 • Plakátkészítésre hívja a gyerekeket az Egészségfejlesztési Iroda
  Plakátkészítésre hívja a gyerekeket az Egészségfejlesztési Iroda
 • Színes pünkösdi programok lesznek a hétvégén Székesfehérváron
  Színes pünkösdi programok lesznek a hétvégén Székesfehérváron
 • Keddig lehet beváltani a rezsiutalványokat
  Keddig lehet beváltani a rezsiutalványokat

Eseménynaptár