5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: KFT, Káosz és meseíró klub
Fehérvár Médiacentrum fotója
A38 Hajó
Fehérvári programok a hétvégére: KFT, Káosz és meseíró klub

A kis program is lehet jó program. Ha te is hiszel ebben, akkor ez a te hétvégéd lesz. Városszerte rengeteg olyan esemény lesz, amire több százan ugyan nem férnek be, de azon kevesek, akik ott lehetnek, biztosan jól érzik majd magukat. Az Igézőben például egy nagyon mai, nagyon női tragikomédiát lehet megnézni kétszer is (Káosz). A Gárdonyiban meseíró klub indul Benkő Andreával, a Művészetek Házában fafaragó kiállítás nyílik, míg a mozikban még egyszer végigizgulhatjuk a Kurszk mentésének történetét.

Koncert: KFT
Mikor?: Január 18., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Elég komoly bajban lennénk, ha meg kellene határozni a KFT zenéjének műfaját. A '81-ben alakult zenekar ugyanúgy játszik egyfajta alternatív rockot, ahogy new wave-et is, de legalább ennyire nevezhetjük valamilyen különös rádióbarát popzenének, amit előadnak. De úgysem a zene a lényeg, hanem a szöveg. Itt van például az Afrika, ami mára a legismertebb és legtöbbet idézett magyar dalszövegek közé küzdötte fel magát. Aki szeretné Bornai Tiborral és Laár Andrással a januári péntek estébe kiabálni, hogy majomkenyérfa, az péntek este teheti ezt meg legközelebb. A stúdiólemezt utoljára 11 éve kiadó zenekar este nyolckor kezd a Petőfi Kultúrtanszéken. A hely csütörtöki posztja szerint a buli egyelőre nem teltházas, nagyjából hatvan jegy még keresi gazdáját.

Kiállítás: Mesék fába oltva
Mikor?: Január 18-február 18. (megnyitó: január 18., péntek 17:00)
Hol?: Művészetek Háza

Új tárlat nyílik a Művészetek Háza kiállítótermében és egészen egy hónapig ott is marad. Az 51 éve fafaragással foglalkozó Láng György mesetáblái világszerte több kiállításon is szerepeltek már a Vatikántól, Rotterdamon át egészen Budapest nagy kiállítótermeiig. A tárlat címe sem véletlen: a fából készüt faragványokat a népmesék ihlették. Ezért is tartanak a szervezők a megnyitó után este hattól felnőtt meseestet Neked szól címmel Bukovics János és Pintér Zsolt mesemondók főszereplésével. 

Irodalom: Tollpihe Meseíró Klub
Mikor?: Január 19., szombat 10:00-
Hol?: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

Történetből annyi van, mint égen a csillag, de jó történetből és még inkább jó meséből egyre kevesebb. Olyan tehetségek, mint amilyenek a Grimm fivérek, vagy Andersen, esetleg Benedek Elek volt, egyre kevesebb születik, de legalábbis a nagy médiazajban nehéz eljutni hozzájuk. Vagy nekik hozzánk. Aztán ki tudja, lehet, hogy a következő nagy mesélő éppen ott ül melletted és most tart hazafelé a 24-es busszal. Neki és a hozzá hasonlóknak segít kibontakozni és a történetét elmesélni Benkő Andrea a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár vadonatúj klubjában. A rádiós szerkesztő-riporter szombat délelőtt 10-től két órán keresztül várja mindazokat, akik írni szeretnének, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Ha magadra ismertél, ne maradj otthon és a sztoridat is vidd magaddal. Addig pedig itt van J.K. Rowling néhány tanácsa a siker felé vezető útról:

Színház: Mika Myllyaho - Nagy Judit: Káosz
Mikor?: Január 18-19., péntek-szombat 19:00
Hol?: Igéző

Eleged van a szürke hétköznapokból? Úgy érzed, hogy elakadt az életed és nem haladsz semerre? A nőközpontú tragikomédia főszereplői ugyanebben a cipőben járnak. A három barátnő időnként egy kávézóban ül össze, hogy megvitassák az élet nagy dolgait és megpróbáljanak segíteni egymásnak. A tanítónő, az újságíró és a pszichoterapeuta csupán szeretetre vágyik, boldogságra, sikerre és gondtalan életre. A finn darabban olyan mindennapi problémák kerülnek fókuszba, mint a munkamánia, a jó anyaság és feleség kérdése, a feszültséglevezetés vagy éppen a munkahelyi szerelem. Sofia, Emmi és Julia elmélkedéseit a hétvégén kétszer is megnézheted az Igézőben. 

Tévé: A törvény nevében (True Detective)
Mikor?: Január 20., vasárnap
Hol?: HBO

Rengeteget köszönhetnek a tévésorozatok a True Detective (magyarul: A törvény nevében) első évadának. Ez volt az a sorozat, ami áttörte azt a gátat, ami sokáig húzódott a mozifilmek és a tévére forgatott, több epizódos történetek között. Ebben szerepeltek először A-kategóriás hollywoodi sztárok (Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan), akik nemcsak egy kis cameóra ugrottak be, hanem egy rendes főszerepet csinálnak végig. És ez volt az a sorozat, ahol olyan érzése volt a nézőnek, mintha egy nyolcórás mozifilmet nézne. A második évadot most inkább hagyjuk (erről és az elsőről is ebben a cikkben írtunk részletesen). A világi bukta után várható volt, hogy ezt inkább abbahagyják, vagy néhány év pihenő után valami egész mással térnek vissza. Utóbbi lett. A harmadik évad (egyelőre) kísértetiesen hasonlít a szupersikeres elsőre, úgyhogy aki szerette azt, vagy csak egyszerűen egy borzasztóan hangulatos, jó párbeszédekkel megspékelt bűnügyi filmet nézne, az ne hagyja ki. Az HBO most vasárnap az eddig megjelent mindkét részt többször is leadja, hajnali háromkor pedig jön a vadonatúj epizód.

Mozi: Kurszk
Mikor?: Január 17-től
Hol?: Cinema City Alba

Időről időre felbukkan a hírek között egy olyan sztori, amire mindenki azonnal rámondja: ha valamiből, akkor ebből filmet készítenek majd. Ilyen volt tavaly az esőzés miatt barlangban rekedt thaiföldi focicsapat kimentése, vagy 2010-ben a 700 méter mélyről tíz hét után kimentett chilei bányászok története, vagy az ezredforduló első nagy sztorija, amit lélegzetvisszafojtva követett a világ: vajon élve kerülnek elő a Barents-tengeren elsüllyedt orosz tengeralattjárón szolgáló tengerészek vagy sem? A Kurszk története (spoiler) nem zárult happy enddel, az összes katona meghalt a máig tisztázatlan szerencsétlenség során. A legvalószínűbb az, hogy egy rosszul sikerült torpedóteszt okozta azt a robbanást, ami miatt a hatalmas tengeralattjáró végül elsüllyedt. A csütörtökön bemutatott mozifilm is ezt a verziót veszi alapul, és mutatja be, hogy mi történt azokban a napokban, amikor egy bolygó nyomkodta óránként a refresh gombot a számítógépén, hátha jönnek a jó hírek. Sajnos, nem jöttek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek